HGP stanst nauwkeurig met nieuwe productielijn Rijva

0

In eendrachtige samenwerking hebben machineleverancier Rijva en stempelproducent VDB Dollwin een productielijn opgeleverd, waarmee HGP International extra nauwkeurige metalen onderdelen in serie kan produceren.

Voor drinkwaterkranen en –installaties ontwikkelde HGP International in Duiven een waterdruk­onafhankelijke doorstroombegrenzer, die veel consumenten en bedrijven enorme besparingen in het water- en energieverbruik oplevert. Een onderdeel hiervan is een metalen veerelement dat waarborgt dat – ongeacht de waterdruk – altijd dezelfde hoeveelheid water wordt afgegeven. Het is een ogenschijnlijk onbetekenend component, dat zich door twee opmerkelijke kenmerken onderscheidt: een speciale vormgeving en een extra grote nauwkeurigheid.

Voor de vervaardiging van de metalen onderdelen heeft Rijva uit Vaassen een Mabu stansautomaat geleverd en geïnstalleerd. Met deze gereviseerde en speciaal voor HGP International aangepaste machine is een nieuwe productielijn gerealiseerd. De stanspers beschikt over een perskracht van 500 kN, bij een slaglengte van 6-60 mm. Hij is uitgerust met een nieuwe Siemens PLC besturing en voorzien van een slagenteller, gereedschapsbeveiligingen en een Siegfried perskrachtmeetsysteem.

Voor een verantwoorde productie waren niet alleen de eigenschappen van de stansautomaat van belang. Doorslaggevend zijn daarbij vooral ook de gereedschappen die VDB Dollwin in Winterswijk – producent van hoogwaardige stempels en matrijzen – voor dit doel ontwikkelde. In samenwerking met de opdrachtgever zijn stempels ontwikkeld, die producten met een uiterst nauwkeurige maatvoering afleveren. Mede dankzij deze bewerkings­gereedschappen zijn met de stanspers zo’n 90 slagen per minuut probleemloos mogelijk, zonder dat de verlangde precisie in het geding zou komen. Bovendien is er sprake van een aanzienlijke standtijdverbetering. Terwijl het stempel voorheen na 100.000 stansingen onderhouden moest worden, wordt thans een viervoudige standtijd van zo’n 400.000 bewerkingen bereikt..