Huisshow Hedelius: palletwisselaar en allround bewerkingscentrum

0
373

Hedelius presenteert tijdens haar huisshow in Meppen (D) op 18 en 19 maart twee wereldpremières: de Skyloader palletwisselaar en de allrounder RS 605 K20, een combinatie 3- en 5-assig bewerkingscentrum voor de enkelstuks- en kleinserievervaardiging.

De nieuwe palletwisselaar voor 5-assige machines kan acht pallets grootte 320 × 320 mm of vijf pallets grootte 400 × 400 mm handelen. Het bewerkingscentrum RS 605 K20 is uitgerust met een vaste machinetafel van 1330 mm en een draai-/ zwenktafel van Ø 520 mm. Door deze combinatie volgt een 6-zijdige bewerking in één machine. Met zijn 3-assige werkruimte kunnen werkstukken tot 1330 respectievelijk 2000 x 650 mm nauwkeurig worden bewerkt. De draai-/zwenktafel biedt plaats aan werkstukken tot een diameter van 600 mm. Door het gebruik van slijtvrije directe aandrijvingen is de RS 605 reeks ook voor 5-assige simultaanbewerking geschikt. Door het voorkomen van een tussenopslag van werkstukken worden de totale cyclustijden met 30 procent gereduceerd. En dat bij de hoogste nauwkeurigheid, omdat de draai-/zwenkeenheid van de RS 505 en 605 modellen met spelingsvrije aandrijvingen is uitgevoerd en omspannen tot een minimum beperkt kan blijven.

Volgens Hedelius, in Nederland vertegenwoordigd door Promas, is het 5-assige bewerkingscentrum RS 605 Single SL met het Skyloader palletmagazijn een ideale insteek in manarme productie. De palletbelading vindt plaats vanaf de linkerzijde van de machine. Hierdoor blijft de toegang tot de werkruimte voor inrichten controlewerk of voor werkzaamheden die de aanwezigheid van een bediener vereisen volop behouden. Het omspannen gebeurt gelijktijdig op een aparte, geïntegreerde palletplaats.

Ook Hedelius schenkt volop aandacht aan energiezuinige productie. De Duitse machinebouwer presenteert op de huisshow de energiespaarfunctie Eco Modus. Hiermee kan in stilstand tot 65 procent op het energieverbruik worden bespaard. Een simpele druk op de knop is voldoende en de volledige functionaliteit staat binnen seconden weer ter beschikking.

Met vier bouwreeksen en meer dan vijftig modellen 3-, 4- en 5-assige bewerkingscentra beschikt Hedelius over een breed programma verticale bewerkingscentra. Door de uit de automotive industrie overgenomen platformstrategie kunnen bewerkingscentra voor bijna elke toepassing worden geconfigureerd.

Een tiental machines wordt tijdens de huisshow onder spaan getoond. Tevens is er een begeleidende vakbeurs rondom metaalbewerking, waar diverse aanbieders van gereedschappen, spanmiddelen, werkplaatsinrichting en software zich presenteren.

Aanmelden voor het open huis van Hedelius kan bij Promas in Maasbree.