LaserWeld creëert nieuwe markten voor Movexx

0

Dankzij het laserlaswerk van LaserWeld kon Movexx in 2010 een naadloze en volledig afgesloten elektrotrekker ontwikkelen: de Clean Room. Hierdoor openden zich twee nieuwe markten: de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenindustrie. Anno 2012 verkoopt Movexx de Clean Room wereldwijd.

Movexx ontwikkelt en verkoopt elektrotrekkers. Hiermee kunnen eenvoudig en zonder lichamelijke belasting ziekenhuisbedden, rolcontainers en andere rollende karren van de ene naar de andere plek worden gebracht. “Maar de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenindustrie stellen andere eisen dan bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie. In de farmacie- en voedingswereld mogen de elektrotrekkers geen bacteriën vervoeren. Daarom ontwikkelden wij voor deze branches een speciale naadloze en volledig afgesloten trekker”, vertelt Movexx-eigenaar Henk van Vlastuin. Het eerste prototype van deze naadloze elektrotrekker, de Clean Room, bevatte toch nog een paar naden. Van Vlastuin grappend: “Bij het eerste prototype hadden wij de naden dicht gekit, maar daar ging de klant niet mee akkoord. Wij moesten ze dus wel dichtlassen.”

Lagere warmte-inbreng

Dick Scholtus, commercieel directeur bij LaserWeld: “En bij een regulier lasproces komt er dan een dikke las, terwijl Movexx het liefst helemaal geen las wilde zien. Daarvoor is laserlassen dan ideaal, want een laserlas is niet dik en toch ijzersterk. Een bijkomend voordeel is dat de warmte-inbreng bij het laserlassen lager is dan bij het reguliere lassen, waardoor de elektrotrekker tijdens het lasproces minder snel krom trekt.’

In de beginfase van de Clean Room-verkoop moest de afzet logischerwijs nog op gang komen. Maar hier speelt LaserWeld flexibel op in: ‘Wij willen het laserlassen voor iedereen mogelijk maken en daarom lassen wij desgewenst in series vanaf vijf stuks’, besluit Scholtus.