‘Industrie is nieuwsgierig naar 3D printen’

“Er is een grote nieuwsgierigheid in de markt naar wat rapid manufacturing nu precies is en wat de mogelijkheden van deze productietechniek zijn.” Deze conclusie trekt René Groothedde op basis van zijn ervaringen met het 3D Printplein op TIV Hardenberg.

Groothedde is directeur van het RMCenter in Enschede. Hij wil met zijn initiatief kennis over rapid manufacturing bij elkaar brengen en zo de toepassing daarvan bevorderen. “Het RMCenter is niet van mij, maar van de partners die er in mee doen. Samen kunnen wij de industrie ondersteunen met de juiste mensen en de juiste kennis.”

De kennis over rapid manufacturing in de industrie is nog vrij beperkt. Neem alleen de naam al. Groothedde heeft er bewust voor gekozen om de presentatie op TIV Hardenberg 3D Printplein te noemen, omdat 3D printen de meest populaire benaming is van rapid manufacturing, zeker sinds een overenthousiaste Matthijs van Nieuwkerk afgelopen voorjaar in ‘De Wereld Draait Door’ live op televisie een rood scheidsrechtersfluitje liet produceren. Maar in feite zijn de 3D printtechnieken slechts één van de vele vormen van rapid manufacturing. Technieken als Selective Laser Sintering (smelt kunststof poederkorrels aan elkaar), Laser Cusing (last metaalkorrels aan elkaar met laagdiktes van 0,03 mm) en Fused Deposition Manufacturing (hecht gesmolten kunststof laagsgewijs op elkaar) zijn evenzeer in opmars. “Het besef moet in de industriële bedrijven komen dat deze technieken interessant zijn”, aldus Groothedde. “Dat dit iets voor hen zou kunnen zijn. Ik ontmoet altijd veel enthousiasme tijdens mijn presentaties over rapid manufacturing. Maar als ik dan enige tijd later vraag, wat de mensen er mee hebben gedaan, dan blijkt vaak dat er nog niet veel van terecht is gekomen. De implementatie van rapid manufacturing is moeilijk en levert veel vragen op. Juist daar willen we met het RMCenter bij helpen.”

Groothedde is er van overtuigd dat rapid manufacturing een grote impact zal hebben op de technische industrie. Hij wijst daarbij op de markt voor tandimplantaten, die door de opkomst van rapid manufacturing in 4 jaar tijd volledig is omgeslagen. 60 Procent van de traditionele producenten in deze markt is kapot gegaan. Rapid manufacturing heeft de markt grotendeels overgenomen omdat de implantaten hiermee veel sneller, exact nauwkeurig en veel goedkoper kunnen worden geproduceerd. “Zulke ontwikkelingen gaan we op meerdere plekken in de industrie beleven”, aldus Groothedde, die de mogelijkheden van RM altijd graag laat zien met een koffertje van EOS. Het koffertje is inclusief de inhoud in één keer geproduceerd. Het kan worden geopend en de losse onderdelen die er in zitten kunnen er allemaal uit worden gehaald. Sommige onderdeeltjes kunnen zelfs nog weer uit elkaar worden gehaald.

Groothedde is tevreden over de deelname aan TIV Hardenberg, ook al was er deze keer nog sprake van een bescheiden plein. Maar de belangstelling van de bezoekers, ook voor de dagelijkse lezingen, was heel behoorlijk. “Eigenlijk was onze voorbereidingstijd wat te kort. Volgend jaar nemen we wat meer de tijd. Want we komen zeker terug!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Intelligente supersnelle camera voorkomt fouten bij 3D-printen

03-10 De technologie erachter werd ontwikkeld binnen Vision-in-the-Loop (VIL), een imec.icon-innovatieproject in samenwerking met Flanders…

3D

Start met 3D-printen en lift mee op groeiend marktpotentieel

04-07 Deze infosessie vond plaats bij Poly Products in Werkendam. De bijeenkomst werd georganiseerd met…

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

Featured

Verspanen blijft de gezaghebbende productietechniek

12-09 De AMB in Stuttgart kan dit jaar voor het eerst beschikken over de nieuwe…

Bedrijf en Economie

Rol voor mens in productie blijft

11-09 Het beurzenseizoen barst weer los en overal staan Industrie 4.0 en digitalisering centraal, of…

3D

Ultimaker gaat samenwerken met materiaalbedrijven

24-05 Ultimaker, actief op het gebied van desktop 3D-printen, gaat samenwerken met een aantal toonaangevende…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen