Grootste coördinatenboormachine van CMA staat bij Cemilas

Voor een project in Canada moest Cemilas in Sint Maartensdijk onlangs in totaal meer dan 20.000 gaten boren in brugpanelen van 10m x 2.5m. Dankzij de vorig jaar aangeschafte coördinatenboormachine van het Spaanse CMA konden de bewerkingen snel en efficiënt worden uitgevoerd zonder aftekenen, centeren et cetera.

Cemilas heeft vorig jaar mei geïnvesteerd in deze machine, een nieuw concept portaalboormachine. Het is de grootste machine die CMA in Europa heeft geplaatst. Hij kan producten bewerken met afmetingen tot 12.5m x 3m en een dikte van 400mm. “De belangrijkste reden voor deze investering was de optimalisatie van ons productieproces”, vertelt Kees Kuijlen, directeur van Cemilas.

De boormachine is speciaal ontworpen voor het uitvoeren van boorwerkzaamheden in producten met grote buitenafmetingen. De X- (langs), Y- (dwars) en Z-verplaatsing (toerental, voeding en boordiepte) zijn programmeerbaar op het centrale bedieningspaneel of op via de externe PC. De boorunit is uitgevoerd met een traploos regelbaar toerental door middel van een 7.5 kW servomotor. Het toerentalbereik is 50-3000 omw/min. De boorcapaciteit in staal: 50 mm, de tapcapaciteit in staal: M30. Alle assen zijn uitgevoerd met dubbele lineairgeleiding (fabrikaat THK of INA) met geïntegreerde automatische smering.

De boorwerking wordt uitgevoerd door verplaatsing van de volledige boorunit, aangestuurd door een kogelomloopspindel (slag 400mm) in combinatie met een servomotor. De boorvoeding is traploos regelbaar, hierdoor gaan korte cyclustijden hand in hand met lange standtijden van het gereedschap (optimale verspaningswaarden). Naast een standaard boorcyclus kunnen ook tussenijlgang (‘kokerboren’), spaanbrekend boren, tappen en vloeiboren (lage voeding tijdens opwarmen, vervolgens hoge voeding) eenvoudig worden geprogrammeerd.

De gaten voor het project in Canada konden nauwkeurig en snel worden geboord. De brugpanelen konden in één opspanning geboord, getapt en gesoevereind worden. Kees Kuijlen kan nu al zeggen dat de machine een lonende investering is geweest. “Door de grote diversiteit van de machine zal deze bij alle lopende en toekomstige projecten inzetbaar zijn.”

Info: kees@cemilas.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Niets is onmogelijk

01-09 Dormer Pramet ondersteunt Take it Laesie met een reeks boren en tappen. Take it…

Verspanen

In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

09-06 “De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte…

Verspanen

Mikron boort superlegeringen proceszeker tot 40xD

12-04 Tot hier niets nieuws en speciaals, want boren met spiraalvormige koelkanalen zijn al enkele…

Verspanen

Dormer Pramet breidt assortiment boren uit

04-12 Gereedschappenfabrikant Dormer Pramet heeft zijn assortiment van Hydra modulaire boren met wisselkop uitgebreid, een…

Verspanen

Boren voor aerospacematerialen

18-11 Sandvik Coromant heeft twee nieuwe volhardmetalen boren ontworpen voor het verbeteren van de duurzaamheid…

Verspanen

Alumach bespreekt uitdagingen

01-11 Alumach, werkend onder de groep West Brabant Techniek, heeft op METAVAK fijne mensen ontmoet…

Verspanen

OSG voorziet ADF vlakke boor van inwendige koeling

03-10 De ADF multifunctionele vlakke boor voor het boren op schuine vlakken en het maken…

Verspanen

Krachtige magnetische kernboormachines met langere levensduur

07-09 Al ruim veertig jaar is Euroboor actief als producent en leverancier van draagbaar industrieel…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen