Informatieve bijeenkomst Adviescentrum Metaal

Voor ondernemers in de metaal is er bestuurlijk gezien het een en ander veranderd. De fiscale aftrekmogelijkheden voor milieu-investeringen zijn uitgebreid, regels voor de opslag van gevaarlijke stoffen en bodembescherming zijn gewijzigd en de omgevingsvergunning is gekomen. Al deze onderwerpen komen aan bod op de deelnemers- en relatiedag van Stichting Adviescentrum Metaal op 17 februari in Nieuwegein. Ook niet-deelnemers zijn welkom.

De metaal maakte tot dusverre maar mondjesmaat gebruik van de fiscale aftrekmogelijkheden voor milieu-investeringen. Om hierin verandering te brengen zijn de zogeheten Milieulijst en het Activiteitenbesluit milieubeheer gekoppeld. Hierdoor vallen meer interessante investeringen voor de metaalsector, variërend van VOS-reducerende technieken en grondstoffenbesparing tot het aanbrengen van deklagen en lasrookafzuiging, onder de fiscaal aantrekkelijke regelingen MIA en Vamil. Agentschap NL zal hierover informatie verstrekken.

Het tweede onderwerp van de dag is de gewijzigde versie van de PGS 15 (opslag gevaarlijke stoffen) en de Nederlandse Richtlijn Bodembescherming, die dit jaar wordt geïmplementeerd. Voor metaalondernemers betekent dit (mogelijk) gewijzigde milieuvoorschriften. Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de metaal worden de wijzigingen praktisch op een rij gezet, zodat deelnemers aan de dag hun eigen situatie kunnen toetsen. Ook de uitbreiding van het Besluit Uniforme Saneringen komt aan bod. Hierdoor kunnen meer bodemsaneringen onder algemene regels vallen en er in diverse situaties eenvoudigere regels van toepassing worden, hetgeen scheelt in de kosten.

Sinds 1 oktober 2010 zijn de afzonderlijke bouw- en milieuvergunning en ruim 25 andere vervallen en is de Wabo in werking getreden: er is nu alleen nog maar de omgevingsvergunning waar alles in zit. Het krijgen van toestemming voor een bedrijfsverandering is eenvoudiger, sneller en minder bureaucratisch geworden. Omdat alles integraal en in één keer aan de beurt komt, betekent het wel dat ook op alle aspecten wordt getoetst. Ook is per 1 januari 2011 de tweede fase van het Activiteitenbesluit in werking getreden. Vanuit de praktijk van het MKB-metaal krijgen de deelnemers aan de bijeenkomst van Adviescentrum Metaal een overzicht van de relevante wijzigingen en consequenties hiervan.

De ontvangst is vanaf 15.30 uur, het programma start om 16.00 uur en duurt tot 19.00 uur. De bijeenkomst is gratis te bezoeken. In verband met de catering worden belangstellenden wel verzocht zich vooraf aan te melden per e-mail (longhi@metaaladvies.nl) of via relatiedag.samidee.nl.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Als de klik er niet is…

05-12 Men maakte niets zelf. Alles werd uitbesteed aan partijen in Turkije. Heel af en…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Personeel en Opleiding

Fanuc stimuleert jong robot-talent

05-12 Het doel is om jonge talenten te stimuleren die een beroep willen beginnen op…

Bedrijf en Economie

Tien energie-efficiënte acties voor de industrie

05-12 Het richt zich op volwassen, algemeen beschikbare technologische oplossingen die snel resultaat en ROI…

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Verspanen vanuit een economisch perspectief

03-12 Tijdens het social media live event ‘Machining economics’ presenteerde Patrick De Vos van Seco…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen