Industrie laat grote besparingskansen liggen

Door gebruik te maken van energiezuinige aandrijfsystemen kan de Nederlandse industrie tot wel 20 procent op de elektriciteitskosten besparen. In de praktijk gebeurt dit echter nog veel te weinig. Daarom hebben het ministerie van ELenI, UNETO-VNI en de FEDA in oktober een Green Deal gesloten. De afspraak moet leiden tot grootschalige toepassing van energiezuinige aandrijfsystemen en daarmee een forse reductie van de CO2-uitstoot.

Met de Green Deal zetten UNETO-VNI (branche-organisatie installatiebedrijven) en FEDA (brancheorganisatie aandrijf- en automatiseringstechniek) zich in om de komende tijd 35 projecten uit te voeren met energiezuinige elektrische aandrijfsystemen. Daarnaast gaan de initiatiefnemers trainingen opzetten om industriële afnemers bewust te maken van de besparingsmogelijkheden. Ook gaan zij eventuele knelpunten bij de financiering wegnemen. De Green Deal heeft een looptijd tot eind 2015.

Terugverdientijd kort
Volgens algemeen directeur Titia Siertsema van UNETO-VNI is de industrie ten onrechte nog terughoudend bij investeringen in moderne aandrijfsystemen. “Veel industriële klanten realiseren zich niet dat de investeringen dankzij een lagere energierekening vaak al binnen een paar jaar zijn terugverdiend. Ze laten daardoor kansen liggen om hun concurrentiepositie te versterken.”
Sinds juni 2011 is er een nieuwe Europese richtlijn die strengere eisen stelt aan de energiezuinigheid van elektromotoren. Egbert Stremmelaar, voorzitter van de FEDA: “Deze richtlijn is bij veel bedrijven echter nog niet bekend. Deze Green Deal is dan ook een uitgelezen mogelijkheid om de nieuwe generatie energiezuinige aandrijfsystemen onder de aandacht te brengen van industriële klanten.”
Ook de overheid speelt een belangrijke rol in de Green Deal. De rijksoverheid gaat de toepassing van energiezuinige aandrijftechniek in de publieke sector, zoals bij waterschappen, waterleidingbedrijven, zwembaden en overheidsgebouwen stimuleren en fungeren als aanjager in contacten met industriële eindgebruikers.

Onderhoud beperken
Volgens voorzitter Joris Bracke van de vakgroep Elektromechanisch Onderhoud bij UNETO-VNI profiteren bedrijven ook van een forse energiebesparing en lagere onderhoudskosten als zij gefaseerd investeren. Bracke: ‘Door eerst een moderne frequentieregelaar op een bestaande motor toe te passen, is die veel nauwkeuriger aan te sturen, waardoor minder energie wordt verbruikt en minder slijtage optreedt. In een later stadium kan het bedrijf dankzij de investering in een moderne IE2, IE3 of IE4 motor nog eens extra energie besparen.’

Aandrijftechniek vormt een onderdeel van het expositieprogramma van TIV Venray. Tot de exposanten uit deze sector behoren onder meer de volgende bedrijven:

Aandrijf- en besturingstechniek Hartholt
Aandrijf- en besturingstechniek Hartholt in Dalfsen adviseert en levert aandrijvingen en/of besturingen voor machines en installaties van klein tot middelgroot, PV onderdelen en installaties van vast tot mobiel. Klanten kunnen van ontwerp tot turn-key oplevering of voor alle daar tussen liggende facetten bij Hartholt terecht. Het bedrijf levert onder andere Fuji Electric frequentieregelaars, MecVel elektro cilinders, Dutchi Motoren elektromotoren,  Fimec  zaag en hoog toeren motoren, Tos Znojmo  reductoren,  Eaton/Moeller groepenkasten, Aleo PV panelen, omvormers en bevestigingstechniek. Ook schakelkasten, zowel  enkelstuks als seriematig.
TIV Venray 2012, standnummer 208

Aandrijf Technisch Buro
Vanwege een toenemend aantal grote projecten, die in eigen beheer worden gehandled, heeft Aandrijf Technisch Buro in Venlo begin dit jaar het bedrijfspand in Venlo behoorlijk uitgebreid.  Aandrijf Technisch Buro, onderdeel van TransMoTech Group, is meer dan een leverancier van (planetaire) tandwielkasten en reductoren, lineaire aandrijvingen, koppelingen en remmen. Het bedrijf realiseert oplossingen voor uiteenlopende aandrijftechnische vraagstukken. De ene keer in de vorm van standaard componenten, de andere keer in de vorm van klantspecifieke aandrijftechnische oplossingen. De maatwerkoplossingen geven exact antwoord op de technische uitdagingen binnen de toepassing van de klant.
TIV Venray 2012, standnummer 457

