LAC start project om maakindustrie aan de moderne lasers te krijgen

0

Het Laser Applicatie Centrum (LAC) start een project om bedrijven in de maakindustrie te stimuleren hun laagrendement laserbronnen te vervangen door moderne laserbronnen. Het project bestaat uit seminars en workshops. Ook kunnen bedrijven een gratis bezoek van een adviseur aanvragen.

De inzet van moderne laserbronnen is goed voor het milieu en levert bedrijven een energiebesparing op. Volgens LAC-directeur Paul Hartgers kan er op jaarbasis in Nederland naar schatting 483.000.000 kWh worden bespaard. “In Nederland staan naar schatting 3.500 lasersnij- en laserlasmachines opgesteld, die weliswaar zonder problemen werken, maar waarvan de toegepaste CO2- en ND:YAG laserbronnen een zeer laag energetisch rendement hebben”, aldus Hartgers. “Slechts 3 procent van het ingangsvermogen wordt omgezet in een werkzame laserbundel. De rest van deze energie moet worden afgevoerd. Met de inzet van moderne fiber- en disklaserbronnen kunnen bedrijven kosten besparen die per onderneming kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s per kW laservermogen. Bedrijven kunnen al gauw meer dan 40.000 euro per jaar op hun snijkosten besparen.”

Er zijn twee typen moderne laserbronnen op de markt, de fiberlaser en de disklaser, die drie grote voordelen met zich meebrengen:

1. Een energetisch rendement van minimaal 25%, een factor 10 hoger dan de ‘oude’ laserbronnen;

2. Een zodanig betere bundelkwaliteit dat met dezelfde laserbundel zowel gesneden als gelast kan worden;

3. Lagere aanschaf- en onderhoudskosten.

Het project richt zich op de maakindustrie in Nederland, in het bijzonder de bedrijven die materiaalbewerking (snijden en/of lassen) met lasers uitvoeren, of dat willen gaan doen. Dit zijn bijvoorbeeld plaatbewerkers, machinebouwers, modulebouwers, constructiebedrijven, snij- en lasbedrijven.

Het project, dat door het LAC wordt uitgevoerd in samenwerking met de Koninklijke Metaalunie en dat wordt ondersteund door de provincie Overijssel, omvat de volgende activiteiten:

– Een website met achtergrondinformatie, te vinden via www.lac-online.nl;

– Regionale seminars met uitleg over de kostenbesparingen en de achtergrond van moderne laserbronnen;

– Regionale workshops voor bedrijven die kennis willen opdoen over moderne laserbronnen;

– Gratis bedrijfsindividueel advies, waarbij de adviseur de concrete kostenbesparingen berekent en advies op maat geeft.