‘Iedereen gebaat bij nieuwe verzinkprocessen’

In het elektrolytisch verzinken is de afgelopen jaren veel ten goede veranderd qua kwaliteit, milieubelasting en variatie in behandelingen. Maar veel metaalbedrijven zijn hiervan nauwelijks op de hoogte, constateert Martin Willink van Wilbo Galvanisch Bedrijf in Enschede met enige spijt. Hierdoor laten ze hun producten niet altijd de meest geschikte behandeling ondergaan. “Maar door alle ontwikkelingen kan een zinklaag met een dikte van 8 micron tegenwoordig een beter resultaat geven dan een dubbel zo dikke laag die men van oudsher is gewend.”

Willink runt Wilbo samen met zijn neef Chris Harmsen De twee investeren volop in de modernisering van hun processen. Als enige in Nederland beheerst Wilbo het driewaardig zwart passiveren op ‘zuur’ verzinkwerk, dat veel voordelen biedt ten opzichte van de oude processen.

Ruimere keuze
Het balletje dat leidde tot alle veranderingen in het verzinken, is vooral gaan rollen toen het gebruik van zeswaardig chroom om milieuredenen onder druk kwam te staan. Dat heeft de markt flink opgeschud. Was er voorheen bijvoorbeeld maar één type blauw passivering (een zeswaardig chroomhoudende passivering), nu zijn er wel zes verschillende varianten van één leverancier en allemaal op basis van driewaardig chroom. Klanten hebben daardoor een veel ruimere keuze in de verschillende processen en behandelingen die het uiteindelijke verzinkte product vormen: diverse driewaardige passiveringen in verschillende kleuren, het dickschicht passiveren en topcoatbehandelingen, het zijn volgens Martin Willink slechts enkele voorbeelden. “De klant heeft alle mogelijkheden om de beste behandeling voor zijn product te kiezen.”

Het elektrolytisch verzinken vindt bij Wilbo plaats in een volledig geautomatiseerde hang- en een trommelinstallatie. Hierin kan worden gekozen voor blauw (blank), zwart en dickschicht passiveren, eventueel met een topcoat (seal) behandeling. Alle passiveringen zijn op basis van driewaardig chroom en beschikken over uitstekende eigenschappen en een hoge corrosiewering.
In de trommelinstallatie, geschikt voor kleinere producten, past Wilbo een zuur-verzinkprocedé toe, dat in relatief korte tijd een prachtig heldere zinklaag neerslaat. Het hoge rendement van dit proces reduceert de inbouw van waterstof sterk, waardoor het gevaar voor waterstofbrosheid afneemt.

Laagdikteverdeling
In de hanginstallatie is juist gekozen voor een speciaal alkalisch verzinkprocedé. Willink verklaart deze keuze: “Dit procedé beschikt over een uitstekende laagdikteverdeling en dat is juist bij het hangverzinken een groot issue. De stroom en daarbij het zink volgen namelijk de weg van de minste weerstand, zodat er behoorlijke verschillen in laagdikte kunnen optreden op een product. Dit speelt met name een rol aan de uiteinden en in de hoeken en gaten van producten. Het heeft geen nut 15 micron op de buitenzijde van een product neer te slaan terwijl er op de binnenzijde bijvoorbeeld maar 2 micron zit. Wij zeggen altijd, een product is zo sterk als zijn zwakste punt. Sinds kort maken we in het hangverzinken ook nog gebruik van een speciaal nozzle-filtratiesysteem voor extra vloeistofbeweging, dat de laagdikteverschillen nog verder reduceert.”

Driewaardig zwart passiveren
Wilbo doet al jaren onderzoek naar het uitfaseren van schadelijke stoffen uit de verschillende processen. Eerst was het de Rohs richtlijn, die daar om vroeg, tegenwoordig is vooral Reach een hot item. Al sinds 2009 voldoet het Enschedese galvaniseerbedrijf aan beide richtlijnen. “We kijken graag vooruit naar nieuwe, innoverende en vervangende processen”, aldus Willink, die het driewaardig zwart passiveren op zuur verzinkwerk daarvan een mooi voorbeeld noemt. “Ruim 2 jaar geleden zijn we begonnen met dit traject en nu kunnen we deze behandeling aanbieden. Het is geen gemakkelijk proces, dat veel vakkennis vergt, ook van de voorbehandeling. We leggen al onze ervaringen en bevindingen vast zodat we onze eigen kennis voortdurend vergroten.”
Op alkalisch verzinkte delen is het bij Wilbo al enkele jaren mogelijk driewaardig zwart te passiveren. Willink somt de voordelen van deze processen ten opzichte van het ‘oude’ zeswaardig zwart passiveren op: “De laag is chroom 6 vrij heeft een betere corrosiewering. Ook is de laag UV bestendig, terwijl de zeswaardige in zonlicht bruin verkleurt. Boven de 90 graden gaat de laag niet kapot als gevolg van het uitdampen van het kristalwater. Dit gebeurt pas bij 180 graden.”

Nu is het dus zaak om de metaalsector te overtuigen van de voordelen van de moderne processen ten opzichte van de traditionele methoden. En dat is best een lastige materie, zo weet Willink uit ervaring. “Onze klanten hebben vaak ook weer hun klanten die overtuigd moeten worden. Vaak hanteren die bepaalde normen en het is bijna niet mogelijk om die aangepast krijgen. Maar we blijven er voor gaan. We zijn er van overtuigd dat iedereen is gebaat bij de toepassing van deze nieuwe verzinkprocessen.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

09-06 “De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte…

Oppervlaktetechniek

Thielco gaat hightech mechanisch verzinken

10-02 Thielco Steel Solutions Group in Reuver, expert op het gebied van (mechanisch) verzinken en…

Oppervlaktetechniek

Hessels installeert hypermoderne poedercoatinglijn

23-10 Hessels Poedercoating in Breda neemt vanaf 28 oktober een nieuwe poedercoatinglijn in gebruik. Deze…

Oppervlaktetechniek

Zware kolom verzinkt

17-04 In opdracht van een Duitse klant heeft Rotocoat een zware kolom met een gewicht…

Oppervlaktetechniek

Hemelsblauwe coating op A28-bruggen

18-01 Rijkswaterstaat heeft de brugleuningen van zeven oude viaducten over de A28 laten vervangen door…

Geen categorie

Hegin en Brandsma samen verder

29-01 Hegin in Heerde heeft de aandelen van Brandsma Metaalveredeling in Hilversum overgenomen. De nieuwe…

Geen categorie

Nieuwe zinkpot voor coating automobielstaal

09-12 Tata Steel heeft bij Dompelverzinklijn 3 in IJmuiden een nieuwe zinkpot geïnstalleerd voor het…

Geen categorie

Nieuwe Tata Steel producten voor buitendelen auto’s

20-11 Tata Steel heeft drie nieuwe staalproducten ontwikkeld voor buitendelen van auto’s. Ze garanderen een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen