Kunststoffen 2012: ‘Geen toekomst zonder kunststoffen’

Mikrocentrum organiseert op 26 en 27 september voor het 14e achtereenvolgende jaar de gratis toegankelijke beurs KUNSTSTOFFEN 2012 in NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven. Het thema is dit keer: ‘Geen toekomst zonder kunststoffen’ met als subthema’s: nieuw, groen, licht, slim. De grootste kunststofvakbeurs in de Benelux telt met 250 exposanten een recordaantal deelnemers.

De groei van ruim 200 naar 250 exposanten is mogelijk geworden dankzij de plaatsing van een extra, semipermanente hal. Deze nieuwe ‘Dommelhal’ biedt ruimte aan ongeveer veertig extra exposanten.

De exposanten zijn allemaal specialistische bedrijven uit met name Nederland, België en Duitsland. Het zijn onder andere designbureaus, productontwikkelaars, grondstofleveranciers, spuitgiet- en extrusiebedrijven, vacuümvormers, gereedschapmakers, machineleveranciers, softwareleveranciers en rapid-prototypers. Kortom, KUNSTSTOFFEN 2012 is een vakbeurs van en voor de gehele keten.

Innovatieroute op de beursvloer
Belangrijke innovaties en grensverleggende technologieën worden voor de bezoeker zichtbaar gemaakt op de beursvloer. Deze innovaties zijn herkenbaar aan een speciaal logo. De innovaties hebben betrekking allerlei verschillende gebieden en zijn interessant voor zeer verschillende markten.

Zo presenteert ELHI Polymer Moulding kunststof verbindingsklemmen voor de ‘B-smart fundering’. Dit is een innovatieve funderingsmethode, ontwikkeld door het bedrijf B-invented, waarbij het funderingselement prefab wordt aangeleverd. De productie en assemblage van de bekisting, vulelementen en wapening vindt plaats in de fabriek. Op de bouwplaats worden de elementen gepositioneerd en gekoppeld. De bekisting is gemaakt uit EPS (geëxpandeerd polystyreen) en heeft een isolerende werking. Naast de EPS bekisting, is het funderingselement voorzien van een EPS vulelement. Hiermee wordt 35% beton bespaard.

Meerdere lagen
Voor vooral medische en verpakkingstoepassingen komt Moldmasters Europe met de nieuwe IRIS co-injectie hotrunner technologie. Deze maakt het mogelijk om een product bestaande uit meerdere lagen in een keer te spuitgieten. Hiermee is het mogelijk om een product in een keer te spuitgieten wat uit meerdere lagen opgebouwd is waardoor nieuwe eigenschappen aan deze producten toegevoegd kunnen worden die anders alleen bereikbaar zijn via montage van meerdere delen of via het vacuümvormen van meer lagen foliemateriaal. Ook presenteert Moldmasters Europe Melt-Cube, een nieuw innovatief lineair horizontaal aanspuitsysteem waardoor een 20% kleinere afstand tussen de holtes mogelijk is ten opzichte van het systeem waarbij de holtes in een cirkel liggen. Een derde product is de nieuwe M1 temperatuur controller. Dit is een modulair temperatuur controller system gebaseerd op zes 15A temperatuur controller zones per regelkaart met maximaal 48 zones per regelkast.

Voor verwerkers met spuitgietmachines en extruders presenteert het Belgische AJ Solutions een ontstoffer voor granulaten van MB Engineering. Deze vormt een oplossing voor stof partikels in maalgoed of zuiver granulaat, die veel problemen kunnen veroorzaken in verdere productieprocessen, Voor dit gekende probleem produceert MB Engineering apparaten om granulaten te ontstoffen van 20 tot 600 kg/u.

Minidrogers
Kotraco Plastic Machinery komt met twee nieuwe modellen minidrogers op perslucht van Moretto, producent van randapparatuur voor de kunststofverwerkende industrie. Deze XD0 en XD1 minidrogers zijn geschikt voor gebruik op kleine verwerkingsmachines met een materiaalverbruik van 0,5 tot 2 kg/h. De droogtrechter van deze nieuwe granulaatdrogers is uitgevoerd met de nieuwe OTX-technologie van Moretto. De OTX-technologie droogt het materiaal efficiënter en dus sneller, waardoor er tot 40% op de energiekosten en droogtijd kan worden bespaard.

Tesa introduceerde eerder dit jaar de nieuwe tesa ACXplus productlijn. Deze innovatieve producten bieden nieuwe mogelijkheden op het gebied van extreem sterke, permanente dubbelzijdige bevestigingen. Hierdoor worden veel nieuwe toepassingen mogelijk. De tapes worden op acryl basis geproduceerd. Dit gebeurt op een milieuvriendelijke manier.

