Forse excenterpers geeft VD Leegte Metaal flexibiliteit

Bij VD Leegte Metaal was de keuze snel duidelijk: een 450 tons mechanische excenterpers, de grootste C-frame pers die het Italiaanse Sangiacomo ontwikkelde, moest het worden. Onlangs is deze indrukwekkende machine door Rijva bij het bedrijf geïnstalleerd.

“Voor Nederlandse begrippen is dit een ongekend forse pers die ons de komende jaren een extra grote flexibiliteit biedt”, aldus adjunct-directeur Peter van der Horst van dit onderdeel van de VDL Groep. “Een veelzijdige machine waarmee onze onderneming zich kan onderscheiden en waarop we langdurig kunnen vertrouwen.”

In 1953 werd het Brabantse bedrijf opgericht: VD Leegte Metaal, als eerste van de VDL Groep, een multinational die inmiddels meer dan 75 werkmaatschappijen omvat. De in Hapert gevestigde plaatbewerkingsspecialist heeft zich in de loop der jaren toegelegd op geautomatiseerde metaalplaatbewerkingen als knippen, zetten, ponsen, dieptrekken en lasersnijden. Voor het uitvoeren van al die werkzaamheden heeft men een geavanceerd machinepark opgebouwd, inclusief een eigen gereedschappenmakerij. Hier staan onder meer diverse dieptrekpersen, waaronder negen krachtige hydraulische persen en zestien redelijk flinke excenterpersen. Van der Horst laat er daarbij geen misverstand over bestaan. “Excenterpersen, daar zijn er hier en elders in het land wel meer van. Maar een mechanische C-frame pers met een perskracht van maar liefst 4.500 kN – waarover wij nu de beschikking hebben gekregen – is beslist bijzonder.”

Kleine series

De pas afgeleverde excenterpers is een van de grootste C-frame persen die de Italiaanse fabrikant Sangiacomo op de markt brengt. Ook in een royale fabriekshal zie je hem niet over het hoofd: de pers is bijna 5 meter hoog, bij een eigen massa van niet minder dan circa 50.000 kg. Volgens de adjunct-directeur van VD Leegte Metaal heeft de machine het grote voordeel dat hij van verschillende kanten gemakkelijk bereikbaar is en geschikt is voor relatief kleine series waarbij men een forse perskracht verlangt. “Bij ons draait het bij deze pers vooral om automotive-producten waarbij het materiaal handmatig wordt ingelegd. Zo willen we hem bijvoorbeeld gebruiken voor het persen van kokers, waarbij veel met stroken wordt gewerkt. Het C-frame biedt je daarbij rondom alle nodige ruimte.”

Bij de nieuwe excenterpers ervaart VD Leegte Metaal ook de simpele slaglengte-verstelling als een pluspunt. Daarbij is de maximale slaglengte teruggebracht tot 160 mm, waardoor een nauwgezette variatie in het bereik tussen 20 mm en 80 mm mogelijk is gemaakt. “Dat is juist de flexibiliteit die wij hier nodig hebben om goed aan de door ons – en onze relaties – verlangde veelzijdigheid te kunnen voldoen.”

Veel slagen maken

De pers is voorts uitgerust met een hydraulische koppeling-remcombinatie, waarmee maar liefst 26 inschakelingen per minuut mogelijk zijn. Van der Horst: “Vooral als men verlangt veel slagen te maken is dat een groot voordeel, want dat zou je met een pneumatische combinatie beslist niet probleemloos kunnen realiseren.”

Inmiddels is de pers door importeur Rijva (Vaassen) geïnstalleerd. Met het oog op beperking van eventuele overlast en uitsluiting van schades door optredende trillingen heeft men de machine op speciale – extra zware – dempers geplaatst. Om een acceptabele werkhoogte te realiseren is de pers 200 mm verdiept opgesteld. In verband hiermee zijn door de fabrikant aan de pers enkele constructieve aanpassingen uitgevoerd.

Adjunct-directeur Van der Horst merkt ten slotte op dat zijn bedrijf bij de aanschaf van deze excenterpers niet direct een speciaal of nieuw doel voor ogen had. “Hij diende allereerst ter vervanging van enkele oudere persen. Maar dat deze ongewoon grote C-frame pers ons beslist weer meer mogelijkheden gaat bieden, zullen we ongetwijfeld snel ervaren.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Van Halteren Metaal moderniseert perscapaciteit

13-09 “Deze pers voldoet aan alle veiligheidseisen”, vertelt inkoopmanager Silvester Koelewijn van Van Halteren Metaal.…

Plaatbewerking

Hydraulische persen Profi Press gaan de hele wereld over

16-06 Al vanaf het begin af aan levert RHTC Profi Press hydraulische persen in verschillende…

Plaatbewerking

Persenaanbod Hoffmann-Metalcare compleet met Mios

20-10 Machineleverancier Hoffmann-Metalcare heeft ruim een jaar geleden de mechanische excenterpersen van de Italiaanse fabrikant…

Plaatbewerking

Persenaanbod Hoffmann-Metalcare compleet met Mios

20-10 Machineleverancier Hoffmann-Metalcare heeft ruim een jaar geleden de mechanische excenterpersen van de Italiaanse fabrikant…

Plaatbewerking

Stokoud beestje vervangen door moderne Sangiacomo pers

12-10 Belttech heeft bij Greif in Vreeland een 70 jaar oude excenterpers vervangen door een…

Automatisering

Camera’s zien vreemde onderdelen

23-12 Het is de nachtmerrie van elke persbediener: een vergeten schroefsleutel in de machine. Wordt…

Plaatbewerking

Flexibel ponsen vanaf coil

18-12 Flexibiliteit is de grote kracht van de volledig servo-elektrische Linapunch MC-E lijn die Dimeco…

Plaatbewerking

Belttech levert persstraat aan Stanstechniek

12-06 Belttech, leverancier van machines voor spaanloze metaalbewerkingen, heeft een Sangiacomo-Dimeco persstraat geleverd aan Stanstechniek…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X