Geavanceerd steekgereedschap verkort doorlooptijd

De Duitse fabrikant Schwarzer Spannzeug Vertriebs ontwikkelt en bouwt steekgereedschappen waarmee op CNC-draaimachines met hoge snelheid en precisie sleuven met uiteenlopende profielen (doorsneden) kunnen worden aangebracht. De Gier Drive Systems in Wateringen heeft hier al ervaring mee.

Ook bij kleine series bieden deze steekgereedschappen al zoveel productietechnische voordelen dat inzet ervan zich loont in vergelijking tot traditionele methoden. Schwarzer wordt in Nederland vertegenwoordigd door Ertec Handling & Automation in Nuenen.

Bij de bewerking blijft de gereedschaprevolver in zijn geprogrammeerde positie en maakt geen enkele beweging in Z-richting. De slag van het steekgereedschap wordt bepaald door de gereedschapaandrijving van de machine. De slaglengte wordt bepaald in het steekgereedschap. In de X-richting van de gereedschaprevolver vindt een continue voeding plaats. De verdraaiing die nodig is om een bepaald profiel van de sleuf te verkrijgen kan vrij worden gekozen; positionering gebeurt via de C-as van de gereedschapsspil. Deze werkwijze heeft vele voordelen. Vergeleken met andere methoden zoals eroderen, brootsen en frezen is de bewerkingstijd veel korter. Terwijl de totale doorlooptijd geoptimaliseerd wordt, dalen de productiekosten aanzienlijk. Er gaat geen extra insteltijd verloren en er is ook geen apart spangereedschap nodig. Een van de voordelen ten opzichte van brootsen is de hoge stabiliteit van het gereedschap zodat het gedurende het steken niet de neiging heeft van het centrum te verlopen.

Een Nederlandse bedrijf dat al veel ervaring met het steekgereedschap van Schwarzer heeft opgedaan is De Gier Drive Systems. Deze onderneming ontwikkelt en produceert complete aandrijfsystemen voor met name kassenbouwers, stallenbouwers en installateurs. De Gier schafte in april via Ertec een Schwarzer steekgereedschap aan voor een CTV 160 verticaal draaicentrum van Gildemeister. Productieleider Arco van der Lely: “We gebruiken het gereedschap voor het aanbrengen van spiebanen in tandwielen. Dat levert, bij een productie van tien- tot twaalfduizend tandwielen per jaar, een behoorlijk tijd- en kostenvoordeel op. Voorheen ging dit door middel van brootsen, op een aparte machine, na de draaibewerking. Het steken op de Gildemeister-machine neemt natuurlijk wel enige tijd, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het vervallen van een extra handeling.”

Van der Lely is tevreden over de nieuwe werkwijze en was – in gunstige zin – verbaasd over de standtijd van het Schwarzer steekgereedschap. “Het is, afhankelijk van het materiaal en de steeklengte, langdurig inzetbaar.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Phantom vervangt DIN-normen voor iconen

28-11 Dankzij deze iconen kunnen verspaners zonder rekentabel in één oogopslag zien welke gereedschapspen geschikt…

MetaalNieuws Extra IM

Wat zijn de meest duurzame metalen?

02-08 Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun…

Verspanen

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

16-07 De AL Geometry wisselplaat wordt aangeboden in twee kwaliteiten voor een grotere veelzijdigheid bij…

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Plaatbewerking

Oplossing zit vaak in het gereedschap

20-12 Van Kranen, die inmiddels ruim een jaar bij Wilson Tool actief is als European…

Verspanen

Het juiste gereedschap om roestvast staal te bewerken

01-12 Volgens cijfers van het International Stainless Steel Forum (ISSF) is de mondiale vraag naar…

Bedrijf en Economie

Mapal rekent op geleidelijk herstel na zware jaren

23-07 Mapal heeft sterke banden met de automobielindustrie. De ontwikkelingen in die branche zijn dan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen