Loop je hier bij het afslijpen van galvanisé ook risico op?
Vandaag weer eens wat galvanisé zitten afslijpen van een partijtje gekregen ijzer om er een laskar van te maken. Nu vroeg ik me af of daar eigenlijk gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Van het lassen van gegalvaniseerd materiaal weet ik dat de dampen zeer ongezond zijn met allerhande risico’s zoals zinkkoorts. Loop je hier bij het afslijpen van galvanisé ook risico op?
Antwoord 1
Het is niet zo slecht als lasdamp maar zeker bijna net zo slecht! De slijpstof adem je in en komt in je longen, gebruik dus voldoende PBM”s.
Antwoord 2
Bah das echt slecht spul. Als ik dat moet slijpen proef ik dat nog de hele dag. Laatst had ik nog een paar stukken proper geslepen, maar door de verhitting ging de galva branden aan de andere kant. Dit rookt erg fel en geeft sterk wit licht. Adembescherming en verluchte ruimte zijn aanraders. Zijn er ook concrete bekende gevolgen van dit goedje te lassen/slijpen. Naast die koorts dan?
Antwoord 3
Metaaldampkoorts is het enige dat vermeld wordt overal. Dit houdt volgens mij gewoon in dat er op de lange termijn geen gezondheidsrisico’s mee zijn. Gebruik zoals vermeld wel altijd de PBM’s. Wat wel van belang is, is waarmee de oppervlakte is behandeld. Hier zal het gewoon verzinkt zijn, maar er zijn ook producten die verzinkt worden genoemd, alleen dan behandeld zijn met chroom 6 ofwel chroomtrioxide. Denk aan oudere hydrauliekleidingen, gepassiveerd metaal. Dit is eigenlijk ook niet meer toegestaan.
Antwoord 4
Let op! De metaalkoorts wordt veroorzaakt door zware metalen welke volgens mij niet volledig door het lichaam worden afgebroken, dus er kan altijd een residu achterblijven wat na herhaaldelijke inademing volgens mij tot problemen met lichaamsdelen als nieren et cetera kan leiden. Dit weet ik niet 100% zeker maar voorkomen is beter dan genezen dus PBM’s dragen.
Antwoord 5
Hydrauliekleidingen die behandeld zijn, werden vroeger behandeld met onder andere chroom VI. Tegenwoordig mag dit ook niet meer, zelfs als je een leiding boog kwam er een wolkje vanaf als je goed keek. Het is niet moeilijk te herkennen. Alles wat gelig is, is met chroom VI gedaan. Zilverkleurig niet meer. Zoals bij Benteler staat het er ook gewoon op expliciet op. Ook koppelingen die geel zijn en gepassiveerd worden genoemd, hebben het. Ik denk ook dat bouten en moeren voorheen, en er zullen er dus nog genoeg zijn, met chroom VI behandeld zijn. Hier komen dezelfde mooie witte vlokken vanaf.
Ook een praktische vraag over lassen?
Ga dan naar het lasforum