DTS Aandrijftechniek
Ook DTS Aandrijftechniek in Venlo is lid van de TransMoTech Group. Het bedrijf levert aandrijftechnische componenten. Het belangrijkste product is de reductor van het Turkse fabrikaat Yilmaz Redüktör. Deze reductoren, lineaire aandrijfcomponenten en de daarbij behorende accessoires vormen het productportfolio.  DTS en Yilmaz staan bekend als leverancier en producent van aandrijftechnische componenten van het hoogste kwaliteitsniveau in de Benelux. De kwaliteit wordt ervaren als industriestandaard voor onder andere bulk handling systemen, interne transport systemen en voedselverwerkende industrie.
TIV Venray 2012, standnummer 457

Almotion
Almotion is specialist in pneumatiek, lineaire eenheden en automatisering. Het in Herveld gevestigde bedrijf is een merkonafhankelijk importeur van een geselecteerd kwaliteitsprogramma van A-merken. De mensen van Almotion zijn ‘oude rotten’ in het pneumatiek vak, die allemaal een brede en lange ervaring hebben met aandrijf-uitdagingen in de machinebouw. Het assortiment is uitgebreid en Almotion kan naast de eigen importlijnen geselecteerde producten van alle grote merken aanbieden. Lineaire eenheden worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd, hetgeen bijzonder is in Nederland. Door de eigen engineering kan Almotion betere technische oplossingen aanbieden en ook aanpassingen op klantwens.
TIV Venray 2012, standnummer 310

B&P Elektromotoren
B&P Elektromotoren in Tiel speelt in op de behoefte van klanten die flexibiliteit en kennis zoeken op basis van een brede ervaring in aandrijftechniek. B&P elektromotoren heeft de exclusieve vertegenwoordigingen van de merken Koncar en Marelli. Producenten die al meer dan 70 jaar elektromotoren produceren met een breed leveringsprogramma. Naast de standaard elektromotoren kan B&P speciale motoren en projecten aanbieden. Sinds augustus zijn ook ATEX motoren op voorraad. In 1e instantie de 1500 rpm reeks t/m 11 kW, in de diverse bouwvormen, drukvaste uitvoering, van het merk Koncar. Koncar produceert de drukvaste motoren in IIC-T4. Aluminum -, of gietijzeren uitvoering t/m IEC315.
TIV Venray 2012, standnummer 300

Brevini Power Transmission
Brevini Nederland in Alphen aan den Rijn levert onder de naam Brevini Power Transmission alle mechanische componenten binnen de Benelux die binnen de Brevini Groep geproduceerd worden. Brevini Planetaire reductiekasten in de diverse varianten van zwenkaandrijving tot wielaandrijving. De PIV conventionele red. kasten, extruder aandrijvingen en variatoren voor de zware machinebouw en industrie. De gepatenteerde PIV Posiplan tandwielkasten waarin conventioneel en planetair gecombineerd worden in zowel axiale als coaxiale uitvoering. Brevini Wiches levert een compleet gamma standaard en custom made lieren voor zowel trek- als hijsbedrijf. Brevini Nederland richt zich meer en meer op totale oplossingen op het gebied van de zwaardere aandrijftechniek.
TIV Venray 2012, standnummer 260

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Beursspecial ConnecTIV Venray 2012

12-11 Afgelopen week hebben meer dan 26.000 bedrijven de print editie van de beursspecial ConnecTIV…

Materialen

Staalservice Lelystad mag herwaarmerken

12-11 Staalservice Lelystad is sinds kort bevoegd tot het herwaarmerken van platen en plaatonderdelen. Het…

Geen categorie

Complexe productieplanning eenvoudig met Limis

12-11 Op het moment dat medewerkers van Limis vertellen dat ze planningssoftware voor productiebedrijven ontwikkelen…

Geen categorie

Speeddaten

12-11 In samenwerking met BS Morgen organiseert Evenementenhal Venray voor alle exposanten van TIV en…

Geen categorie

Nieuwe beursorganisator en nieuwe hal voor TIV Venray

12-11 Met bijna 200 exposanten en ruim 7000 bezoekers beleefde TIV Venray vorig jaar een…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X