Ik wil wat dun plaatwerk van m’n opknap-auto lassen, kan dat met gevulde draad?

Ik wil graag wat dun plaatwerk van m’n opknap-auto lassen, maar ik hoor overal en van iedereen dat dat niet kan met gevulde draad. Ik hoor echter van niemand een reden waarom dat niet zou kunnen. Ik heb op het forum gezocht maar het antwoord niet kunnen vinden.

Geen beschrijving

Antwoord
Er zijn natuurlijk veel verschillende gevulde draden. Je kan gevulde draad krijgen in met zowat elke bekleding als elektrodes. Maar je kan ook metaal gevulde draad hebben welke het rendement en de neersmelt verhoogt, maar dit is voor zwaar laswerk en wordt verlast met een sproeiboog zodat het vrij ongeschikt wordt voor dun plaatwerk. Als je bijvoorbeeld een rutiel gevulde draad hebt komt er ook slak op te liggen, wat ik persoonlijk niet prettig vind bij auto-plaatwerk.

Antwoord
Paar linkjes waar al het e.e.a. word vermeld: http://www.hetlasforum.nl/index.php?topic=2342.0.
http://www.hetlasforum.nl/index.php?topic=578.0.

Vraag 2
Dank je voor de linkjes, maar ook hier zie ik alleen de opmerking DAT het niet kan en niet WAAROM het niet zou kunnen. Heeft het te maken met de dikte van de draad en dat daardoor de Amperes hoger moeten zijn, of ligt het ergens anders aan?

Antwoord
Het KAN wel, maar het wordt niet mooi. Reden is vooral dat je geen beschermgas hebt maar een slak en een ongecontroleerde vlamboog.

Vraag 3
Jij zegt dat je geen gasbescherming hebt met gevulde draden, echter de draden die jij bedoelt zijn de bijna nooit gebruikte gasloze gevulde draden. De meeste gevulde draden worden gewoon verlast met gasbescherming, en dan ziet het uiterlijk van de las er vaak beter uit dan bij de massieve draden.

Antwoord
De draad waar het hier over gaat is een goedkope flux core draad die in de hobbymarkt wordt verkocht en zonder gasbescherming wordt verlast. Dit kunnen we niet vergelijken met industrieel waar dat uiteraard heel anders wordt toegepast.

Ook een praktische vraag over lassen?
Ga dan naar het lasforum

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Ik wil wat dun plaatwerk van m'n opknap-auto lassen, kan dat met gevulde draad?

16-01 Ik wil graag wat dun plaatwerk van m’n opknap-auto lassen, maar ik hoor overal…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen