Forse prijsstijgingen in aantocht op staalmarkt

0

De stijging in de staalprijzen lijkt door te zetten. Dat stelt Noviostaal in zijn februari-nieuwsbrief. Vanaf de eerste helft februari zijn nagenoeg alle fabrieken de markt opgegaan met prijsvoorstellen die een forse verhoging betekenen ten opzichte van het prijsniveau in het eerste kwartaal 2012.

Voor warmgewalste coils liggen er offertes die een stijging betekenen van €80 tot €105 per ton, terwijl voor koudgewalst inmiddels ook al ca €80 tot €100 meer gevraagd wordt. De staalfabrieken schijnen tegelijkertijd hun wapen van capaciteitsbeperkingen te blijven hanteren. ArcelorMittal bijvoorbeeld heeft besloten haar hoogovens in Florange (Frankrijk) nog langer uitgeschakeld te houden. De vakbond denkt zelfs dat de productiestop van die hoogovens tot aan het eind van het jaar zal duren, waarmee circa 2500 mensen zonder werk zullen zitten. Verder heeft Arcelor-Mittal ook de productie van voorgelakt staal in Avilés (Spanje) tot nader order stilgelegd. Die lijn heeft een capaciteit van 250.000 ton per jaar en de productiestop van die fabriek zal dan ook een behoorlijk effect hebben op de beschikbaarheid van gelakte coils in Spanje en de directe exportomgeving. Ook wordt de productie van koudgewalste coils in Lesaka (Spanje) tijdelijk gestopt. Bovendien wordt de stillegging sinds november 2011 van de hoogoven in Sestao (Noord- Spanje) voor tenminste 3 maanden verlengd. SSAB (Zweden) houdt één van haar hoogovens in Oxelösund uit productie en draaide eind 2011 op een capaciteit van ca. 70-80%.

“Tevens zien we dat fabrieken de actuele economische situatie aangrijpen om hun organisatie te gaan stroomlijnen”, aldus Noviostaal. ThyssenKrupp Steel heeft de divisie scheepsbouw afgestoten en de divisie roestvrijstaal verkocht aan de Finse staalgroep Outokumpu. Ook SSAB, dat in Q4-2011 verlies leed, maakte bekend zich meer op haar eigen kernactiviteiten te willen concentreren. Tevens kondigde men aan de omvang van het stafpersoneel met 10% te willen verminderen. Ook Azië geven hogere prijzen te zien voor coils en platen, die zelfs al voor levering maart zullen ingaan. POSCO (Korea) kondigde aan de prijzen voor levering maart en april te gaan verhogen onder druk van hogere grondstofprijzen en negatieve marges.

De hogere prijzen in Europa zijn overigens wel een uitnodiging voor diverse Aziatische producenten meer naar het Europese continent te gaan exporteren. Een verhoogde activiteit hieromtrent wordt vooral gesignaleerd vanuit India, waar de economie ook kwakkelt en de staalmakers alternatieve afzetmarkten zoeken. Met name in Italië wordt meer materiaal met Indiase oorsprong aangeboden voor levering april en mei. Verder is de verwachting, dat meer Turks materiaal in Europa aangeboden zal worden, omdat de binnenlandse vraag daar na een economisch geweldig 2011 momenteel aan het inzakken is, met name in de automobielsector. Die aanbiedingen vormen op dit moment echter waarschijnlijk de enige belangrijke bedreiging voor de Europese producenten om hun doel van hogere prijzen te bereiken, zo denkt Noviostaal. Een andere mogelijk negatief effect zou de thans wat afbrokkelende schrootprijs kunnen hebben. Anderzijds is het een geluk voor de EU-producenten, dat momenteel de havens aan de Zwarte Zee dichtgevroren zijn of vanwege barre winterse omstandigheden niet in gebruik zijn, waardoor de stroom materiaal uit die hoek van Europa nagenoeg stilligt. Met de lente voor de deur rekenen de fabrieken op een verhoging van de vraag en de prijzen, waarmee zij zich dus al rijk rekenen.