Gieterijen zoeken doorbraaktechnologie voor energiereductie

De Nederlandse gieterijen verenigd in de AVNeG publiceren in mei een routekaart 2030 waarin ze aangeven hoe ze de komende jaren tot forse energiereducties willen komen. “We focussen daarbij op doorbraaktechnologieën”, zegt AVNeG-bestuurslid Grietinus Kamps.

De routekaart is in concept al klaar en alle negentien leden van de AVNeG zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling daarvan. Deze toekomstvisie bevat onder meer de doelstelling om het energieverbruik met 50 procent te reduceren. De gieterijen nemen al deel aan de meerjarenafspraken (MJA’s) met de overheid, waardoor ze momenteel reeds zo’n 2 procent energiereductie per jaar realiseren. “Maar dat is niet voldoende”, zegt Kamps. “We hebben doorbraaktechnologieën nodig om onze doelen qua energiereductie te halen. Daarbij zetten we onder meer in op gietlooploos gieten, braamloos gieten en het gebruik van vuurvast materiaal.”

De Nederlandse gieterijen opereren hoofdzakelijk internationaal omdat de Nederlandse markt voor hen beperkt van omvang is. Hun voornaamste afzetsectoren zijn automotive, wegtransport, industriële voortuigen en machinebouw. ” We willen sterk concurrerend zijn en duurzaamheid is daarbij een belangrijk wapen”, aldus Kamps, die ook kansen ziet in het upcyclen van staalschroot. “Staalschroot verdwijnt nu naar landen in Azië, waar het onder belabberde milieu- en arbo-omstandigheden wordt verwerkt. Vervolgens worden we daarmee hier in Europa beconcurreerd. Ook daar ligt een grote uitdaging voor ons. Van bouten en moeren kunnen wij weer prachtige machineonderdelen maken.”

De Nederlandse gieterijen – een kennisintensieve sector, die gebruik maakt van geavanceerde productie-installaties – beschouwt naast energie en milieu ook opleidingen en arbeidsmarkt en arbo als speerpunten van het beleid, te meer daar de (Europese) regelgeving op die gebieden toeneemt. Momenteel bereidt de sector zich voor op een branche-onderzoek door de Arbeidsinspectie in het voorjaar. De lidbedrijven van de AVNeG zijn hierop voorbereid door verbetercoaches en er is constructief overlegd met inspectie om te weten waarop zal worden gelet. Kamps: “Dat zal onder meer de machineveiligheid en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen zijn. Omdat er in gieterijen veel wordt geslepen is onder meer gelaatsbescherming van belang. Vanwege de hitte moet ook de bescherming tegen brandwondjes goed zijn en vanwege het geluid dient ook de gehoorbescherming in orde te zijn. We gaan er vanuit dat de inspecties goed zullen verlopen omdat de gieterijen de zaken voor hun medewerkers doorgaans wel o porde hebben.”

De AVNeG is de brancheorganisatie van de grotere gieterijen, aangesloten bij de FME. Daarnaast zijn er ook gieterijen lid van de Metaalunie. Dat zijn er in totaal 76, waarvan 45 kunstgieterijen. Zeventien van de Metaalunie-gieterijen zijn lid van de brancheorganisatie MGB, die onder meer werkt aan imagoverbetering. “Gaat het over gieten, dan zie je overal vonken en spatten”, zegt MGB-branchesecretaris Frans van der Brugh. ” Maar gieten is veel meer. Het is echt een mooi vak.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Hofleverancier Sanders is oud, maar gedraagt zich niet oud

18-05 Dat gebeurde op 13 mei door de Commissaris van de Koning in Overijssel A.…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

Verspanen

Machinefabriek vervult belangrijke rol in nabewerking gietstukken

31-03 De laatste jaren heeft Dekens flink geïnvesteerd in het machinepark. Recent zijn bijvoorbeeld nog…

Verspanen

Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

08-02 In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een…

3D

Bewogen maar geslaagde jubileumeditie RapidPro

09-03 De tiende editie van de vakbeurs RapidPro in Veldhoven toonde de complete digitale productie…

Toeleveren

Buvo vol plannen in jubileumjaar

19-02 Met vergevorderde plannen voor een verdere uitbreiding van de geautomatiseerde bewerkingshal Buvo 4.0 en…

Bedrijf en Economie

Staalgieter Cirex in Amerikaanse handen

02-03 Het Amerikaanse Signicast, onderdeel van Form Technologies, neemt staalgieter Cirex in Almelo over van…

Verbinden

Met oude ambachten nieuwe kunstwerken gerealiseerd

04-11 Tien merendeels jonge kunstenaars hebben onlangs bij Smederij Cornelis Pronk in Andelst ervaring opgedaan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen