Houd ik de draad te kort op de tip bij het starten?

0

Als ik al wat gelast heb, start de nieuwe las met een knal en is de draad tot op de tip afgebrand. Het moedermateriaal is dan zwart; een soort roetlaag. Houd ik de draad te kort op de tip bij het starten?
Ik heb onlangs de nabrandtijd ( potmeter op de print) al wat verlengd. Vast branden van de draad aan de tip komt daardoor al minder vaak voor. Hoe gevoelig is de tip voor slijtage? Ik heb al wel eens de draad met een slijper afgeschuurd, om deze uit de tip te kunnen verwijderen.

Geen beschrijving

Antwoord 1
Het kan ook zijn dat je ergens een gaslek hebt en dat bij het starten je beschermgas er nog niet is.
Voor je start even knopje indrukken zodat je gas alvast loopt. En je contacttip heeft zeker niet het eeuwige leven.

Antwoord 2
Klinkt inderdaad een beetje als geen gasbescherming. Probeer eens het proces na te bootsen zonder dat je last en dan te horen of er gas stroomt. Bij die knal, zie je dan ook een vonk? Maakt de draad contact waardoor die afsmelt? Dan zou het dus inderdaad kunnen zijn dat je tip is versleten en de draad vasthoud.

Antwoord 3
Is de lastip sowieso wel geschikt voor de draad, diameter en materiaalsoort? Als je draaddoorvoer te laag staat kan je draad ook vastbranden als geschetst, of als je toorts heel dicht op je werkstuk staat gericht; de draaddoorvoer krijgt dan nauwelijks kans op gang te komen terwijl je tip ‘ al een boog trekt’. Bij wijze van spreken dan. Tenslotte zou je apparaat ook gewoon een te hoge open spanning kunnen hebben door een defect waardoor de start zo explosief verloopt.

Antwoord 4
Het slechte starten kan ook heel goed een technisch defect zijn. Denk hierbij aan slechte verbindingen in de machine/toorts/aardkabel of bv magneetschakelaar.

Antwoord 5
Heel misschien een simpele oorzaak: slechte draadaanvoer door slippende rollen? Heb ik bij aluminium lassen met m’n Mig-lasapparaatje veel last van. Enigszins geoxideerde lasdraad?

Ook een praktische vraag over lassen?
Ga dan naar het lasforum