Lasrobot van FEK Metaal is veilig

De nieuwe lasrobotinstallatie van FEK Metaal in Waalwijk voldoet aan alle veiligheidseisen. Hij is geleverd door  Yaskawa Motoman, dat in het bezit is van het RAB Robotics Safety Mark certificaat.

Het 70 medewerkers tellende FEK Metaal produceert aluminium en stalen balkon- en traphekken, aluminium balkons en balkonbeglazingen. Pierre Kruijf, hoofd inkoop en productie, is blij dat de installatie is geleverd door een leverancier met het veiligheidskeurmerk. “Het is een bewijs dat Yaskawa Motoman de implementatie van de van toepassing zijnde Europese richtlijnen en normen in de geleverde robotinstallatie waarborgt. Het geeft extra zekerheid en een veilig gevoel voor ons als bedrijf en voor onze medewerkers die met de apparatuur moeten werken.”

RAB Robotics Safety Mark

De certificaten worden verstrekt door de stichting RAB Robotics Safety Mark, die is opgericht door de Robotics Association Benelux. Het certificaat – het enige veiligheidskeurmerk speciaal voor de industriële robotbranche – waarborgt de aantoonbare implementatie door robotleveranciers van Europese Richtlijnen, zoals de Machinerichtlijn, EMC Richtlijn, Laagspanningsrichtlijn, Richtlijn drukapparatuur, Atex 95 Richtlijn en het gebruik van de meest relevante geharmoniseerde Europese Normen. Doel van het keurmerk is het creëren van vertrouwen tussen de opdrachtgever en de industriële robot leverancier of systemintegrator.

De robotinstallatie

Pierre Kruijf: “De aanschaf van deze robotlasinstallatie was voor ons een logische keus. Ofschoon onze speerpunten liggen in maatwerk, was er de behoefte om de productie van een breed pakket van standaard- en daarvan afgeleide producten, welke in serie worden gebouwd, te automatiseren.”

De Yaskawa Motoman lasrobotinstallatie (type MA1900) is op eenvoudige wijze parametrisch geprogrammeerd. Hierdoor is het mogelijk om door het tekstueel ingeven van een aantal maatvariabelen snel en simpel om te stellen naar hekwerken van diverse afmetingen. De robot is gekoppeld aan de Fronius CMT TPS4000 lasunit voor MIG/MAG lassen. Bij deze combinatie loopt het toortspakket door de laatste as van de robot. Ondanks dat kan toch een toorts worden toegepast met een extra draadaandrijfmotor. Hierdoor is de meest optimale situatie verkregen voor een storingsvrije draadaandrijving met exacte ontsteekeigenschappen en kunnen er daarnaast geen verstoringen tijdens het lasproces optreden door beknelling of het blijven haken van het toortsslangenpakket. De robot loopt op een vrij programmeerbare lange rails van circa 8 meter, zodat er op twee werkstations met synchroon aangestuurde manipulators kan worden gelast.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Lasrobots en cobotapplicaties bij Valk Welding op Welding Week

26-09 Omdat bij deze frame opstelling de werkplekken naast elkaar zijn geplaatst, zijn deze voor…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

Verbinden

Webinar lasrobot en kwalificeren van lassen

12-01 Robotisering is een innovatie in de lastechniek waar ieder lasbedrijf mee te maken heeft…

Verbinden

Lasrobot geeft TMP meer continuïteit en groter bereik

16-11 De TMP Groep telt drie divisies. TMP Metaalprodukten is gespecialiseerd in het knippen, ponsnibbelen,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen