Heeft iemand tips hoe ik dit kromtrekken kan voorkomen?

Ik loop momenteel stage bij VDL en moet messing verspanen. Ik gebruik een degelijke freesbank met frezen speciaal voor messing. Een groot probleem is echter dat er spanningen in het werkstuk zitten waardoor dit krom trekt. Er zit een verschil van 0.05mm op de uiterste einden en het werkstuk is slechts 46.5mm lang. Enkele nauwkeurige passingen en een tolerantie van 0.07mm. Spanningvrij gloeien is geen optie. Heeft iemand tips hoe ik dit kromtrekken kan voorkomen?

Geen beschrijving

Antwoord 1
Naast spanningen die door het verspanende gereedschap kunnen ontstaan – vooral als de snijkanten wat botter zijn geworden (vrijloopvlak slijtage) of als de rondloopfase van de gebruikte frezen te groot is – kan het ook zijn, dat als het om blank getrokken messing gaat, dat na het eenzijdig wegfrezen van de buitenzijde, die door het koud trekken spanning kan hebben, het werkstuk reeds krom is! Men zal bij voorkeur, eerst 2 en/of 4 zijdig, de buitenhuid, weg moeten frezen, zoveel mogelijk gelijkelijk aan de omtrek. Het is vaak de spanning door het koud trekken, die men dus wegfreest, waardoor het werkstuk bij de eerste snede al krom is.

Antwoord 2
Als het mogelijk is en nadat je alles hebt voorgefreesd, het materiaal uitspannen. Laat het enige dagen rusten en dan opnieuw licht inspannen en nabewerken. Zet op het forum het resultaat voor verdere support.

Verder is de volgende reactie binnengekomen van Laagland: ‘Kan te maken hebben met de opspanning/ Spanningsvrij opspannen?  Zie onderstaande animatie

Ook een praktische vraag over verspanen?
Ga dan naar het verspanersforum.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Geen categorie

Internationale interesse voor inboedel Zwaag Metaal

10-01 Troostwijk Veilingen biedt de inboedel van Zwaag Metaal uit Enkhuizen aan in een online…

Algemeen

Prijzen non-ferromaterialen op MCB-site

05-01 MCB Nederland, leverancier van metaal, heeft de brutoprijslijst op haar website uitgebreid met non-ferromaterialen.…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X