Goed debuut vakbeurs voor gebruikte machines Usetec

0

De eerste Usetec in Keulen (D) heeft vorige week 9250 bezoekers uit 119 landen getrokken. De vakbeurs voor gebruikte machines, de opvolger van de Resale, trok vooral veel bezoekers uit Oost-Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

De 423 exposanten waren volgens beursorganisator Hess over het algemeen zeer tevreden over het verloop van de Usetec. Dat geldt ook voor de dertien Nederlandse exposanten die onder de vlag van de Dutch Used Machinery Association (DUMA), een branchegroep van de Metaalunie, in Keulen meededen. ” Met de kwaliteit van de bezoekers aan ons collectief waren we zeer tevreden”, maakt DUMA-branchemanager Gerwin Klok de balans op van drie intensieve beursdagen. Hij heeft vooral bezoekers uit Iran en Turkije gezien en af en toe ook gasten uit Afrika en Zuid-Amerika.

Een andere Nederlandse deelnemer was BS Forklifts, dat zich op het buitenterrein van de beuraccommodatie in Keulen presenteerde. De leverancier van gebruikt intern transportmaterieel uit Raamsdonksveer verkocht op de eerste beursdag al tien vorkheftrucks. Onder meer een apparaat dat voor 13.500 euro naar Ghana ging. “De vraag is op dit moment enorm groot”, aldus Michel Kremer van BS Forklifts, die daarbij onder meer naar de Duitse markt verwijst. “Ook Rusland trekt weer aan.” De sterke vraag confronteert de Nederlander echter ook met een inkoopprobleem: “Het is momenteel moeilijk heftrucks te vinden”, aldus Kremer.

Behalve exposanten, waren er ook bezoekers uit Nederland op de Usetec aanwezig. En ze kochten ook nog wat. Zo meldde de Duitse machineleverancier S+B opgetogen de verkoop van een 5-assig bewerkingscentrum aan een Nederlands MKB-bedrijf. ” Klein, fijn en jong”, zo omschrijft Thomas Spaltenberger van S+B deze machine van het bouwjaar 2002, die door het Nederlandse bedrijf ingezet gaat worden voor opleidingsdoeleinden.

De verkoop aan een Nederlands bedrijf illustreert volgens de Usetec-organisatie dat het niet alleen inkopers uit groeimarkten zijn, die gebruikte machines kopen. Ook ondernemers uit hoog geïndustrialiseerde landen grijpen momenteel terug op gebruikte machines. Deze zijn snel beschikbaar bij capaciteitsproblemen en zijn ook financieel aantrekkelijk.

In 2012 wordt de Usetec opnieuw gehouden. De tweede editie van de vakbeurs voor gebruikte productietechniek wordt volgend jaar tegelijk gehouden met de bekende Eisenwarenmesse in Keulen. Dat houdt in dat de beurs een maand eerder wordt gehouden dan dit jaar, te weten van 5 tot en met 7 maart. De Eisenwarenmesse begint al een dag eerder en zal eveneens tot en met 7 maart duren.