Gebruik 3D communicatie verbetert resultaten maakindustrie

Het innovatief en commercieel gebruik van 3D communicatie kan bedrijven in de maakindustrie extra geld opleveren. Dit is de belangrijkste conclusie van het Cadmes-seminar over duurzaamheid en innovatieve trends in 3D communicatie.

Cadmes organiseerde op 10 mei in De Glazen Ruimte in Maarssen een seminar over duurzaamheid en innovatieve trends in 3D communicatie om duidelijk te maken dat 3D communicatie op veel meer vlakken in de maakindustrie kan worden ingezet dan veel bedrijven tot nu toe doen. “3D tekeningen, al dan niet interactief, worden nu vooral ingezet in de ontwerpfase van het productieproces. Maar waarom niet ook aan de eindgebruikerkant? Bijvoorbeeld in handleidingen en brochures of op websites”, stelt Alex van Dijk, consultant bij Cadmes. “We willen dat bedrijven gaan nadenken over hoe ze de middelen die in hun bedrijf aanwezig zijn kunnen inzetten om hun communicatie, zowel intern als extern, te verbeteren. Het gaat nu vooral nog om bewustwording, maar op termijn kunnen ze hier absoluut financieel voordeel uit halen.”

3D communicatie

De Aberdeen Group heeft recent onderzoek gedaan naar de voordelen die bedrijven in de maakindustrie ondervinden van het integreren en verbeteren van hun 3D communicatie. “Als een bedrijf zijn 3D communicatie naar een hoger plan tilt dan zal de omzet groeien, de klanttevredenheid zal stijgen en producten zullen uiteindelijk sneller op de markt verschijnen.”

Chris Vonk, verantwoordelijk voor productontwikkeling en productieleiding bij Nijpels Meubelen uit Bergen op Zoom, liet met zijn presentatie tijdens het seminar zien dat Nijpels al volop gebruik maakt van die nieuwe inzet van 3D communicatie. En vooral dat die nieuwe methode hen geen windeieren legt: “Wij zijn vrij lang blijven hangen in 2D en pas twee jaar geleden voor de productie overgeschakeld naar 3D met SolidWorks. Alleen maakten wij de handleidingen nog steeds op een verouderde en omslachtige manier. Door Cadmes kwamen wij in aanraking met 3DVIA. De modellen die wij met SolidWorks maken voor de productie worden nu direct in 3DVIA Composer gezet en daarmee ontwikkelen we handleidingen die deels interactief zijn. Het perspectief is veel beter, je kunt roteren en zoomen en informatie tonen op het moment dat die van belang is. Het spreekt veel meer aan. Bovendien kun je zo’n handleiding nu gebruiken voor up- en cross-selling. Het wordt meer een marketingtool. Daar bovenop komt nog het voordeel dat bestaande 3D modellen uit SolidWorks probleemloos in de nieuwe communicatie kunnen worden gebruikt.”

Duurzaamheid

Naast nieuwe ideeën over de inzet van 3D communicatie stond ook duurzaamheid op het programma tijdens het seminar. Marcel Schumacher, CEO van Advanced Mechanichal Engineers, toonde tijdens het Cadmes-seminar aan dat er voor industriële bedrijven kansen te over zijn om meer met duurzame ontwikkeling te doen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Wanneer is 3D-metaalprinten zinvol?

12-04 Veel producten zijn inderdaad printbaar, maar het is echter niet altijd zinvol om dat…

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

3D

Bijeenkomst over mogelijkheden 3D-printen

28-03 Tijdens deze bijeenkomst bij de 3D Makers Zone in Haarlem worden praktische use cases…

MetaalNieuws Extra IM

De complete gids voor ERP-software voor de metaalindustrie

01-03 Dit is op zich al een enorme uitdaging, maar fabrikanten worden geconfronteerd met nog…

3D

Innovatiehotspot Perron038 kan positie verstevigen

23-02 Wethouder economie René de Heer en Marius Woldberg, directeur van Perron038, ondertekenden onlangs de…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

3D

Eerste 3D-geprinte drukvat van Shell gecertificeerd

17-01 Shell is het eerste bedrijf in Europa dat van een derde partij een CE-certificering…

3D

Nieuwe methode bepaalt ‘vloeibaarheid’ van 3D-print poeders

10-01 Poeders zijn een unieke vorm van materiaal. Ze kunnen worden gecomprimeerd en wanneer ze…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X