Intelligente robotcel wereldprimeur op Techni-Show

De Smartcell is een intelligente robotcel voor verspaning, die ervoor moet zorgen dat een bedrijf gemiddeld per spiluur van een machine de personele bezetting met 60 tot 80 procent kan reduceren. Techni-Show heeft de wereldprimeur. De cel staat van 13 tot en met 16 maart op de beursvloer van Jaarbeurs Utrecht te draaien.

Volledige automatisering van klein serie en enkelstuks repeatproductie wordt mogelijk omdat in deze Smartcel alle handelingen van een operator volledig automatisch gaan. Bram de Koning, directeur van automatiseerder Cellro in Veenendaal en initiatiefnemer van de Smartcell: “We hebben onze samenwerkingspartners gevraagd of ze samen met ons hun kennis en kunde willen inzetten om deze innovatie te realiseren.”

Totaaloplossing voor het verspaningsproces
“Het is veel meer dan een machine. Er zit een visie achter”, aldus De Koning. “De Smartcell is het resultaat van een intensieve samenwerking met Fanuc Robotics, Schunk, Siemens, Sandvik, Renishaw en Grob. Dat is best uniek. Ieder heeft zijn specialistische kennis ingebracht om te komen tot deze gezamenlijke innovatie. Het kostte ons ongeveer drie jaar om de automatische productiecel te maken.”

Productiecel met knowhow
De verwachting is dat de cel eind dit jaar of begin volgend jaar verkoopklaar is. “En het is niet zo dat we dan meteen in groten getale kunnen leveren maar dat is ook nooit de intentie geweest”, aldus De Koning. “De bedoeling is om een innovatieve en hoogwaardige oplossing te vinden voor een probleem dat in de toekomst alleen maar erger wordt, namelijk het tekort aan geschoold technisch personeel. Veel van de benodigde intelligentie, kennis en knowhow zit al in de productiecel. De vakman hoeft alleen te leren hoe hij ermee om moet gaan. Dat leren wij hem tijdens een intensieve training. Eigenlijk kun je het vergelijken met een drukkerij. De werknemer stelt het in en drukt op de knop en de machine drukt, knipt en bundelt alles.”

Minifabriek

Terugkerende orders worden in seriegroottes van 1 tot 250 stuks efficiënt geautomatiseerd. De Smartcell richt zichzelf geheel automatisch in voor ieder product. Hij spant zelf de producten op en bewerkt deze van alle zijden. Ook de controle, reiniging en afvoer van de producten is volledig geautomatiseerd. Nadat een opdracht gereed is, pakt de robot automatisch de volgende opdracht op. De Smartcell is eigenlijk een compleet zelfstandig opererende minifabriek die onder toezicht van één enkele programmeur in de dagdienst 24 uur, zeven dagen per week draait.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Stokvis neemt Fiduco Automatic over

07-07 De activiteiten van Fiduco worden ondergebracht bij Elsto Services en zullen voortaan onder deze…

Verspanen

Index: vier nieuwe machines en automatiseringsoplossing

30-11 Index presenteerde recent zowel live onder spaan als online haar nieuwste machineontwikkelingen en automatiseringsoplossingen…

Verspanen

Specials Verspanen & Plaatbewerking op de agenda

14-09 Nu na de AMB en de EuroBLECH ook de METAVAK definitief is verplaatst naar…

Verspanen

Tim Wentink versterkt redactie MetaalNieuws

25-08 Tim Wentink is al vele jaren als journalist, technisch schrijver en contentmaker actief in…

Verspanen

Veelzijdige opties diepere steekbewerkingen

12-02 Dormer Pramet heeft zijn assortiment afsteek- en insteekbewerkingen met diverse belangrijke gereedschappen uitgebreid. Dit…

Verspanen

Open huis Cazeneuve

31-01 Cazeneuve, de Franse producent van draaibanken, opent op 5 en 6 februari haar deuren…

Verspanen

Staalfabriek bespaart 35.600 euro per jaar met betere lagers op freesmachines

29-01 Na aanhoudende problemen met de lagers van een belangrijke freesmachine, wendde een staalproducent zich…

Verspanen

Gietijzer draaien

28-01 Tungaloy Benelux introduceert wisselplaten in de keramische kwaliteit TZ120 voor het draaien van gietijzer…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X