Hulp voor CNC frezer bij programmeren op de werkplek

0

Het Verspanersforum heeft onlangs het 2.5D SharpCam softwarepakket voor Nederland geïntroduceerd. Dit pakket maakt het programmeerwerk voor CNC frezers aan hun machine gemakkelijker, zeker als er lastige details met willekeurige contouren en kamers in het product zitten.

Peter Schuurbiers, lid van de Stuurgroep van het Verspanersforum: “Veel CNC frezers werken geheel zelfstandig aan hun machine en maken ook de CNC programma’s. Minder handig werkt dit programmeren op de besturing, als lastige details met willekeurige contouren en kamers in het product voorkomen. Hiervoor biedt SharpCam een fijne ondersteuning. Het is heel slim werken met dit pakket en maakt het beroep van CNC frezer ook leuker. De software kost niet meer als bijvoorbeeld een wisselplaatboor van 25mm. Hierdoor is het probleem van de werkgever, om hierin te moeten investeren geen breekpunt meer. CNC frezers kunnen nu zelf laten zien hoeveel profijt het biedt en toch, op eigen inzicht, eenvoudig werk direct aan de besturing blijven programmeren. SharpCam moet men dan ook zien als een tool aan de machine, waarmee je efficiënter en sneller je werk kunt uitvoeren.”

Het Verspanersforum verzorgt een cd-rom levering van het pakket voor 595 euro als licentie inclusief postprocessoren en Nederlandse start-up documentatie. “Voor de gevestigde CAD/CAM leveranciers biedt het als voordeel dat daarmee op de werkvloer het gebruik van CAM wordt gestimuleerd, ook als rechtvaardiging en invoering van duurdere 3D systemen”, meent Schuurbiers. Met SharpCAM kunnen standaard programma’s worden gemaakt voor machines met Fanuc, Fadal, Haas, Heidenhain, Mitsubishi en Siemens besturingen. De aanpassing voor de betreffende machineconfiguratie is eenvoudig. Voor nieuwe machines worden deze kosteloos door SharpCAM beschikbaar gesteld.

Bij levering ontvangt men de cd-rom met het Nederlandse servicepakket met instructiefilmpjes, duidelijke en bondige Nederlandse start-up handleiding, een leerprogramma en voorbeelden. “Met dit materiaal kan door zelfstudie in enkele avonden de software worden eigengemaakt”, aldus Schuurbiers.

De SharpCam software is te bestellen op www.verspanersforum.nl/ (rubriek Uitgeverij/software).