Koelsmeermiddelen zonder bacteriële groei

Henkel is op METAVAK Gorinchem present met een nieuwe generatie watermengbare koelsmeermiddelen, waarbij toevoeging van bactericiden overbodig is. De nieuwe Multan producten zijn gebruiksvriendelijk, verminderen de gezondheidsrisico’s voor werknemers en voldoen aan de komende EU Biocide Regulering.

Met een herformulering van zijn gepatenteerde emulgatorsysteem is Henkel erin geslaagd te voorkomen dat, zodra een bepaalde minimum concentratie aan bacteriën is bereikt, deze voedingsstoffen zouden opnemen vanuit de emulgatoren. In tegenstelling tot de klassieke technologieën voorkomt de formulatie van Multan 71-2 en 77-4 de aangroei van bacteriën, een bekend fenomeen bij het gebruik van koelsmeermiddelen, zonder dat hiervoor bactericiden moeten worden toegevoegd.
Conventionele watermengbare koelsmeermiddelen voor verspanende bewerkingen zijn vanwege de organische substanties die erin zitten onvermijdelijk onderworpen aan bacteriële groei. Het gaat daarbij weliswaar om een natuurlijk biologisch proces, maar dit is met talrijke technische problemen in de productie alsmede met gezondheidrisico’s voor de medewerkers verbonden. Zo kan de emulsie vanaf een bepaalde concentratie aan bacteriën splitsen, waarna deze moet worden vervangen. Verder leiden de metabolismen van de bacteriën tot een daling van de pH-waarde en als gevolg daarvan tot een verhoogd corrosiegevaar. Een ongecontroleerde groei van micro-organismen kan bovendien een acuut gevaar vormen voor de gezondheid.
Om aan deze problematiek van bacteriële groei het hoofd te bieden, werden tot nu toe twee methoden toegepast. Bij bactericide-vrije koelsmeermiddelen wordt de groei van bacteriën getolereerd en pas vanaf een bepaalde concentratie in de vorm van een ‘schok-desinfectie’ tegengewerkt. Op deze manier wordt de concentratie aan bacteriën verlaagd en de kringloop begint van vooraf aan. Het proces heeft echter als nadeel, dat medewerkers zowel door het continue contact met bacteriën en de ongedefinieerde metabolismen daarvan, alsook bij de toevoeging van het hooggeconcentreerde biocide aan een gezondheidsrisico blootgesteld worden. De tweede productgroep wordt gevormd door koelsmeermiddelen die bactericiden bevatten. Bij correct gebruik onderdrukken zij weliswaar de aangroei van bacteriën maar de werknemers die met dergelijke koelsmeermiddelen werken worden blootgesteld aan de gezondheidsrisico’s verbonden aan bactericiden.
Henkel biedt een oplossing voor deze problemen met een derde productgroep die sterke prestaties levert zonder toevoeging van bactericides. Het gebruik van de nieuwe koelsmeermiddelen voorkomt dat werknemers blootgesteld worden aan gezondheidsrisico’s door bacteriën en biocides, terwijl de kwaliteit en de prestaties van het product behouden blijven. Tot nu toe worden twee producten met de nieuwe technologie van Henkel aangeboden. Multan 71-2 is multifunctioneel inzetbaar. Dankzij het hoog smerend vermogen is deze zowel voor grof verspanen geschikt, evenals voor slijpen dankzij de fijn verdeelde oliedruppeltjes. Voor het bewerken van hoog gelegeerd staal en aluminium vormt Multan 77-4 de ideale oplossing door het extreem hoog smerend vermogen, zelfs bij lage productconcentratie.

METAVAK Gorinchem 2011, standnummer 109

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

METAVAK Gorinchem

Style CNC Machines verbreedt aanbod

28-10 Style CNC Machines produceert al vele jaren CNC draai- en freesmachines voor de productie…

METAVAK Gorinchem

Complete werkplaatsinrichting onder één dak bij Huvema

28-10 Goede prestaties beginnen met een professionele werkplaats. Onder dat motto heeft Huvema in Veghel…

METAVAK Gorinchem

Draaien en frezen met Haas

28-10 Haas Factory Outlet, de Nederlandse vertegenwoordiging van Haas Automation, presenteert de draaimachine ST-25Y met…

METAVAK Gorinchem

Eerste Doosan VCF850 multi-purpose machinecenter bij TMB De Jong

28-10 Technisch Metaal Bedrijf De Jong in het Friese Wommels heeft deze zomer het eerste…

METAVAK Gorinchem

Landré en Fanuc: slimme productie oplossingen

28-10 Landré  zal  samen met Fanuc onder meer het Robodrill bewerkingscentrum met vijfde  as, een…

METAVAK Gorinchem

Dormac’s meest verkochte allround draaimachine

28-10 Dormac CNC Solutions, dat de verkoop en service van diverse merken draai- en freesmachines…

METAVAK Gorinchem

Zetbank of kantpers? Jörg helpt bij keuze

24-10 Jörg Machines uit Dodewaard presenteert de Toskar Masterfab kantpers (3100 mm x 135 ton)…

METAVAK Gorinchem

Hevami showt compacte langbandschuurmachine

24-10 Hevami oppervlaktetechniek introduceert een compacte langbandschuurmachine van het fabricaat Kuhlmeyer. Deze Duitse machinebouwer brengt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen