Linde biedt met gasmeetservice extra kwaliteitsinstrument

Gassenleverancier Linde is een nieuwe dienstverlening gestart: de gasmeetservice. Hiermee kan Linde bedrijven die te maken hebben met laswerkzaamheden proefondervindelijk ondersteunen bij de instandhouding van de correcte gaskwaliteit.

Wie MIG, TIG, laser of plasma last, gebruikt ook beschermgas. Veel gassen bestaan uit mengsels van verschillende componenten. Linde Gas mengt de verschillende componenten tot een samenstelling die past bij het proces en het materiaal dat wordt gebruikt.

Bedrijven kunnen natuurlijk ook zelf ter plaatse gassen mengen. Belangrijk is daarbij wel, dat het vooraf ingestelde mengsel, aangekomen bij het afnamepunt, nog op specificatie is. Vooral bij een centraal gasdistributiesysteem kan het probleem ontstaan dat vocht of andere verontreinigingen voor grote afwijkingen kunnen zorgen. Ook slangenpakketten tussen de gasvoorziening en de lastoorts zijn soms zo lek als een mandje, met alle nare gevolgen van dien.

Maar ook de nieuwe ISO 3834 kwaliteitsnorm vereist dat bedrijven lastechnisch gezien op een hoog niveau presteren. Elk gecertificeerd bedrijf verplicht zich te werken volgens bepaalde vastgestelde kwaliteitsprocedures. Opdrachtgevers zullen in toenemende mate vragen naar dit certificaat.

Linde kan met haar eigen Gasmeetservice met regelmatige intervallen op één of meer afnamepunten controleren of de gassamenstelling nog net zo is als oorspronkelijk bedoeld en ingesteld. Bijvoorbeeld bij de mengunit, bij het reduceerventiel of bij de lastoorts zelf. Vervolgens ontvangt het bedrijf (voor haar eigen kwaliteitsborgingsysteem) een keurig rapport over gassamenstelling en vochtpercentage. Zo kunnen, mocht dat nodig zijn, direct zaken in het proces worden bijgestuurd. Waarbij Linde desgewenst de helpende hand kan bieden.

Belang en betrokkenheid

Waar gelast wordt, is men zich bewust van hoe kritisch de gassamenstelling kan zijn voor de kwaliteit van het eindproduct. Het uitbesteden van een stukje kwaliteitsborging aan de Linde Gasmeetservice kan bijdragen aan het voorkomen van productuitval, en onnodige extra kosten vermijden. Kosten, die een grote invloed kunnen hebben op de efficiency en rentabiliteit.

In veel gevallen heeft Linde al bijgedragen aan het oplossen van lasproblemen of lasfouten, door vast te stellen dat de gaskwaliteit aan het gebruikspunt niet meer dezelfde was als in de gasfles. Het direct betrekken van een gassenspecialist bij las- en snijprocessen houdt bedrijven waar wordt gelast alert op hun proces. En móchten bij de meting onverhoopt afwijkingen worden vastgesteld, dan kan de Las- en Snijspecialist van Linde oplossingsgericht meedenken.

Niet op de laatste plaats komt de LMK (Las Methode Kwalificatie) om de hoek kijken, waarin alle relevante lasparameters, waaronder de gassamenstelling, duidelijk zijn vastgelegd.

In concreto

De Linde Gasmeetservice kan bedrijven proefondervindelijk ondersteunen bij de instandhouding van de correcte gaskwaliteit. Een aanbevelenswaardige aanvulling wanneer er enige twijfel is gerezen over de kwaliteit van het gas aan het gebruikspunt. Of wanneer een bedrijf ISO 3834 gecertificeerd is of wil worden.

Sommige bedrijven huren de Gasmeetservice in ter bevestiging van een vermoeden, andere ter bevestiging van een optimale situatie, die kan worden vastgelegd in kwaliteitsdocumenten.

Wie vragen heeft kan zich wenden tot Lindes Las- en Snijspecialist, email martin.majoor@linde.com.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Bouw nieuwe vul- en distributiecentrum Air Products vordert gestaag

22-12 De bouw van het nieuwe vul- en distributiecentrum voor cilindergassen van Air Products in…

Geen categorie

Air Products opent nieuwe luchtscheidingsinstallatie in Gent

28-04 De nieuwe luchtscheidingsinstallatie (ASU4) van Air Products in de haven van het Belgische Gent…

Geen categorie

Air Products toont complete productrange op Techni-Show

19-02 Air Products laat op de Techni-Show zijn hele range gassen en apparatuur voor lassen…

Geen categorie

Air Products introduceert 10 liter argoncilinder met 300 bar druk

26-03 De XtraLite argoncilinder is het nieuwste product binnen het Integra assortiment van Air Products,…

Geen categorie

Air Products in Botlek wint gouden award voor veiligheid

27-06 De vestiging van Air Products in de Botlek, waar industriële gassen geproduceerd worden, heeft…

Geen categorie

Kennis over lasgassen en hun toepassingen laat te wensen over

03-04 Uit een onderzoek dat Air Products tijdens de Techni-Show uitvoerde naar de kennis van…

Geen categorie

Linde Gas komt met Genie gascilinder

23-02 De stand van Linde Gas Benelux staat in het teken van het thema ‘Easy…

Geen categorie

Huisman jubileert met open dag

14-06 Huisman Gassen en Lastechniek in Tiel viert op vrijdag 17 juni het 35-jarig bestaan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X