Hydraulische gieterijwig alternatief voor handgereedschap

0

Het verwijderen van opkomers en toevoerkanalen van gietstukken met traditionele handgereedschappen is zwaar werk. Holmatro ontwikkelde een nieuwe serie hydraulische gieterijwiggen die eenvoudig te hanteren en positioneren zijn.

Werken met deze gereedschappen vermindert de fysieke belasting en gaat sneller. Bovendien raken de gietstukken zelf niet beschadigd.

De nieuwe serie hydraulische gieterijwiggen is het resultaat van een reeks onderzoeken die Holmatro uitvoerde in de grootste gieterijen in Duitsland. Daarbij werd het werken met een gieterijwig, hangend aan een balancer, nader bekeken. Bevindingen: de gebruiker, die achter het gereedschap staat, heeft alle bewegingsvrijheid wanneer de slangen in het midden, bovenop het gereedschap zijn gemonteerd. Een dergelijke positionering van de slangen zorgt er bovendien voor dat het kantelpunt van het gereedschap naar voren ligt. Hierdoor is de wig in een soepele beweging naar voren te kantelen en in elke gewenste richting te draaien. Het is bovendien niet meer nodig om de gietstukken eerst in een betere positie te schikken. Deze uitgangspunten vormen de basis voor Holmatro’s nieuwe serie hydraulische gieterijwiggen. Andere kenmerkende eigenschappen zijn de ‘pistool’-bedieningsgreep, een hoge werksnelheid, duurzame wigbladen en de mogelijkheid om deze in slechts 30 seconden te vervangen.