Green Deal Milieuprestatieberekening gebouwen ondertekend

Verschillende partijen, waaronder de Koninklijke Metaalunie en FME-CWM, hebben de Green Deal Milieuprestatieberekening van gebouwen ondertekend. Namens het ministerie van EL&I zetten minister Verhagen en Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Atsma hun handtekening.

Het kabinet beoogt een algemene Green Deal met de samenleving, die bijdraagt aan verduurzaming van de maatschappij op korte en langere termijn en die lonend is voor overheid en maatschappij. Bij de Green Deal gaat het om concrete duurzame initiatieven, waarbij barrières verdwijnen, innovaties ontwikkeld, gefinancierd en toegepast worden en duurzame kansen worden benut. In de Green Deal maken partijen concrete afspraken die deze belemmeringen wegnemen, zodat de initiatieven die anders moeilijk van de grond komen, ruim baan krijgen.

De milieuprestatie van een gebouw als kwaliteitskenmerk en ook het bepalen daarvan, is voor velen een nieuw fenomeen. Een scherp beeld van de milieuprestatie is noodzakelijk om de juiste duurzame keuzes te kunnen maken in het ontwerp en materiaalkeuze. Door middel van de Green Deal Milieuprestatieberekening van Gebouwen wordt kennis en ervaring opgebouwd. Zo kunnen duurzame gebouwen ook gaan voldoen aan de nieuwe voorschriften van het Bouwbesluit 2012.

De Green Deal Milieuprestatie van gebouwen is gericht op het opdoen van ervaringen met het berekenen van de milieuprestatie van gebouwen en het hiermee inzichtelijk krijgen van de milieuprestaties van constructie- en gebouwgebonden installaties bij de nieuwbouw van woningen, woon- en kantoorgebouwen. Voorgenomen is dat vanaf
1 januari 2013, conform het Bouwbesluit 2012, bij elke aanvraag om een omgevingsvergunning een berekening van de milieuprestatie van een woning, woon- en kantoorgebouwen bijgevoegd moet worden. Op verzoek van de bouwsector zijn in het voorschrift Bouwbesluit 2012 nog geen eisen opgenomen ten aanzien van het resultaat van de berekening. De bouwsector wil eerst ervaring opdoen met de voorschriften om inzicht te verwerven in de te behalen milieuprestatie en vervolgens op basis daarvan te komen tot grenswaarden.

De toeleveranciers van de Bouw, met als initiatiefnemers de Koninklijke Metaalunie en de FME-CWM, hebben de handschoen opgenomen om samen met de stakeholders een implementatieperiode te organiseren waarin bij projecten ervaring en inzicht verkregen kan worden met de berekening van de milieuprestatie.

Naast de Green Deal Milieuprestatie van gebouwen is de Koninklijke Metaalunie ook penvoerder van de Green Deal MKB-metaal. Deze Green Deal wordt in nauwe samenwerking met MKB-Nederland uitgevoerd en heeft betrekking op energie-efficiency, verduurzaming van de energievoorziening en dematerialisatie tijdens het productieproces en in het eindproduct.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Tata Steel verduurzaamt transport schroot

23-01 Tata Steel in IJmuiden gaat een moderne, duurzame overslaghaven aanleggen voor staalschroot dat in…

Bedrijf en Economie

Bijeenkomst Circulaire Metaalketen

29-12 Wie op zoek is naar nieuwe kennis en netwerken om de complexe vraagstukken voor…

Geen categorie

MEWA schrijft sparen van energiebronnen in hoofdletters

19-12 Circa 945 miljoen poetsdoeken, 2 miljoen voetmatten, 680.000 handdoekrollen en de beroepskleding van 1…

Geen categorie

Nieuwe vloeistoffen Castrol op basis van plantaardige oliën

28-08 Castrol Industrial heeft onder de merknaam ‘Performance Bio NC’ een nieuwe generatie metaalbewerkingsvloeistoffen gelanceerd.…

Bedrijf en Economie

Rekentool praktijkrichtlijn Ecodesign gratis beschikbaar

20-02 De rekentool die FME en Koninklijke Metaalunie met input van Federatie NRK hebben ontwikkeld…

Geen categorie

Jan van Dam schaft twee nieuwe Euro 6 trekkers aan

17-01 Jan van Dam Machine Transport uit Oudewater investeert in de toekomst en maakt een…

Bedrijf en Economie

Veel winst te halen met energie

13-12 Veerman Machine en Apparatenbouw uit Olst en De Klerk uit Werkendam hebben de competitie…

Geen categorie

RVS Non Ferro en Rijkers bouwen nieuwe assemblagehal

15-04 Met de bouw van een nieuwe assemblagehal van ruim 2.000 vierkante meter breiden RVS…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X