Investeringen in robotisering groeien

Bedrijven zijn vorig jaar meer gaan investeren in robotisering. Dat blijkt uit onderzoek van de International Federation of Robotics (IFR), die verwacht dat de investeringen in robotisering van 2011 tot 2013 jaarlijks zullen stijgen met 10 procent.

De IFR benoemt drie redenen voor deze groei: als eerste is er de groeiende vraag van ‘eco-friendly’ productie en producten. Robotisering draagt hieraan bij, omdat door hun precisie minder restafval overblijft en een hogere, constante productiekwaliteit behaald wordt. Ten tweede is er de noodzaak om de productie-efficiëntie te verhogen om competitief te blijven op de wereldmarkt. De derde reden is de strijd om marktaandeel te veroveren in de enorm groeiende consumentenmarkt; robotisering biedt hierbij het voordeel van productie in grote aantallen.

Naast deze drie trends die robotisering in de hand werken, zijn er meerdere voordelen te behalen met het inzetten van robots in het productie- en distributieproces. Hierbij kan gedacht worden aan de reductie van operationele kosten, met name op het gebied van loonkosten, en verbetering van de werkomgeving voor de werknemers: robots zijn erg geschikt om werk te doen in omgevingen die gevaarlijk kunnen zijn voor werknemers. Doordat robots ook 24 uur per dag kunnen zijn, zorgt de inzet hiervan voor een hogere, foutloze productie. Met andere woorden: het bespaart productiekosten, zorgt voor een veilige werkomgeving en resulteert in een hogere ROI (Return on Investment).

Het inzetten van robots betekent niet dat het bedrijf daardoor volledig automatiseert, de noodzaak voor handmatig werk en controle zal vaak blijven bestaan. Robots vormen hierin echter wel een belangrijke schakel en dragen bij aan het overleven in een sterk concurrerende markt.

ABN Amro Lease, dat in haar jongste nieuwsbrief aandacht besteedt aan de ontwikkelingen in robotisering, signaleert deze trend ook wanneer het gaat om financiering van bedrijfsmiddelen. Steeds vaker worden robots ingezet bij productielijnen en distributiecentra en worden ze meegenomen in financieringsaanvragen. ABN Amro Lease staat positief tegenover deze ontwikkeling en ziet hierin ook uitdagende financieringskansen. Met een doorgaans hoge restwaarde en duurzaamheid zijn robots aantrekkelijk om te financieren. “Er moet echter wel een goede grip zijn op de software, anders kan de robot niet elders worden ingezet”, aldus ABN Amro Lease.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

De zoon

20-06 Mijnheer P. had een groothandel in metaalproducten. Hij wilde graag dat zijn zoon, die…

Columns

Koudwatervrees

16-11 Johan was twee maanden eerder afgestudeerd en net terug van een lange stage in…

Columns

Begin of einde?

19-10 Eindelijk weg uit dat oude pand en werken aan de toekomst in een mooi…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

Columns

Klein maar fijn

13-09 Bij een van zijn projecten kon hij niet voorkomen dat hij vier medewerkers, die…

Personeel en Opleiding

Summa College start opleiding robotlassen

25-08 Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van de nieuwste apparatuur. Merkonafhankelijk…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding op gebruik KI bij robotlassen

05-07 Het accent ligt hierbij op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en bevordering van instroom van…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X