Forse loonsverhoging voor Duitse metaalarbeiders

0

Zo’n 800.000 werknemers in de metaal en elektrotechnische industrie in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg krijgen fors meer loon. Vakbond IG Metall en de werkgevers zijn na langdurige onderhandelingen een stijging van 4,3 procent overeengekomen.

Baden-Württemberg, een deelstaat in het Zuidwesten van Duitsland met de hoofdstad Stuttgart, herbergt veel technologische industrie, waaronder diverse fabrikanten van werktuigmachines. Ook de auto-industrie is er sterk vertegenwoordigd. De meeste bedrijven draaien uitstekend, mede dankzij de florerende export.

IG Metall had eigenlijk een loonsverhoging van 6,5 procent geëist. Werknemers van onder meer Siemens, Daimler en Bosch legden sinds eind april op veel plekken het werk neer in heel Duitsland om hun eisen kracht bij te zetten. Het regionale akkoord dat nu is gesloten, het eerste in Duitsland dit jaar, is een ijkpunt voor loononderhandelingen in de metaalsector in de rest van Duitsland. Die sector is de ruggengraat van de Duitse industrie; ze exporteert veel en biedt werk aan 3,6 miljoen mensen. Ook andere groepen werknemers in Duitsland hebben zich de afgelopen tijd verzekerd van meer loon. Zo’n 2 miljoen ambtenaren sleepten vorige maand een loonsverhoging van 6,3 procent in de wacht.