Frictielas sterker dan moedermateriaal

Friction Welding Holland in Kampen verricht middels een geautomatiseerd productieproces frictielassen voor derden.

Onder frictielassen (ook wel wrijvingslassen genoemd) wordt eigenlijk het samensmeden van twee delen verstaan. Door deze onder hoge druk ten opzichte van elkaar te laten draaien, ontstaat wrijving. De warmte die hierbij in beide delen ontstaat, maakt ze roodgloeiend en daardoor kunnen ze aan elkaar worden gelast (gesmeed).
Het proces is snel, effectief en dus kostenbesparend. Er is geen voorbewerking nodig. Lasdraad, menggas en afzuiging kunnen achterwege blijven. De warmtezone (heat affected zone) is zeer klein en er is geen laslicht. Maar het grootste voordeel van de frictiegelaste delen is dat er een perfecte las ontstaat. Er is namelijk een volledige doorlas. Bij een frictielas is de las sterker dan het moedermateriaal.

Friction Welding Holland BV last zowel grote series als kleine batches. Hierdoor biedt het frictielasproces uitstekende perspectieven om laswerk dat verdwenen is naar lagelonenlanden, terug te halen naar Nederland. Frictielassen is namelijk uitermate geschikt voor het verbinden van zuigerstangen met stangogen (smeeddelen en/of snijdelen) en cilinderbodems aan cilinderbuizen. Maar ook voor vele, andere toepassingen. Dit kan rond aan rond zijn, rond aan plat, rond aan vierkant. Alle materialen kunnen worden gelast, zowel ferro als non-ferro; van aluminium tot aan titanium.
De machine van Friction Welding Holland kan 5000 mm2 frictielassen. De stangdiameter mag variëren van 20 tot 90 mm. De opname van de machine is 2800 mm, buizen en stangen met deze lengte zijn dus geen probleem. De buisdiameter mag maximaal 160 mm uitwendig zijn.

Lassen als deze worden in de nucleaire, maritieme, offshore- onshore- en aerospace-industrie toegepast, maar passen in alle industrieën zoals machinebouw en cilinderproductie.

Friction Welding Holland
TIV Gorinchem 2011 standnummer 173

Vraag hier uw GRATIS toegangskaart aan!

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen