Groei Van Leeuwen Buizen Groep zet door

0

De Van Leeuwen Buizen Groep in Zwijndrecht heeft in 2010 een aanzienlijke verbetering van het resultaat ten opzichte van het voorgaande jaar gerealiseerd. Het nettoresultaat is € 7,8 miljoen, een verbetering van € 5,9 miljoen. De marktvooruitzichten zijn voor 2011 duidelijk beter dan vorig jaar. Het eerste kwartaal toonde een duidelijke toename van de vraag in zowel de energie- als industriemarkt.

Marktherstel en bescheiden uitbreiding van marktaandeel resulteerden in 2010 in een volumestijging van 16% wereldwijd. Het bedrijf kon profiteren van het wereldwijde netwerk van locaties, voorraden, service en logistiek, en investeerde in 2010 in diverse uitbreidingen. Door de in 2009 genomen maatregelen van kostenbeheersing en voorraadreductie kon het bedrijf een goede start maken, ondanks de onzekere marktomstandigheden begin 2010. Wereldwijd waren bij klanten en leveranciers voorraadniveaus sterk gereduceerd. Van Leeuwen kon als voorraadhoudende handelsonderneming goed inspelen op de markt via het wereldwijde netwerk van voorraden, logistiek en service.

Industrie en energie

Van Leeuwen richt zich als internationale handelsonderneming in stalen buizen en buisproducten op zowel de energie- als de industriemarkt. Met name in de Europese industriemarkt herstelden de volumes zich, onder meer bij machineproducenten. De wereldwijde activiteiten binnen de energiemarkt zaten in 2010 op een lager niveau dan 2009. Aan het eind van het jaar was er echter een wereldwijd herstel van de investeringen en een beduidende toename in het aantal aanvragen voor projecten in het Midden-Oosten, Azië en Australië.

Groei en initiatieven

Het bedrijf investeerde in 2010 onder andere in locaties en nieuwe productgroepen om nieuwe klanten en markten te kunnen bedienen. Zo werd de Fluid Power divisie van Anbuma, een Belgische voorraadhouder actief in Frankrijk, België en Nederland, overgenomen. De internationale business unit Offshore Structurals werd opgestart om klanten wereldwijd complete staalpakketten te bieden voor het offshore/olie en gas segment. Van Leeuwen richtte een nieuwe voorraadlocatie in Schotland op, opende een nieuwe verkoopvestiging in Slowakije, en nam de eerste stappen om de lokale Poolse markt te bedienen met een voorraadlocatie in Zuid-Polen. In Saudi-Arabië is een vestiging geopend om grote petrochemische projecten lokaal te kunnen beleveren. In Azië breidde Van Leeuwen het kantorennetwerk verder uit met een nieuw verkoopkantoor in Ho Chi Minh, Vietnam. De voorraadlocatie in Queensland, Australië, werd in 2010 eveneens uitgebreid. Het totaal aantal medewerkers nam van 1005 eind 2009 toe tot 1030 eind 2010.

Van Leeuwen zegt ruim voldoende financiële slagkracht te hebben om zich ook de komende jaren te richten op het uitbreiden van netwerk, materialen en productgroepen, onder meer door acquisities. Peter Rietberg, voorzitter van de Raad van Bestuur: “Onze kracht ligt in het wereldwijde netwerk van vestigingen, waarmee we in staat zijn onze specialistische kennis en ons assortiment aan de klanten op zo veel mogelijk plaatsen lokaal aan te bieden. We versterken dit netwerk met nieuwe vestigingen en door uitbreiding van bestaande faciliteiten. Onze kaspositie en solvabiliteit bieden voldoende mogelijkheden tot groei.”