Jörg bouwt kantpers met open C-frame voor luchtkanalenbouw

0

Jörg Machines in Dodewaard heeft een speciale kantpers gebouwd waarmee eenvoudig en snel verloopstukken voor luchtkanalen kunnen worden gemaakt. Door het open C-frame kunnen werkstukken gemakkelijk ingelegd en uitgehaald worden.

Het Limburgse luchtkanalenbedrijf Brema Air maakt jaarlijks vele verloopstukken van vierkante naar ronde buis. Omdat de oude kantpers, waarmee dit werd gedaan aan vervanging toe was, heeft Brema contact gezocht met Jörg Machines. In goed overleg heeft Jörg vervolgens een toegankelijke kantpers ontwikkeld, waarmee Brema Air in rap tempo mooie verloopstukken kan maken.

Om snel en veilig te kunnen werken is een korte slag nodig van de pers, wat als nadeel heeft dat een werkstuk moeilijker uit te nemen is. “Dit hebben we opgelost, door een open C-frame te construeren, waarbij er geen concessies aan de stabiliteit gedaan zijn”, aldus ingenieur Reincke van Jörg.

Jörg Machines levert een compleet machineprogramma voor de luchtkanalenindustrie. Daar wordt met zowel ronde als vierkante buizen gewerkt. Vaak met een combinatie, waarvoor verloopstukken nodig zijn. Op een laser- of plasmasnijder kunnen hiervoor uitslagen gesneden worden. Met de kantpers van Jörg wordt het werkstuk vanuit de hoeken in meerdere stappen tot rond gevormd. Met de pers kunnen verloopstukken tot een meter lengte worden gebogen.

De Jörg P10248 hydraulische kantpers heeft een capaciteit van 1 mm staal, een werklengte van 1000 mm en een persdruk van 8 ton.