Jongste vrouwelijke smid ontvangt vakdiploma Smeden

0

Lotte Pronk (17) uit Andelst heeft samen met acht mannelijke collega-smeden het door Kenteq erkende vakdiploma smeden ontvangen. Zij is de derde generatie smid in haar familie.

“De vraag naar goed opgeleide smeden is zo groot, dat wij dit jaar met twee opleidingen smeden zijn gestart”, vertelt docent Janny Huisman. Deze worden gegeven in de goed uitgeruste smederij van Mondra Opleidingen. De opleiding bestaat uit 256 uur praktijk, 36 uur hand- en technisch tekenen en 40 uur stijlherkenning, gereedschapkennis en vaktheorie. In deze opleiding komt onder meer aan de orde: omgaan met het smidsvuur, gebruik van gereedschappen, werken met de mechanische hamer, vuurlassen of wellen, smeden van krullen, hakken van gaten, maken van diverse soorten torderingen en diverse verbindingen. Aan het einde van de opleiding is er een vrij werkstuk gemaakt dat door de leerling zelf is ontworpen.

Op dit moment worden deze werkstukken tentoongesteld op de Internationale tentoonstelling van het Internationale Fachverband Gestaltender Schmiede in de Gartenschau in Kaiserslautern, Duitsland. Per maand komen hier 90.000 bezoekers. Voor de leerlingen is dit een extra erkenning van hun werk.

Tijdens het examen bracht Harm-Jan Keijer, directeur van de Koninklijke Metaalunie, een bezoek aan de smederij van Mondra Opleidingen, dat al sinds 1998 de opleiding smeden in Nederland verzorgt. In het door Kenteq erkende praktijkcentrum van Mondra Opleidingen heeft iedere leerling een eigen smidsvuur met aambeeld en voldoende tangen en hamers om de werkstukken te kunnen vervaardigen.