Kantbanken Tuwi binnenkort 'groen'

0
365

Nu energie besparen een steeds belangrijker argument wordt in de metaalindustrie, komt ook machineproducent Durma met een serie hybride kantbanken op de markt: de Durma AD-Servo Hybride kantbanken. Durma wordt in Nederland vertegenwoordigd door Tuwi in Winterswijk.

Bij een kantbank wordt zeker niet continu het volle vermogen van de pomp gevraagd, minimaal 50 procent van de tijd wordt het systeem onnodig op druk gehouden en zodoende veel energie omgezet in nutteloze warmte en geluid. Het kanten van een product zelf vergt weinig tijd, echter bij het handelen (pakken, positioneren, nameten, wegleggen van producten) gaat meer tijd verloren en kan de pomp eigenlijk gewoon uit. De nieuwe AD-Servo kantbank van Durma doet dit dan ook, de hydrauliekpomp gaat alleen aan wanneer er gebogen moet worden en gaat tijdens het handelen van het product in de stand-by stand.

Bij de nieuwe kantbank wordt de verplaatsing van de ram gerealiseerd door hydrauliekpompen die aangedreven worden door AC-servomotoren met een variabele snelheid. Bijkomend voordeel is dat met deze techniek bij een 175-tons machine geen 18,5 KW hoofdmotor meer nodig is maar enkel 2 kleine 4 KW motoren. Deze nieuwe techniek zorgt naast de enorme energiebesparing ook voor ‘stille’ buigingen want het geluidsniveau wordt sterk gereduceerd van 76 dbA naar 63 dbA.

De energiebesparing die wordt gerealiseerd is als volgt onderverdeeld:

– 62% in stand-by

– 44% tijdens de buigcyclus

Wanneer wordt uitgegaan van 15 buigcycli per uur is de besparing volgens Tuwi maar liefst 60 procent. Snelheden van de buigbalk in ijlgang tot 200 mm/sec zijn haalbaar, dit in combinatie met 5,6 keer betere synchronisatie in ijlgang. De kleine inhoud van de hydrauliektank (tweemaal 40 liter in plaats van 200 liter) draagt bij aan een schoner milieu, mede ook doordat de olie minder vaak ververst hoeft te worden.

De Durma AD-Servo is leverbaar in drie verschillende modellen, variërend van 2,5 meter t/m een 3 meter machine met een maximaal tonnage van 175 ton. Op korte termijn is de hybride kantbank in de showroom van Tuwi te bewonderen.

]]>