Hightech sector wil 1,4 miljard investeren

De topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) heeft de concrete plannen gepresenteerd hoe bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid in de komende jaren willen gaan samenwerken aan innovaties in de hightech sector.

De plannen zijn aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie aangeboden en vastgelegd in een innovatiecontract en een human capital agenda. Het kabinet moet hierover in het voorjaar 2012 een besluit nemen. “In dit innovatiecontract staan de plannen om de komende jaren in publiek private samenwerkingsverbanden aan R&D-projecten te gaan werken. De ambitie is om voor 2015 ruim 1,4 miljard euro te gaan investeren. De verhouding publiek privaat is ongeveer fifty-fifty”, aldus Amandus Lundqvist, boegbeeld van de topsector HTSM.

Steun MKB

Sinds september is door bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samengewerkt om 15 roadmaps uit te werken; van semiconductor equipment tot ruimtevaart en van nanotechnologie tot hightech materialen en bestrijkt de hele kennisketen: van fundamenteel onderzoek tot toegepast onderzoek. “Partijen uit de hele keten hebben zich inhoudelijk en financieel verbonden. Zo’n 700 bedrijven hebben de steun toegezegd. Van de bijna 500 ‘letters of intent’ die het topteam heeft ontvangen komt driekwart van het MKB”, aldus Lundqvist. In het contractvoorstel staat de concrete inhoudelijke en financiële inzet voor 2012 en 2013, en wordt het perspectief geschetst tot en met 2015.

Toen het topteam in juni haar advies presenteerde, signaleerde zij een aantal knelpunten dat essentieel is voor een succesvolle uitvoering van de plannen. Deze knelpunten zijn nogmaals bij de minister onder de aandacht gebracht. “Voor participatie van Nederlandse bedrijven in Europese R&D-programma’s is de nationale cofinanciering essentieel. Als dat wegvalt, is er van participatie geen sprake meer. Hetzelfde geldt voor de contributie aan Europese ruimteprogramma’s (ESA). Bezuiniging op deze contributie heeft grote gevolgen voor ESTEC. Ook het kennisinstituut Holst zit in de gevarenzone. Als de voorgenomen bezuiniging doorgaat, verdwijnt dit succesvolle instituut. Bij de beleidsmakers in Den Haag wordt het belang van dit alles beseft en ik heb vertrouwen in een goede afloop”, zo onderstreept Lundqvist.

De human capital agenda brengt de toenemende schaarste aan talent, kennis en kunde tot uiting. Met name in de high tech sector tikt dit harder door dan in andere sectoren. “Voor ondernemers is deze schaarste een knelpunt voor verdere groei. De jarenlange afname van studenten die kiezen voor een technische beroepsopleiding heeft geleid tot een te lage instroom in de arbeidsmarkt. Het technisch beroepsonderwijs heeft haar zichtbaarheid verloren. We staan klaar om aan de slag te gaan”, aldus Lundqvist.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Nevat lanceert Update methode voor medewerkers

30-01 De Update methode, die door en voor bedrijven in de maakindustrie is ontwikkeld, zorgt…

Bedrijf en Economie

Staande ovatie en koninklijke onderscheiding voor Fried Kaanen

23-01 De nieuwjaarsbijeenkomst van de Metaalunie in de Woonindustrie in Nieuwegein stond volledig in het…

Materialen

Leidraad materialenpaspoort voor maakindustrie vernieuwd

18-01 In een praktijkproject met bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie en hun leveranciers van procesinstallaties en…

Personeel en Opleiding

4 Miljoen voor arbeidsmarktprojecten MKB-maakindustrie

14-12 Metaalunie, de vakbonden FNV, CNV en De Unie, aanpalende organisaties en het opleidingsfonds OOM…

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Bedrijf en Economie

MKB-maakbedrijven digitaal veiliger

12-10 Metaalunie heeft hiertoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen