Handbediende buiger brengt klanten op ideeën

0

De Nederlandse fabrikant van buigmachines Dynobend heeft naast het programma CNC-machines een handbediende machine met PLC-besturing en touchscreen op de markt gebracht. Deze kan economisch worden ingezet voor uiteenlopende buigtaken.

Deze compacte TM machine vergt een lagere investering dan een computerbestuurde buigmachine maar levert buigproducten af met dezelfde technische en esthetische kwaliteit. Bovendien kan de machine vaak specifieke vervormingstaken aan die niet of moeilijk door CNC-buigers zijn uit te voeren.  
De PLC-gestuurde machine is leverbaar in drie modellen, met buigmomenten van 1240, 2000 en 5100 Nm. Hiermee is een veelheid van buigtaken uitvoerbaar. Optioneel is een standaardset verkrijgbaar, maar Dynobend kan ook productspecifiek gereedschap ontwikkelen en produceren. Ook complexe geometrieën zijn daarmee snel en economisch te vervaardigen, in kleine tot grote series.

Opvallend is dat gebruikers in de TM-machine vaak mogelijkheden ontdekken, die in het ontwerpstadium nog niet waren voorzien. Vaak gaat het om producten, die moeilijk op een CNC-machine zijn te maken. De buigradius is te klein, het product is moeilijk toegankelijk of het gereedschap staat in de weg. Het komt ook voor dat de TM machine even goed de buiging realiseert als een vergelijkbare CNC-buigmachine of kantbank.
Een paar voorbeelden. Eén fabrikant gebruikt de TM-machine voor het buigen van koperen strippen die fungeren als elektrische geleiders. Vroeger gebeurde dat op een kantbank, waardoor ongewenste scherpe hoeken in de strippen ontstonden, die de elektrische weerstand beïnvloedden. Met de TM-machine treedt dit ongewenste effect niet meer op. Een andere fabrikant zocht een manier om een pijpdeel met een zeer kleine radius te produceren voor de aansluiting op spiraalvormige warmtewisselaars, die uit een lange pijp door walsen werden vervaardigd. De aansluiting kon vanwege de kleine radius niet meegewalst worden. Voor één buiginkje zou de klant anders een CNC-machine moeten kopen. Ook hier bracht de TM-machine, met het juiste productspecifieke gereedschap, uitkomst.

Dynobend was ook van de partij op de Euroblech in Hannover. Hier lag het accent op de CNC-machines. De in Haaksbergen gevestigde producent van buigmachines toonde vier machines, waaronder de nieuwe Dynobend CB-Ibend.

Elektrische combi-machine
Vanwege de vraag naar nieuw vormgegeven producten, waarvoor bij de productie een combinatie van (doorn)buigen en walsen nodig is, heeft Dynobend een machine ontwikkeld die deze beide technieken in huis heeft. De Dynobend CB  is hiervan het resultaat. Deze kenmerkt zich door de mogelijkheid om te buigen en te walsen in grotere en kleinere radii met 1 gereedschap. De nieuwe Dynobend CB-Ibend onderscheidt zich van de standaard CB doordat deze machine geheel elektrisch aangedreven wordt. Hierdoor is de machine stiller en verbruikt hij minder energie. De geavanceerde elektrische aandrijving zorgt daarbij voor hoge productietijden waardoor productiecycli substantieel worden verkort. In combinatie met de compacte buigkop kunnen met de Ibend nog meer compacte en complexe producten vervaardigd worden