Lasermarkeren
Trumpf biedt met de TruMark Series 3000, 5000 en 6000 drie verschillende lasermachines voor de meest verscheidene markeeropdrachten. Met laserbronnen in de relevante golflengte 1062/1064 nm (infrarood), 532 nm (groen) en 355 nm (ultraviolet) kunnen met de TruMark markeerlasers metalen, kunststoffen, glas, ceramische en organische materialen bewerkt worden. Begin dit jaar is dit portfolio aangevuld in het UV gebied. Met de TruMark 6350 wordt een UV laser van 5 W aangeboden die 2.5x keer zo krachtig is als de TruMark 6330. Deze UV laser creëert nieuwe mogelijkheden ten opzichte van de infrarode en groene laser. Op veel kunststofsamenstellingen wordt een veel hoger contrast bereikt. Daarbij worden snellere markeertijden gehaald zonder het gebruik van laseradditieven. Deze nieuwe ontwikkeling geeft de klant meer mogelijkheden om design en personalisatie te combineren met massaproductie.

4C Consultants introduceert de nieuwe de Artec 3D Scanner EVA. Dit nieuwste model is eenvoudig te bedienen, veilig en nauwkeurig. De scanner maakt gebruikt van ‘structured light’ waarbij ieder beeld een 3D opname is. Deze opnames worden in de software automatisch aan elkaar verbonden zodat een enkele 3D mesh ontstaat. Het resultaat is een nauwkeurige digitale kopie van het origineel.

Om een constante hoge kwaliteit van de spuitgietdelen in alle holtes te waarborgen is het cruciaal een identieke vulling en identieke holtedruk curves te verkrijgen. Het Kistler MultiFlow systeem regelt automatisch de temperatuur van de hotrunner tips om de holtedruk curves bij meervoudige matrijzen te synchroniseren. Deze benadering zorgt er voor dat het proces stabiel verloopt en dat batch variaties en externe invloeden vrijwel geen invloed meer hebben op de spuitgietdelen. Multiflow Hotrunner Balanceren wordt veelvuldig toegepast bij medische delen, connectoren, precisie en micro onderdelen en automotive delen.

Congres
Het succes van KUNSTSTOFFEN wordt mede bepaald door het congres dat aan de vakbeurs is gekoppeld. Het omvat ruim 40 innoverende en inspirerende lezingen op het gebied van materialen, processen en producten. Met de sub-thema’s nieuw, groen, licht en slim worden vier dagdelen met ieder drie innovatieve en inspirerende keynote lezingen ingevuld. Daarnaast worden in drie parallelle zalen door de exposanten lezingen verzorgd op het gebied van materialen, design, producten en processen. Diverse sprekers van zowel het bedrijfsleven, kennisinstituten en universiteiten geven inzage in nieuwe ontwikkelingen die van belang zijn voor innovatieve toepassingen en producten. Aan de orde komen onderwerpen zoals slimme polymeren, nanotechnologie, additieven, bio-plastics, lichte constructies, duurzaamheid en membraan technologie.

Op de website www.kunststoffenbeurs.nl staat het complete congresprogramma.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Precisiebeurs en Vakbeurs Kunststoffen geannuleerd

15-10 De Precisiebeurs en de Vakbeurs Kunststoffen gaan dit jaar niet door. Dit heeft organisator…

Bedrijf en Economie

Vakbeurs Kunststoffen verplaatst naar december

07-05 De vakbeurs Kunststoffen 2020 wordt verplaatst van september naar 2 en 3 december 2020.…

Bedrijf en Economie

Moulding Industries neemt Bema Kunststoffen over

19-04 Moulding Industries heeft opnieuw een strategische overname gedaan in de waardeketen van kunststoffabricaten. Nadat…

Materialen

Denk ook eens aan kunststof!

21-09 Kunststoffen, een evenement van Mikrocentrum, is inmiddels een begrip in de Benelux. En met…

Toeleveren

Airborne versnelt groei dankzij kapitaalinjectie

02-03 Airborne International, producent van composieten (hoogwaardige vezelversterkte kunststoffen), heeft een kapitaalinjectie van 12 miljoen…

Materialen

Kunststoffen 2015 volgeboekt

15-09 De Kunststoffenbeurs, op 23 en 24 september in Veldhoven, is helemaal volgeboekt. Deze 17e…

Geen categorie

Smart met kunststof

09-07 Kunststoffen 2015 (23 en 24 september) zal vooral in het teken van de vernieuwing…

Geen categorie

'Van metaal naar kunststof' in frisse omgeving

01-10 De gehele kunststofsector van de Benelux kwam op 24 en 25 september in Veldhoven…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X