Gieterijen en basismetaal: ‘50% energiezuiniger werken in 2030 kan’

Joop Atsma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, neemt op maandag 15 augustus de Routekaart in ontvangst die de basismetaalindustrie en de metaalgieterijen als eerste sectoren in Nederland hebben ontwikkeld. Het is een stappenplan waarlangs de energie efficiëntie van de basismetaalindustrie en metaalgieterijen wordt verbeterd.

Deze Routekaart stelt de bedrijven in staat 50% energiezuiniger te werken in 2030, in vergelijking met hun energieverbruik in 2005. Deze verbetering van de energie-efficiëntie in de metallurgische industrie, de gieterijen en hun keten in 2030 wordt onder voorwaarden haalbaar geacht. “De overhandiging aan de staatssecretaris markeert de inspanningen en de innovativiteit van de basismetaalindustrie en de metaalgieterijen om de CO2 footprint, de innovativiteit en de duurzaamheid van de Nederlandse metaalindustrie sterk te verbeteren”, zegt Wim Hamers, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) die samen met de Algemene Vereniging Nederlandse Gieterijen (AVNeG) de Routekaart heeft ontwikkeld. “De plannen van de VNMI en AVNeG lidbedrijven passen precies binnen het beleid van de staatssecretaris om de verantwoordelijkheid voor een beter milieu meer bij de bedrijven zelf te leggen”, aldus Bert Duit, voorzitter van de AVNeG.

De Verenigde Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) en de Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen (AVNeG) vertegenwoordigen de Nederlandse metallurgische industrie en de Nederlandse gieterijen en bestaan uit bedrijven die metalen (staal, ijzer, aluminium, zink, tin, koper en lood) in primaire of secundaire vorm produceren en bedrijven die de eerste bewerking van deze metalen uitvoeren. De bedrijven in de metallurgische industrie en de gieterijen vertegenwoordigen in Nederland circa 42.000 voltijdsbanen (direct/indirect) en 4,4 miljard euro toegevoegde waarde. De VNMI en AVNeG participeren beide in de convenanten Meerjarenafspraken energie-efficiëntie, die tot doel hebben energie-efficiëntie te stimuleren. Vanuit deze convenanten is, met ondersteuning van het ministerie van EL&I, deze Routekaart mogelijk gemaakt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Gieterijen zijn optimistisch over e-mobiliteit

11-01 “E-mobiliteit betekent dat er een groot aantal nieuwe gietstukken nodig zijn,” verklaart Wöstmann, hoofd…

Bedrijf en Economie

Basismetaal onder druk, perspectief metaalproducten en machinebouw minder slecht

14-11 Met name de basismetaalindustrie staat onder druk. Andere industriële branches, zoals de metaalproductenindustrie, de…

Bedrijf en Economie

Industrie kromp in 2020 minder dan gemiddeld in EU

07-07 Binnen de industrie werden vooral landen die auto’s produceren in 2020 hard geraakt. In…

Geen categorie

Inspectie SZW bezoekt gieterijen

17-07 De Inspectie SZW, voorheen arbeidsinspectie, houdt vanaf augustus een uitgebreide inspectieronde bij gieterijen. FME…

Bedrijf en Economie

Energiemaatregelen leveren Tata Steel IJmuiden miljoenen op

11-06 In 2013 heeft Tata Steel in IJmuiden de hoeveelheid energie die nodig is voor…

Geen categorie

Nieuw boek over energie-efficiënt ontwerpen van machines

15-01 ‘Machines energie efficiënt ontwerpen’ is een nieuw boek met tips over de energie-efficiëntie van…

Bedrijf en Economie

Veel winst te halen met energie

13-12 Veerman Machine en Apparatenbouw uit Olst en De Klerk uit Werkendam hebben de competitie…

Geen categorie

Grootschalig onderzoek naar Het Nieuwe Heffen

02-07 Wat is de samenhang tussen rijstijl, energieverbruik, productiviteit en veiligheid bij de inzet van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen