Formaco levert gesmede hijsring van 17 ton af voor windmolenpark

Formaco liet onlangs twee bewerkte smeedstalen ringen van 17 ton vanuit Italië vervoeren naar een Nederlandse afnemer in de offshore industrie. Het betreft onderdelen van hijsgereedschap voor funderingsbuizen in zee ten behoeve van windmolens.

De ringen vormen onderdelen voor hijsgereedschap om buizen op te tillen van Ø2,5 meter en een lengte van zo’n 60 meter, bij een wanddikte van 3″ . De buizen hebben een gewicht van 800 ton. Het hijsgereedschap hangt aan een kraan en zet de enorme buizen rechtstandig in de zeebodem waarna ze worden geheid. Op de kop van deze buizen worden dan de windmolens gemonteerd.

Zelfs voor Formaco-directeur Robert Heester, die wel wat gewend is qua grote giet- en smeedstukken, was dit een interessante klus. “De stalen ring heeft een doorsnede van Ø3,5 meter, is 900 mm hoog en weegt netto na bewerking 17 ton. De productie ervan vond plaats bij onze partner in Italië. Hier werd de ring naadloos gesmeed uit een massief blok staal van 25 ton. Het blok werd vooraf voorverwarmd tot 1100 °C waarna er op een enorme hydraulische pers een gat in werd gedrukt. Daarna werd het blok tijdens een ronddraaiende beweging in de juiste bruto-vorm gewalst. Door dit speciale smeedproces houd je materiaal van het product homogeen en zitten de materiaalvezels in dezelfde richting. Dit komt uiteraard ten goede aan de sterkte van de ring. Ook de machinale voorbewerking vond bij een van onze partners in Italië plaats. Het produceren van dit soort grote smeedstukken en ook gietstukken kan niet in Nederland; daarvoor moet je toch naar het buitenland. Overigens geschiedde de nabewerking van de ring wél bij een Nederlandse draaierij, maar voor grote giet- en smeed stukken zijn we toch op buitenlandse toeleveringsbedrijven aangewezen. Onze Italiaanse partner bijvoorbeeld kan ringen smeden tot wel 50 ton.”

Certificering

Het hele productieproces staat onder toezicht van de Lloyd Register Lifting Appliance. Samen met Formaco zijn zij geheel bij het productieproces betrokken, vanaf het beoordelen van het materiaal, via de algehele bewerking, tot en met het mechanisch en ultrasone testen van het product. Representatieve reststukken van het materiaal worden van het product afgenomen, zodat er altijd nagegaan kan worden of het materiaal en het uiteindelijke product aan de gestelde eisen heeft voldaan. Alle meetresultaten en procedures worden vastgelegd in de begeleidende documentatie en uiteindelijk goedgekeurd en vastgelegd middels certificaten.

Al ruim 15 jaar werkt Formaco Forgings & Castings samen met toeleveranciers uit West Europa. In die periode is een klantenkring opgebouwd in de scheepsbouw, petrochemische industrie, machinebouw, baggerindustrie tandwielen- en pompenbouw.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

CVS Ferrari heft 32 ton bij Franklin Offshore

01-05 De eerste CVS Ferrari heftruck, geleverd door MotracLinde, rijdt bij Franklin Offshore Europe in…

Bedrijf en Economie

CastForge Stuttgart: nieuwe vakbeurs voor giet- en smeeddelen

08-09 Messe Stuttgart komt met een nieuwe beurs voor de industrie: CastForge, vakbeurs voor giet-…

Geen categorie

Veel internationale deals op Bright World of Metals

24-06 De vier vakbeurzen Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast, die zich vorige week onder de…

Geen categorie

Formaco rondt levering smeeddelen aan grootste hijsschip af

08-06 De bouw van Allseas ‘Pioneering Spirit’, het grootste hijsschip ter wereld, nadert zijn voltooiing.…

Automatisering

Flexibel automatiseren

11-05 Flexibiliteit. Dat was een harde eis die Raymond en Eric Goorsenberg stelden aan het…

Geen categorie

Zware CNC-draaibank Hyundai-Wia vergroot kracht van Van Dijk-Inpijn

24-03 Bij Van Dijk-Inpijn, een veelzijdig metaalbewerkingsbedrijf dat hoogwaardige kwaliteitsproducten maakt en zich daarbij steeds…

Geen categorie

Closed-die smeedwerk voor kleppenhuizen en afsluiters in opkomst

08-12 Om beter aan de gestegen vraag naar een hogere kwaliteit kleppenhuizen en afsluiters in…

Bedrijf en Economie

Enorm boorplatform krijgt langere poten

25-06 Damen Shiprepair Vlissingen (DSV) bouwt de Rowan Viking om. Dit boorplatform is actief op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen