Hightech sector wil 1,4 miljard investeren

De topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) heeft de concrete plannen gepresenteerd hoe bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid in de komende jaren willen gaan samenwerken aan innovaties in de hightech sector.

De plannen zijn aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aangeboden en vastgelegd in een innovatiecontract en een human capital agenda. Het kabinet moet hierover in het voorjaar 2012 een besluit nemen. “In dit innovatiecontract staan de plannen om de komende jaren in publiek private samenwerkingsverbanden aan R&D-projecten te gaan werken. De ambitie is om voor 2015 ruim 1,4 miljard euro te gaan investeren. De verhouding publiek privaat is ongeveer fifty-fifty”, aldus Amandus Lundqvist, boegbeeld van de topsector HTSM.

Steun MKB

Sinds september is door bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samengewerkt om 15 roadmaps uit te werken; van semiconductor equipment tot ruimtevaart en van nanotechnologie tot hightech materialen en bestrijkt de hele kennisketen: van fundamenteel onderzoek tot toegepast onderzoek. “Partijen uit de hele keten hebben zich inhoudelijk en financieel verbonden. Zo’n 700 bedrijven hebben de steun toegezegd. Van de bijna 500 ‘letters of intent’ die het topteam heeft ontvangen komt driekwart van het MKB”, aldus Lundqvist. In het contractvoorstel staat de concrete inhoudelijke en financiële inzet voor 2012 en 2013, en wordt het perspectief geschetst tot en met 2015.

Toen het topteam in juni haar advies presenteerde, signaleerde zij een aantal knelpunten dat essentieel is voor een succesvolle uitvoering van de plannen. Deze knelpunten zijn nogmaals bij de minister onder de aandacht gebracht. “Voor participatie van Nederlandse bedrijven in Europese R&D-programma’s is de nationale cofinanciering essentieel. Als dat wegvalt, is er van participatie geen sprake meer. Hetzelfde geldt voor de contributie aan Europese ruimteprogramma’s (ESA). Bezuiniging op deze contributie heeft grote gevolgen voor ESTEC. Ook het kennisinstituut Holst zit in de gevarenzone. Als de voorgenomen bezuiniging doorgaat, verdwijnt dit succesvolle instituut. Bij de beleidsmakers in Den Haag wordt het belang van dit alles beseft en ik heb vertrouwen in een goede afloop”, zo onderstreept Lundqvist.

De human capital agenda brengt de toenemende schaarste aan talent, kennis en kunde tot uiting. Met name in de high tech sector tikt dit harder door dan in andere sectoren. “Voor ondernemers is deze schaarste een knelpunt voor verdere groei. De jarenlange afname van studenten die kiezen voor een technische beroepsopleiding heeft geleid tot een te lage instroom in de arbeidsmarkt. Het technisch beroepsonderwijs heeft haar zichtbaarheid verloren. We staan klaar om aan de slag te gaan”, aldus Lundqvist.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Automatisering

Nieuw directieteam CAD & Company

20-06 CAD & Company ondersteunt en begeleidt implementatieprocessen, innovatie- en digitaliseringstrajecten, biedt trainingen en deelt…

Automatisering

Unieke schakel tussen industrie en onderwijs

20-06 Hij vervolgt: “In 2007 hebben mijn vader en ik samen besloten het familiebedrijf op…

Verspanen

Nieuwe generatie brengt verse knowhow in familiebedrijf

16-06 Om een antwoord op die vragen te krijgen spraken we met Maurits en David…

Bedrijf en Economie

Mkb-booster stimuleert productie-innovatie

01-06 Dit is de belangrijkste conclusie van een in opdracht van Koninklijke Metaalunie door Berenschot…

Automatisering

Drie scenario’s voor gebruik smart glasses

30-05 Dynabook zet drie concrete toepassingen van AR en VR in combinatie met smart glasses…

Toeleveren

HELUKABEL, partner voor de maakindustrie

11-05 Vanuit het Duitse logistieke centrum in Hemmingen-Stuttgart is HELUKABEL in staat om zeer korte…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X