Hembrug stapt in slijptechnologie voor grote optieken

Hembrug Machine Tools, fabrikant van ultra precisie harddraaimachines, heeft een exclusieve licentie overeenkomst gesloten met een spin-out bedrijf van Cranfield University, Loxham Precision voor het ontwerp en gebruik van de patenten van de BoX® ultra precisie free form slijpmachines voor grote optieken. Hembrug gaat deze machines onder eigen naam op de markt brengen.

Voor algemeen directeur Robert Nefkens van Hembrug Machine Tools zorgt de licentieovereenkomst voor een logische uitbreiding van de Hembrug product portfolio. De BoX® (Big Optix) is een unieke machine, speciaal ontwikkeld om grote optieken in de hoogste nauwkeurigheidsklasse te kunnen slijpen, waardoor de totale productietijd van dergelijke optieken sterk kan worden verkort. De machine maakt gebruik van olie-hydrostatische lageringen zowel voor de roterende en lineaire assen als voor de slijpspil. Alle lineaire assen worden aangedreven door de nieuwste generatie lineaire motoren. Hembrug past hydrostatische componenten toe in al haar machines en zet deze waar mogelijk tevens in bij de BoX® slijpmachine. Het ontwerp van de machineconstructie is er volledig op gericht om een maximale stijfheid tijdens het verspaningsproces te verkrijgen. 

De BoX® kan tot 200 mm3/sec wegslijpen, waardoor de totale slijptijd van een optisch segment van 1,5 meter doorsnede van een paar honderd uur tot 20 uur wordt verkort. Door de hoge precisie, stijfheid en demping, mogelijk gemaakt door de hydrostatische componenten, blijven de beschadigingen onder het oppervlak (zgn.sub surface damage SSD) tot 3-5 micrometer beperkt. Een lage SSD waarde biedt vergaande voordelen in de daaropvolgende polijstbewerking. De polijsttijd van grote optieken kan daardoor met een factor 10 worden verkort. De BoX® slijpmachine levert hiermee een oplossing voor de gehele procesketen van grote optieken en opent de weg naar een nieuwe generatie free form optieken met een ongekende nauwkeurigheid.

Grote optieken worden ondermeer ingezet in de nieuwste generatie extreem grote telescopen en hoog vermogen lasersystemen. Zo zijn voor 2018 bijna 1000 optische segmenten van 1,5 doorsnede nodig om de ESO Extreme Large Telescope te kunnen bouwen. De markt voor het slijpen van grote optieken is een kleine maar groeiende markt met een verwachte marktbehoefte van een aantal machines op jaarbasis. De eerste machine zal naar verwachting eind 2012 worden opgeleverd.

Paul Shore, Managing Director van Loxham Precision ziet de licentie overeenkomst met Hembrug als een natuurlijk vervolg op de nauwe samenwerking tussen Cranfield University en Hembrug bij de totstandkoming van het prototype. Met het prototype van de BoX® zijn intussen al meerdere grote optieken geproduceerd, waaronder een aantal 1,5 meter segmenten voor de ESO Extreme Large Telescope. Paul Shore benadrukt eveneens dat Hembrug de nodige technologie in huis heeft en service-ondersteuning kan bieden opdat klanten met vertrouwen in een BoX ® ultra precisie-machine kunnen investeren. Onderdeel van de overeenkomst is dat Loxham Precision de software en de proceskennis van het slijpen van grote optieken gaat leveren.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Eerste GrindingHub trekt 9.500 bezoekers

06-06 “We zijn meer dan tevreden met het succes van deze allereerste GrindingHub. Het hele…

Plaatbewerking

De slijptol is bij MWA steeds minder te horen

14-02 De F1200 ontbraammachine is geschikt voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed.…

Oppervlaktetechniek

GrindingHub wil middelpunt slijptechnologie worden

31-01 GrindingHub, de nieuwe vakbeurs voor slijptechnologie, biedt van 17 t/m 20 mei een podium…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Volautomatische oplossing voor slijpen Weldon opspanvlakken

12-07 Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van een nieuwe klant, een internationale marktleider in…

Verspanen

Krebs & Riedel innoveert slijptechnologie al 125 jaar

29-06 Vooral klanten uit de automobiel-, lucht- en ruimtevaart-, machinebouw-, medische technologie en windenergiesector vertrouwen…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

Zoller livestream over meettechnologie en gereedschapsbeheer

12-06 De ‘75LIVE’ livestream van Zoller wordt georganiseerd vanuit de Smart Factory in Pleidelsheim. Dit…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X