‘Ik ben een ketenmens’

Ze kijkt uit naar haar eerste Techni-Show. Chantal Baas, de nieuwe branchemanager van de Federatie Productietechniek (FPT), ziet de tweejaarlijkse vakbeurs voor industriële productietechniek in Utrecht als een uitgelezen mogelijkheid om in korte tijd al haar leden te zien en de dynamiek van de markt te leren kennen. “Het voelt als een groot zwembad waar ik in spring.”

Chantal Baas is per 1 oktober Gert Jan Braam opgevolgd als branchemanager van de FPT en de sectie VIMAG. De FPT verenigt de technologieleveranciers voor de maakindustrie, waarbij de VIMAG de machineleveranciers vertegenwoordigt. Baas heeft een universitaire opleiding voltooid en vervolgens ervaring opgedaan in verschillende (project)managementfuncties bij het ministerie van Economische zaken, directie Handel en Industrie. Met name op het snijvlak van belangenorganisaties en bedrijfsleven, publiek private samenwerking en diverse initiatieven met brancheverenigingen in de industrie heeft zij hierbij specifieke ervaring opgedaan. Die ervaring ligt vooral in de agro-industrie. De maakindustrie – meer specifiek de metaalindustrie – is nieuw voor haar. “Maar het valt me op hoe hartelijk ik ben ontvangen. Overal heb ik open en informatieve gesprekken kunnen voeren.”

Alertheid geboden
De nieuwe branchemanager is ingestapt in een periode die niet makkelijk is. Op de vraag hoe het momenteel gaat met de sector, reageert ze voorzichtig. “Toen ik begon zei iedereen dat de recessie voorbij was. Maar nu zijn we een aantal maanden verder en is de situatie volledig anders. Ik durf daarom niet te zeggen of het nu goed gaat of slecht. Laten we zeggen: het gaat redelijk, gezien de huidige economische situatie. De economische barometers voor onze sector zijn nog steeds positief, maar alertheid blijft geboden. We hopen allemaal dat de Techni-Show kan zorgen voor positieve impulsen.”
De economische onzekerheid maakt het ook lastig om de koers voor de komende jaren te bepalen. Toch is het volgens Baas noodzakelijk om dat te doen. Zij wil in het najaar dan ook een aantal leden bijeen roepen voor ‘een dag op de hei’. “Hopelijk is er tegen die tijd wat meer duidelijkheid over de economische ontwikkeling. Maar ook in onzekere tijden kun je op strategisch niveau je plan trekken. Wat doen we als we de crisis full swing over ons heen krijgen? Wat doen we als het meevalt? En wat gaan we doen als we weer groei krijgen? Dat kun je allemaal uitwerken in modellen.”

FPT verbreden
Ondertussen kijkt Baas naar mogelijkheden om de FPT te verbreden. Deze telt nu naast de sectie VIMAG een sectie COP (Centrum voor Ontwerp- en Productie), welke de belangen behartigt van leveranciers van CAD/CAM en PDM-applicaties. “Ik wil kijken naar andere secties, bijvoorbeeld verbindingstechniek. Je kunt de FPT uitbreiden of samenwerken en het kan zowel gaan om verbreding als om verdieping. Heb je het over lastechniek, dan spreek je over een verdieping. Maar een techniek als lijmen kun je als een verbreding beschouwen.”
Sowieso is Baas voor het bevorderen van samenwerking. “Ik ben een ketenmens”, zegt ze. “Ik denk in ketens. Je komt alleen stappen verder door de partners in de keten. Hoe kun je slimmer zaken doen, hoe kun je tot kennisuitwisseling komen? Dat zijn zaken waarvoor ik me hard ga maken.”

Baas kijkt ook hoe de FPT meer voor de leden kan doen. Ze spreekt in dat verband over waardecreatie en kijkt daarbij met een schuin oog naar bijvoorbeeld de NEVAT. De branchevereniging voor toeleveranciers heeft een eigen coach in dienst, die de aangesloten lidbedrijven helpt om organisatorisch op een hoger niveau te komen. Maar of dat voor de FPT haalbaar is? “Denk aan benchmarking. Daar zijn onze leden sterk in geïnteresseerd, bijvoorbeeld op het gebied van serviceverlening. Wat is daar een slim model voor, dat past bij onze leden? Wellicht moeten we klein beginnen met een vragenlijst, wat interviews en een klein werkgroepje en vervolgens naar aanleiding van de eerste ervaringen dit alles intensiveren.”

Jongeren bereiken
En verder zal ook Baas zich natuurlijk buigen over het probleem in de maakindustrie dat iedereen bezighoudt: hoe kan de sector zich ook in de toekomst verzekeren van vakbekwaam personeel? Zij heeft goede hoop dat vanuit het door de overheid ingezette topsectorenbeleid (gericht investeren in negen sectoren waarin Nederland wereldwijd sterk is) goede stappen worden gezet. Baas was vanuit haar vorige functie betrokken bij dat beleid en weet dat de geformeerde topteams zich hard gaan maken voor opleidingen. Er komt een human capital agenda, zoals dat heet. “De hoofdvraag is wat mij betreft: waar moeten we aan sleutelen om de technische sector interessant te maken voor de jeugd? Hoe bereik je de jongeren, of eigenlijk al de basisscholieren? Is dat via social media? Ik denk dat die bril (augmented reality) van Safan, die operators helpt bij afkantwerkzaamheden en die nu is genomineerd is voor de Techni-Show Innovatie Awards, enorm aanspreekt. Zulke zaken moet je absoluut uitdragen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Techni-Show krijgt nieuwe opzet maar blijft in Utrecht

18-03 De Techni-Show wordt in 2016 opnieuw in de Jaarbeurs Utrecht gehouden, maar krijgt een…

Geen categorie

Guided Tours Verspaning op Techni-Show

20-02 De druk op verspaners om direct een goed stuk te maken neemt toe. ‘First…

Geen categorie

Eindsprint brengt Techni-Show richting 400 exposanten

13-02 De Techni-Show is bezig met een eindsprint qua aantal exposanten. Momenteel staat vast dat…

Geen categorie

Techni-Show Awards: veel 'nuttige' vernieuwingen

04-12 De jury van de Techni-Show Innovatie Awards heeft 36 inzendingen van 34 firma’s beoordeeld…

Technishow / Esef

Techni-Show Awards: veel ‘nuttige’ vernieuwingen

04-12 De jury van de Techni-Show Innovatie Awards heeft 36 inzendingen van 34 firma’s beoordeeld…

Geen categorie

Workshops, guided tours en handige themaroutes op Techni-Show

27-11 Minimaal evenveel bezoekers als editie 2012 wil het team van Techni-Show 2014 half maart…

Geen categorie

Techni-Show 2014 al voor drie kwart volgeboekt

10-10 Zo’n vijf maanden voor de opening van Techni-Show 2014 is zo’n drie kwart van…

Geen categorie

Inschrijving Techni-Show Innovatie Awards 2014 geopend

07-06 De inschrijving voor de Techni-Show Innovatie Awards 2014 is van start gegaan. De prijzen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen