Gassenleverancier Messer produceert acetyleen weer zelf

Messer Benelux, leverancier van gassen voor lassen en snijden, voeding, laboratoria en industrie (waaronder drinkwater) heeft de acetyleenproductie-eenheid in Moerdijk heropend. Deze wordt op 24 november op feestelijke wijze officieel in gebruik genomen.

Messer heeft deze eenheid ooit samen met Shell opgezet, maar 7 jaar geleden weer gesloten, omdat de continuïteit van de acetyleenproductie niet kon worden gegarandeerd. Door nu op een andere manier te produceren, kan die continuïteit wel worden gewaarborgd. Messer hervat de productie van acetyleen omdat een gassenleverancier die zelf produceert sterker en onafhankelijker in de markt staat. Commercieel directeur Josef Loncke: “We starten met de productie van 500 ton acetyleen per jaar en kunnen deze opvoeren tot 1000 ton. Het acetyleen gebruiken we voor onze eigen verkooporganisatie, maar we gaan het ook verkopen aan ‘concullega’s’.”

Fillingplant
In het Antwerpse havengebied voltrekken zich ondertussen nog meer veranderingen. Messer Benelux was altijd gevestigd in Machelen bij Brussel, maar had daar nauwelijks nog groeimogelijkheden. Daarom is men bezig de activiteiten te verhuizen naar Zwijndrecht, waarmee het bedrijf tevens lid wordt van de Antwerpse havengemeenschap. Er is hier een nieuwe fillingplant in aanbouw, die in december 2011 in gebruik wordt genomen. In deze qua veiligheid en efficiency moderne plant (met een gassenlaboratorium) kan straks het vloeibare gas vanuit bulktanks worden omgezet naar een gasvormige materie en in flessen worden gestopt. “Hiermee vergroten we nog meer de leverzekerheid voor onze klanten”, zegt Loncke. “Het is een zware investering, maar die nodig is om de groei die we nastreven op te vangen. Het bestaande vulstation in Moerdijk, dat uiteraard open blijft, zorgt voor continuïteit en back up in geval van calamiteiten.”

Sales manager Jan Schaap van Messer Benelux is blij met al deze ontwikkelingen. Van de verhuizing naar Antwerpen en de investeringen die daar worden gedaan, profiteren volgens hem ook de klanten in Nederland. Het betekent dat Messer in Nederland verder kan gaan met het vergroten van de service. “De leveranciers van gassen stonden lang bekend als cowboys, maar dat zijn wij bij Messer al lang niet meer. Wij willen transparant en duidelijk zijn, eerlijk communiceren naar onze klanten en regelmatig ons gezicht laten zien. Het is niet zo dat we één keer bij de klant langs komen om een contract te sluiten en vervolgens nooit meer wat van ons laten horen. Nee, we bieden optimale ondersteuning. Als een klant een probleem heeft bij het lassen of snijden van een bepaald materiaal en ons vraagt om een goed gasadvies, dan helpen we hem.”

Nooit meer flessen kwijt
Messer heeft ook een oplossing voor een belangrijk probleem in de flessenbusiness: dat van de flessen die kwijt raken doordat er fouten gebeuren die ondanks de duidelijke facturatie niet door de klant worden opgevolgd. Dat leidt vaak tot discussies, omdat de klanten voor elke fles huur betalen. “Wij maken een einde aan die discussies door ons flessenopvolgingssysteem BABEL. Hierbij krijgt elke fles een paspoort”, aldus Schaap. “Zodra een fles in beweging komt, wordt hij gescand. We weten precies waar elke fles oorspronkelijk is geleverd, waar hij zich bevindt en op welk tijdstip hij is verplaatst. Zo wordt altijd het juiste bedrag in rekening gebracht.”
Een tweede nieuwe service is het Customer Cylinder Tracking System (CCTS). Dit is een internetapplicatie, die klanten de mogelijkheid geeft om voortdurend inzicht te hebben in de eigen flessenvoorraad. Voor bedrijven die gassen gebruiken en verschillende afdelingen hebben (werven, servicewagens, laboratoria, kostencentra), is het niet altijd gemakkelijk om het overzicht te bewaren waar welke fles staat en/of deze fles tijdig terug wordt ingeleverd om oplopende kosten te vermijden. Hiervoor biedt CCTS een oplossing. Met deze module kan de klant vanachter zijn bureau, in real time, de flessenstock raadplegen. Indien gewenst kan hij zelf divisies creëren en flessen verschuiven al of niet met een scantoestel. CCTS voorziet in de volgende mogelijkheden: stockanalyse, huuroptimalisatie, houdbaarheid opvolging, herkeuropvolging, stockbeheer, huurventilatie, gasverbruikventilatie en eigen materiaalbeheer. “Dit is een uitstekend instrument voor de efficiency bij de klant”, aldus Loncke. “Op korte termijn verliest Messer hiermee misschien inkomsten, maar op langere termijn zijn we hierdoor een betere partner voor onze klant. En daar gaat het om. We willen ons geld niet verdienen met nutteloze zaken, maar door alle gaszorgen bij onze partner weg te nemen zodat hij zijn core business ter harte kan nemen.”

CCTS is een mooi voorbeeld van het goed inzetten van IT. Messer maakt ook al gebruik van elektronische leverbonnen en elektronische facturering. Gebruikers van gastanks hoeven niet meer op de meter aan de tank te kijken hoeveel gas er nog in zit, maar kunnen via internet het gasniveau in de gaten houden. Loncke en Schaap zijn van overtuigd dat er steeds meer van dit soort toepassingen in de gassenbusiness zullen komen, om de service voor de klant te vergroten.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Witt neemt nieuwe productiehal in gebruik

01-12 Gastechnisch specialist Witt heeft bij de hoofdvestiging  in Witten (D) een nieuwe productiehal met…

METAVAK 2016

Huisman is er voor de lasser

24-10 Huisman is totaalleverancier van alle mogelijke industriële gassen in allerlei kwaliteiten en verpakkingsvormen, eigen…

Bedrijf en Economie

ArcelorMittal gebruikt techniek Air Products voor on-site productie gassen

19-11 Bij de staalfabriek van ArcelorMittal in de Zuid-Franse plaats Saint-Chély-d’Apcher zijn onlangs drie Prism…

Geen categorie

Linde Benelux lanceert in één week zes nieuwe websites

19-07 Zes nieuwe URL’s, die Linde Benelux achter elkaar online zette. Dat is het resultaat…

Geen categorie

Linde Gas komt met Genie gascilinder

23-02 De stand van Linde Gas Benelux staat in het teken van het thema ‘Easy…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen