Indiase gast bij BBF Metaal

Op de stand van BBF Metaal uit Hoevelaken is drie dagen lang een buitenlandse gast aanwezig. Het is Daulat Brahmkhatri uit India. Gert van den Ham van BBF Metaal doet al zo’n tien jaar zaken met hem. Dat begon ooit met de bestelling van een aantal hekwerkonderdelen, maar inmiddels laat Van den Ham ook draai- en freeswerk, plaatwerk, spuitgietwerk, dieptrekwerk en gietwerk uit aluminium, staal en roestvast staal vanuit India toeleveren.

Het contact met India is min of meer toevallig tot stand gekomen. Van den Ham liet via Henk Vellinga van Vinkoop Reduzum hekwerkonderdelen maken in Polen. Maar toen dat prijstechnisch steeds minder interessant werd, kwamen ze op de Hannover Messe in contact met Brahmkhatri, die in India het bedrijf Neeraj Exim Enterprises runt. Bij hem legde Vellinga de eerste order voor hekwerkonderdelen neer en dat bleek de start van een vruchtbare samenwerking. In de loop der jaren zijn via Brahmkhatri steeds meer onderdelen vanuit India naar Nederland gekomen. Niet alleen voor BBF Metaal, maar ook voor andere bedrijven. “Het voornaamste doel van onze deelname aan TIV Hardenberg is het genereren van naamsbekendheid”, aldus Van den Ham. “We willen de markt laten weten dat men via BBF Metaal klantspecifieke onderdelen en producten kan laten maken in India.”

Brahmkhatri’s bedrijf produceert de onderdelen niet zelf. Daarvoor werkt hij samen met – vooral kleine – toeleveranciers in India. Wel begeleidt hij het hele traject, als het moet vanaf de inkoop van de materialen tot en met de eindmontage, de oppervlaktebehandeling, het inpakken en de verzending naar Nederland. Brahmkhatri doet ook de eindcontrole of alles conform de order is, teneinde de kwaliteit te garanderen. “Het uitbesteden van productiewerk naar India is door de lage lonen natuurlijk vooral prijstechnisch interessant”, zegt Van den Ham. “Maar het succes hiervan staat of valt met goede contacten in India, die behalve de kwaliteit ook de leverbetrouwbaarheid kunnen garanderen. Wij kunnen snel leveren, als het nodig is laten we de producten invliegen. Levertijden vanaf twee weken zijn haalbaar, maar dat hangt natuurlijk wel af van de aard van het product. En als er ook ontwikkeld moet worden, duurt het wat langer.”
BBF Metaal laat hele grote series produceren in India, maar ook enkelstuks producten; van speciale assen tot onderdelen voor de interieurbouw. BBF Metaal is naast toeleverancier vanuit India ook toeleverancier voor stand- en interieurbouw in Nederland. Vele delen worden in eigen werkplaats gemaakt, maar zo mogelijk worden ook hiervoor onderdelen uit India gehaald. Bijvoorbeeld een grote aluminium wasknijper inclusief anodiseren. “Ook machine-onderdelen”, vertelt Van den Ham. “Ik heb voor me zelf al eens zaagklemmen en walsrollen laten maken.”

Zoals gezegd is de samenwerking tien jaar geleden begonnen met hekwerkonderdelen. Op de TIV-stand zal dan ook een display met hekwerkonderdelen worden getoond. Maar ook zal een open en draaiende pillenverpulveraar worden gedemonstreerd. Deze is inclusief aandrijving, elektronica, plaatwerk en poedercoating volledig in India geproduceerd.

TIV Hardenberg 2011, Standnummer 569
www.bbfmetaal.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Verbinden

Lasrobotautomatisering met hoge mate van flexibiliteit

17-09 Een nijpend tekort aan lassers heeft de vraag naar lasrobotautomatisering nog verder opgestuwd. Daarnaast…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Materialen

IMS Nederland: al 65 jaar thuis in de metaalverwerkende industrie

16-09 IMS Nederland is met een breed assortiment staal, roestvast staal en aluminium al sinds…

Toeleveren

Satellietenrollenspindels

15-09 LM Systems heeft onlangs de satellietenrollenspindels van Rollvis toegevoegd aan het assortiment. Deze spindels…

Verbinden

Puntlastechniek bij Gicom

14-09 Bij puntlassen worden twee omgezette delen aan elkaar gelast. Het wordt voornamelijk toegepast op…

Personeel en Opleiding

Waarom uitbesteden in Tsjechië?

14-09 Moravian richt zich op het uitbesteden van voornamelijk staal- en houtbewerking in Oost-Europa, en…

Toeleveren

VMO schaart zich rond medicijnenrobot MedEasy

14-09 De medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van verpakte medicijnen vormt het hart van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen