Jaarverslag Metaalunie: 2010 was bijzonder jaar

0

Het jaar 2010 is voor het MKB-metaal een bijzonder jaar geweest. Metaalunie-voorzitter Van Straalen zegt dit in het jaarverslag van zijn organisatie, waarin hij het kabinet Rutte oproept om dit jaar de juiste stimuleringsmaatregelen te treffen.

“Ik denk dan vooral aan de maatregelen voor bedrijven die laatcyclisch zijn. Die hebben dat keihard nodig”, aldus Van Straalen. Hij noemt 2010 een bijzonder jaar omdat enerzijds het land zich nog in een recessie bevond, anderzijds er sprake was van een opleving. “Tegelijkertijd konden er geen meters gemaakt worden omdat het kabinet demissionair was.”

In het jaarverslag roemt Jaap Hooiveld, projectleider arbocatalogi bij de Stichting van de Arbeid, de arbo-aanpak van het MKB-metaal en meent de Lochemse wethouder Thijs de la Court, dat ‘metaalbedrijven bij uitstek de bron zijn van de kennis die nodig is voor het omarmen van duurzaamheid’.

Het Metaaluniejaarverslag 2010 heeft als thema ‘Succesvol kansen creëren bij veranderende omstandigheden’. Dit was ook het thema van de Metaalunie Award in 2010. De winnaars van deze ‘Opportunity Award’, John de Groot en Frank Verschuren van Dofra, verhalen in het jaarverslag over hun bekroonde strategie. Deze zorgde er ook voor dat het bedrijf het wisselvallige jaar goed doorstaan heeft. De twee directeuren zien samenwerking als de volgende strategische stap: “Een MKB’er moet niet altijd alles zelf willen doen. Daarom is samenwerking in de keten belangrijk. Je moet er de voordelen van inzien en bereid zijn iets te laten vallen”, aldus Verschuren.

In het jaarverslag geven ondernemers uit het MKB-metaal niet alleen de kansen aan die ze benutten en de manier waarop, maar ook de problemen waar ze daarbij tegenaan lopen. Zo bezorgde het duurzaam inkopen door de overheid ondernemers flink wat kopzorgen in 2010: “De overheid denkt op de korte termijn. Zodra het economisch wat minder gaat, grijpt ze toch alle mogelijkheden aan om het goedkoopste product aan te schaffen. Dan verlaat men weleens de duurzaamheidprincipes”, vindt directeur Dick Bosker van Machinefabriek Bosker & Zonen. Zijn woorden worden onderstreept door Thijs de la Court, wethouder van de gemeente Lochem: “Het relatief zwakke duurzaam inkopenbeleid dat de overheid nu heeft uitgerold over Nederland, heeft voor de bewustwording veel gedaan, maar voor de doorwerking is die impact denk ik marginaal.”

Het Jaarverslag 2010 is hier te downloaden.