Grootste coördinatenboormachine van CMA staat bij Cemilas

0

Voor een project in Canada moest Cemilas in Sint Maartensdijk onlangs in totaal meer dan 20.000 gaten boren in brugpanelen van 10m x 2.5m. Dankzij de vorig jaar aangeschafte coördinatenboormachine van het Spaanse CMA konden de bewerkingen snel en efficiënt worden uitgevoerd zonder aftekenen, centeren et cetera.

Cemilas heeft vorig jaar mei geïnvesteerd in deze machine, een nieuw concept portaalboormachine. Het is de grootste machine die CMA in Europa heeft geplaatst. Hij kan producten bewerken met afmetingen tot 12.5m x 3m en een dikte van 400mm. “De belangrijkste reden voor deze investering was de optimalisatie van ons productieproces”, vertelt Kees Kuijlen, directeur van Cemilas.

De boormachine is speciaal ontworpen voor het uitvoeren van boorwerkzaamheden in producten met grote buitenafmetingen. De X- (langs), Y- (dwars) en Z-verplaatsing (toerental, voeding en boordiepte) zijn programmeerbaar op het centrale bedieningspaneel of op via de externe PC. De boorunit is uitgevoerd met een traploos regelbaar toerental door middel van een 7.5 kW servomotor. Het toerentalbereik is 50-3000 omw/min. De boorcapaciteit in staal: 50 mm, de tapcapaciteit in staal: M30. Alle assen zijn uitgevoerd met dubbele lineairgeleiding (fabrikaat THK of INA) met geïntegreerde automatische smering.

De boorwerking wordt uitgevoerd door verplaatsing van de volledige boorunit, aangestuurd door een kogelomloopspindel (slag 400mm) in combinatie met een servomotor. De boorvoeding is traploos regelbaar, hierdoor gaan korte cyclustijden hand in hand met lange standtijden van het gereedschap (optimale verspaningswaarden). Naast een standaard boorcyclus kunnen ook tussenijlgang (‘kokerboren’), spaanbrekend boren, tappen en vloeiboren (lage voeding tijdens opwarmen, vervolgens hoge voeding) eenvoudig worden geprogrammeerd.

De gaten voor het project in Canada konden nauwkeurig en snel worden geboord. De brugpanelen konden in één opspanning geboord, getapt en gesoevereind worden. Kees Kuijlen kan nu al zeggen dat de machine een lonende investering is geweest. “Door de grote diversiteit van de machine zal deze bij alle lopende en toekomstige projecten inzetbaar zijn.”

Info: kees@cemilas.nl