Jaarverslag Metaalunie: 2010 was bijzonder jaar

Het jaar 2010 is voor het MKB-metaal een bijzonder jaar geweest. Metaalunie-voorzitter Van Straalen zegt dit in het jaarverslag van zijn organisatie, waarin hij het kabinet Rutte oproept om dit jaar de juiste stimuleringsmaatregelen te treffen.

“Ik denk dan vooral aan de maatregelen voor bedrijven die laatcyclisch zijn. Die hebben dat keihard nodig”, aldus Van Straalen. Hij noemt 2010 een bijzonder jaar omdat enerzijds het land zich nog in een recessie bevond, anderzijds er sprake was van een opleving. “Tegelijkertijd konden er geen meters gemaakt worden omdat het kabinet demissionair was.”

In het jaarverslag roemt Jaap Hooiveld, projectleider arbocatalogi bij de Stichting van de Arbeid, de arbo-aanpak van het MKB-metaal en meent de Lochemse wethouder Thijs de la Court, dat ‘metaalbedrijven bij uitstek de bron zijn van de kennis die nodig is voor het omarmen van duurzaamheid’.

Het Metaaluniejaarverslag 2010 heeft als thema ‘Succesvol kansen creëren bij veranderende omstandigheden’. Dit was ook het thema van de Metaalunie Award in 2010. De winnaars van deze ‘Opportunity Award’, John de Groot en Frank Verschuren van Dofra, verhalen in het jaarverslag over hun bekroonde strategie. Deze zorgde er ook voor dat het bedrijf het wisselvallige jaar goed doorstaan heeft. De twee directeuren zien samenwerking als de volgende strategische stap: “Een MKB’er moet niet altijd alles zelf willen doen. Daarom is samenwerking in de keten belangrijk. Je moet er de voordelen van inzien en bereid zijn iets te laten vallen”, aldus Verschuren.

In het jaarverslag geven ondernemers uit het MKB-metaal niet alleen de kansen aan die ze benutten en de manier waarop, maar ook de problemen waar ze daarbij tegenaan lopen. Zo bezorgde het duurzaam inkopen door de overheid ondernemers flink wat kopzorgen in 2010: “De overheid denkt op de korte termijn. Zodra het economisch wat minder gaat, grijpt ze toch alle mogelijkheden aan om het goedkoopste product aan te schaffen. Dan verlaat men weleens de duurzaamheidprincipes”, vindt directeur Dick Bosker van Machinefabriek Bosker & Zonen. Zijn woorden worden onderstreept door Thijs de la Court, wethouder van de gemeente Lochem: “Het relatief zwakke duurzaam inkopenbeleid dat de overheid nu heeft uitgerold over Nederland, heeft voor de bewustwording veel gedaan, maar voor de doorwerking is die impact denk ik marginaal.”

Het Jaarverslag 2010 is hier te downloaden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Jan van Dam klaart ‘zware’ klus voor Okuma en Witec

04-07 Zelf kijkt Jan van Dam met veel genoegen op dit project terug. “Want zo’n…

Materialen

Circular Industries gaat fabrieken bouwen voor terugwinnen metalen

01-07 De gepatenteerde fabrieksconfiguratie van Circular Industries biedt een flexibele terugwinningsmethode met ecologische en economische…

Transport en Logistiek

SSI Schäfer opent kantoor met belevingscentrum

01-07 Tijdens de feestelijke samenkomst maakten de genodigden kennis met een groot deel van het…

Bedrijf en Economie

Laagste Nevi PMI-cijfer in 19 maanden, maar industrie kan nog steeds wat groeien

01-07 “Deze afname wordt vermoedelijk veroorzaakt door de hoge inflatie en economische onzekerheid”, zegt Albert…

Toeleveren

Goed beschermde servoaandrijving

29-06 De elektronica van de Acopos P3 is door een speciale coating standaard nog beter…

Materialen

Samenwerking voor draagarm levert nieuwe staalsoort op

29-06 Een draagarm is een stalen arm in de vorm van een driehoek, die deel…

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Verbinden

MicorMIG-reeks van Lorch is een lassende allrounder

29-06 Staal, RVS, aluminium? MIG-MAG, TIG of elektrode? Met zijn upgrade-vermogen, de beproefde lasprocessen en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X