Lasduo levert veilige stellingen

Hovuma Magazijnstellingen in Reuver heeft een nieuwe robotlasinstallatie van Valk Welding in gebruik genomen. “De aanschaf van de nieuwe cel met twee Panasonic Tawers TL1900WG lasrobots past geheel in ons streven naar een maximale veiligheid van de door ons geproduceerde magazijninrichtingen”, licht directeur/eigenaar Piet Sanders toe.

Aan de investering zijn een grondig onderzoek, gesprekken met robotleveranciers en haalbaarheidsstudies vooraf gegaan. Flexibiliteit, productieverdubbeling, een constante laskwaliteit en kostprijsreductie waren de belangrijkste eisen voor de investering.
De robotlasinstallatie bestaat uit een track van 30 meter waarop de twee lasrobots onafhankelijk van elkaar kunnen opereren en zes lasplaatsen kunnen bedienen. Sanders: “Om de lasrobotcel zo flexibel mogelijk te kunnen gebruiken, is deze op de scheidslijn van twee productiehallen opgesteld. Aan één zijde kunnen op vier lasplaatsen liggers met een maximale lengte van 4 meter worden gelast, terwijl aan de andere zijde twee staanders ofwel jukken met een maximale lengte van 11 meter kunnen worden gelast. Aangezien wij ordergestuurd maatwerk leveren, is de flexibiliteit in onze productie van enorm belang. Ons eisenpakket loog er dan ook niet om: vanwege de veiligheid van onze stellingen moet een constante laskwaliteit gewaarborgd zijn. Verder moest de productiecapaciteit zeker verdubbeld kunnen worden, en natuurlijk moet er een kostprijsreductie bewerkstelligd kunnen worden.”

Hovuma werkt al sinds 1988 met Panasonic lasrobots voor het lassen van losse componenten. Sanders: “Panasonic is gespecialiseerd op lasgebied en biedt een compleet systeem voor zowel de robot, lasapparatuur, draadaanvoer en programmering. Alles is geïntegreerd in één systeem waardoor communicatiestoornissen worden vermeden. Daarnaast hadden we al goede ervaringen met Valk Welding, vooral hun totaalconcept van lasrobots, mallen, manipulatoren, consumables, service en hun uitstekende referenties op lasgebied.”

Veiligheid en duurzaamheid
Hovuma onderscheidt zich in de markt van magazijnstellingen in veiligheid en duurzaamheid. “Wij leveren als een van de weinigen gelaste stellingen, die qua veiligheid boven de concurrentie uitstijgen”, aldus Sanders. “Is de gevolgschade aan magazijnstellingen bij de concurrentie, veroorzaakt door onder andere heftruckaanrijdingen, ruim 10%, bij onze stellingen is dit minder dan 1% van de aanschafwaarde. Schades, veroorzaakt door heftruckaanrijdingen worden vaak zwaar onderschat. Magazijnstellingen kunnen ernstig verzwakken bij dit soort aanrijdingen en zeker bij een volgeladen stelling is dit levensgevaarlijk. Bij gelaste magazijnstellingen in combinatie met het gebruik van unieke profielen en een unieke liggerinhaakverbinding is het gevaar van instorten tot een minimum gereduceerd. De hoge duurzaamheid zorgt er verder voor dat dergelijke stellingen gemakkelijk 30 jaar mee kunnen. Ook gebruikte magazijnstellingen van Hovuma liggen nog goed in de markt. De meerkosten voor onze magazijnstellingen betalen zich daardoor gemakkelijk terug.”

Inhaalslag
Voordat Sanders het bedrijf met een management buy-out overnam was er 13 jaar niet geïnvesteerd. Medio 2005 startte Sanders een inhaalslag met de aanschaf van een poederlakstraat, compleet met wisselcabines om meerdere kleuren door elkaar te kunnen poedercoaten. De robotisering van het productieproces is de tweede grote investering. “We moeten ook wel”, aldus productieleider Ger Zetsen. “Gekwalificeerde lassers zijn tegenwoordig bijna niet te krijgen en door de pieken in de orderflow kun je deze mensen nauwelijks op korte termijn inhuren. Ook het vaker terugkerende werk, bijvoorbeeld als er zo’n 20.000 liggers gelast moeten worden, gekoppeld aan de noodzaak goedkoper te produceren, noopte ons tot verdere robotisering. De verwachtingen zijn waargemaakt, de flexibiliteit is gewaarborgd, de cyclustijden worden gehaald en de efficiency in de productie is sterk verbeterd.”

Toekomst
Over verdere automatisering in de toekomst wordt uiteraard nagedacht. Jaarlijks worden ruim 40.000 artikelen gelast, variërend in staalsoorten, staaldiktes en uitvoeringen. “Onze belangrijkste afnemers zitten in de levensmiddelenbranche. Die branche zit nog steeds in een groeimarkt.. We hebben niet voor niets recentelijk zwaar geïnvesteerd. Wij zien de toekomst daarom vol vertrouwen tegemoet”, besluit Piet Sanders.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Digitalisering haalt nog meer potentieel uit geautomatiseerde productie

30-03 Het lijkt bijna te simpel om waar te zijn: neem een moderne, verregaand geautomatiseerde…

Bedrijf en Economie

Maref breidt uit met nieuwbouw in Geldrop

17-02 Maref Metaalbewerking heeft door de groei van afgelopen jaren besloten een tweede pand te…

Plaatbewerking

DelwiGroenink verbetert efficiëntie dankzij nieuw bedrijfsconcept

11-02 Machinefabriek DelwiGroenink in Enschede heeft recent een nieuw bedrijfsconcept ontwikkeld en ingevoerd. De wensen,…

Featured

TechniShow Innovation Award versnelt marktbekendheid innovatie

12-12 TechniShow 2020 komt steeds dichterbij en zo ook de bekende TechniShow Innovation Awards. Deelnemen…

Verbinden

Het nieuwste van het nieuwste in lasrobots en cobots

23-10 Rolan Robotics laat haar bezoekers kennismaken met het nieuwste van het nieuwste op het…

Beurzen

Demoplein Lijmtechniek op NIL Verbindingsweek

06-08 Met de introductie van het Demoplein Lijmtechniek is er dit jaar op NIL Verbindingsweek…

Verbinden

Kemppi opent centrum voor lasrobotica in China

20-12 Om zijn activiteiten op het gebied van lasrobotica te ondersteunen en de groei in…

Verbinden

Gunnebo verbetert robotlassen sterk

22-11 Geheel zelfstandig hebben het management en de medewerkers van de lasafdeling van Gunnebo binnen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X