KWH Holland verlaagt kostprijs met laserlassen

0

KWH Holland zocht naar mogelijkheden om de blowerhuis-kostprijs te reduceren. Lagelonenlanden leken in eerste instantie dé optie. Maar uiteindelijk bleek laserlassen via LaserWeld de aantrekkelijkste oplossing. En niet alleen wat de kostprijsreductie betreft.

KWH Holland fabriceert sinds 1949 nevelspuitmachines voor gewasbescherming. “Voorheen lasten wij de blowerhuizen handmatig. Dit vergde veel tijd en daarnaast vervormden de blowerhuizen door de warmte-inbreng. Na het lasproces moesten wij de producten dan ook nog verzinken. Al met al kostte dit veel tijd en was de kostprijs hoog”, licht KWH Holland-directeur Hein Buisman toe.
De machineproducent zocht daarom naar mogelijkheden om de kostprijs te reduceren. Onder meer in lagelonenland Turkije. Aan de samenwerking met Turkse fabrikanten kleefden echter nadelen: “Ons productieproces is complex en de kans op een stabiel proces en een goed eindproduct is in een ver land simpelweg lager. Bovendien zou het tot logistieke problemen leiden, omdat wij meestal in kleine series werken.”

Marketingtechnisch interessant

Dick Scholtus, mededirecteur bij LaserWeld en als eigenaar van Ales Metaaltechniek al jarenlang werkzaam voor KWH Holland, stelde voor om de blowerhuizen te laserlassen. Buisman: “Hij overtuigde ons ervan dat een laserlas sterk genoeg is voor deze producten. Ook vertelde hij dat wij via het laserlassen de gewenste overstap van staal naar chroomstaal zouden kunnen maken. Dat laatste is interessant voor ons, omdat chroomstaal niet verzinkt hoeft te worden. Dit levert tijdwinst op. Bovendien levert het gerobotiseerd lasproces sowieso een tijdwinst op van 50 minuten per product. Alles bij elkaar opgeteld bleek de LaserWeld-prijs onder de Turkse prijs te liggen. De keuze was daardoor niet moeilijk meer: laserlassen brengt ons de gewenste kostprijsverlaging, een stabiel en snel productieproces plus de chroomstaal-kwaliteit. Daarnaast maakt het onze producten ook marketingtechnisch gezien aantrekkelijker, omdat chroomstaal corrosiebestendig is, het eindproduct strak en de blowerhuizen minder lawaai maken.”

Doorontwikkelen
Door deze ontwikkelingen heeft het laserlassen zijn plek veroverd bij KWH Holland. “Dankzij het laserlassen kijken wij nu écht anders naar onze nieuwe productontwikkelingen. Samen met LaserWeld onderzoeken wij of wij meer producten kunnen doorontwikkelen via het laserlassen. Momenteel maken wij bij de productie van watersproeiers al gebruik van het laserlassen.”