Hybride aandrijving maakt Ermak kantpersen energiezuinig

0

Ermak, sinds kort vertegenwoordigd door Landré, heeft een serie energiezuinige kantpersen ontwikkeld. Deze worden onder de serienaam Evolution op de markt gebracht.

Bij conventionele hydraulische kantpersen wordt het hydraulische systeem door een pomp constant op druk gehouden. Dat kost veel energie en veroorzaakt een constant geluidsniveau. Proportionele ventielen regelen de oliedruk op de beide cilinders om de neergaande beweging mogelijk te maken. In haar Evolution afkantpersen heeft Ermak dit systeem vervangen door AC-servo motoren, die de pomp alleen aansturen bij inschakeling van het voetpedaal. In de tussenliggende periode staat de pomp stil. Dit hybride concept verbruikt daardoor gemiddeld 60 procent minder energie, kan volstaan met een 80 procent kleiner oliereservoir en produceert minder geluid (63 dB). De hybride aandrijving is snel en kent een precisie van ±0,01 mm.

Het concept leidt eveneens tot lagere operationele kosten omdat het hybride systeem zeker drie keer langer meegaat, de olie pas na 5 jaar hoeft te worden ververst en het hybride systeem minder onderhoudsgevoelig is dan het systeem met ventielen. Omdat olie niet meer de hele dag wordt rondgepompt, vervalt ook het nadelige effect van opwarmende olie. Beide cilinders hebben bovendien ieder een eigen oliereservoir, waarmee het onderhoud verder wordt vereenvoudigd.

De Ermak Evolution kantpers is leverbaar in een buiglengte van 3100 mm en levert een buigcapaciteit van 1350 kN.

Website Landré