Gewapend tegen concurrentie uit Verre Oosten

Slim, snel en secuur – volgens directeur/eigenaar Ard Oomen zijn dat de drie begrippen waar het vooral om draait bij AO Metaal. In de tien jaar dat dit bedrijf in Eersel inmiddels bestaat heeft het naam gemaakt als specialist in de vervaardiging van metalen plaatwerkproducten. Ter versterking van die positie heeft men de beschikking gekregen over een nieuwe persstraat, met een nog grotere capaciteit.

Het betreft hier een forse Sangiacomo C-frame pers en een uitgekiende Dimeco aanvoerlijn, beide geleverd en geïnstalleerd door Rijva uit Vaassen. “Met de ingebruikname van deze installatie hebben wij een duidelijk oogmerk”, aldus Oomen. “Samen met onze opdrachtgevers kunnen we hiermee tot perfecte oplossingen komen, waarmee wij de concurrentie met producenten in het Verre Oosten goed aankunnen.”

In tal van sectoren heeft AO Metaal zich in de loop der jaren laten kennen als leverancier van bijzondere plaatwerkdelen. “Met een belangrijk onderscheid”, voegt Oomen er direct aan toe. “Bij ons gaat het vooral om heel grote series kleine metaalplaatproducten, in veel gevallen met een omvang van meer dan 10.000 stuks. In staal en aluminium, vanaf plaat tot eindproduct, nauwkeurig op maat geperst en gezet, inclusief alle denkbare nabewerking en lakwerk. Vergaand geautomatiseerd, zodat wij in staat zijn op een uitgekiende wijze tot een op en top verantwoord resultaat te komen.”

Breed afzetgebied
Nadere beschouwing leert dat het afzetgebied opmerkelijk breed is; de plaatwerkproducten zijn bestemd voor diverse ondernemingen, die vaak op totaal verschillende werkterreinen actief zijn. Vanuit het Brabantse Eersel levert het bedrijf niet alleen veel aan de agrarische sector, maar ook de automotive is een heldere doelgroep. Voor al die afnemers beschikte men reeds over een lasersnijmachine en een tweetal persen, met een capaciteit van respectievelijk 30 ton en 60 ton. “Maar de eerste complete persstraat die Rijva hier nu heeft geïnstalleerd is natuurlijk wel een maat groter. Deze verzekert ons beslist van een sterkere positie in deze bijzondere markt.”

De levering aan AO Metaal behelst een installatie op basis van een 130 tons Sangiacomo C-frame krukarmpers en een Dimeco aanvoerlijn. Beide fabrikanten van deze apparatuur worden in Nederland door Rijva vertegenwoordigd. De eerste machine is standaard uitgerust met een pneumatische wrijvingskoppeling/rem-combinatie, een zesvoudige stotergeleiding en een motorische stoterverstelling. Hij beschikt over een perskracht van 1.300 kN; de slaglengte is verstelbaar van 16 mm tot 200 mm. Er wordt gesproken over een variabele snelheidsregeling van de pers tot 70 slagen per minuut.

Vlekkeloze samenwerking
Bij de aanvoerlijn valt allereerst te wijzen op de afwikkelhaspel, die geschikt is voor een maximum coilgewicht van 3.000 kg en een bandbreedte tot 520 mm. Direct hierna is – van hetzelfde fabrikaat Dimeco – een bandrichtmachine geplaatst, die berekend is op een bandbreedte tot 500 mm en een maximale materiaaldikte van 5,4 mm. Bij het geïnstalleerde rollenaanvoerapparaat zijn door de toegepaste Siemens besturing diverse opschuiflengtes per programma mogelijk. Extra vermeldenswaard is ook het systeem voor gereedschap­beveiliging, mede mogelijk gemaakt door een elektronische nokkenwals waarmee ook de randapparatuur wordt aangestuurd. De aanvoerlijn is zowel elektrisch als mechanisch met de pers gekoppeld, zodat een vlekkeloze samenwerking is gewaarborgd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

EMO 2011

RHTC breidt leveringsprogramma sterk uit

03-10 RHTC, vooral bekend als producent en leverancier van werkplaatspersen, heeft zijn leveringsprogramma sterk uitgebreid.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen