Loop je hier bij het afslijpen van galvanisé ook risico op?

Vandaag weer eens wat galvanisé zitten afslijpen van een partijtje gekregen ijzer om er een laskar van te maken. Nu vroeg ik me af of daar eigenlijk gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Van het lassen van gegalvaniseerd materiaal weet ik dat de dampen zeer ongezond zijn met allerhande risico’s zoals zinkkoorts. Loop je hier bij het afslijpen van galvanisé ook risico op?

Geen beschrijving

Antwoord 1
Het is niet zo slecht als lasdamp maar zeker bijna net zo slecht! De slijpstof adem je in en komt in je longen, gebruik dus voldoende PBM”s.

Antwoord 2

Bah das echt slecht spul. Als ik dat moet slijpen proef ik dat nog de hele dag. Laatst had ik nog een paar stukken proper geslepen, maar door de verhitting ging de galva branden aan de andere kant. Dit rookt erg fel en geeft sterk wit licht. Adembescherming en verluchte ruimte zijn aanraders. Zijn er ook concrete bekende gevolgen van dit goedje te lassen/slijpen. Naast die koorts dan?

Antwoord 3
Metaaldampkoorts is het enige dat vermeld wordt overal. Dit houdt volgens mij gewoon in dat er op de lange termijn geen gezondheidsrisico’s mee zijn. Gebruik zoals vermeld wel altijd de PBM’s. Wat wel van belang is, is waarmee de oppervlakte is behandeld. Hier zal het gewoon verzinkt zijn, maar er zijn ook producten die verzinkt worden genoemd, alleen dan behandeld zijn met chroom 6 ofwel chroomtrioxide. Denk aan oudere hydrauliekleidingen, gepassiveerd metaal. Dit is eigenlijk ook niet meer toegestaan.

Antwoord 4
Let op! De metaalkoorts wordt veroorzaakt door zware metalen welke volgens mij niet volledig door het lichaam worden afgebroken, dus er kan altijd een residu achterblijven wat na herhaaldelijke inademing volgens mij tot problemen met lichaamsdelen als nieren et cetera kan leiden. Dit weet ik niet 100% zeker maar voorkomen is beter dan genezen dus PBM’s dragen.

Antwoord 5
Hydrauliekleidingen die behandeld zijn, werden vroeger behandeld met onder andere chroom VI. Tegenwoordig mag dit ook niet meer, zelfs als je een leiding boog kwam er een wolkje vanaf als je goed keek. Het is niet moeilijk te herkennen. Alles wat gelig is, is met chroom VI gedaan. Zilverkleurig niet meer. Zoals bij Benteler staat het er ook gewoon op expliciet op. Ook koppelingen die geel zijn en gepassiveerd worden genoemd, hebben het. Ik denk ook dat bouten en moeren voorheen, en er zullen er dus nog genoeg zijn, met chroom VI behandeld zijn. Hier komen dezelfde mooie witte vlokken vanaf.

Ook een praktische vraag over lassen?
Ga dan naar het lasforum

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verbinden

EWM breidt XQ-serie voor MIG/MAG-lassen uit

18-02 De MIG/MAG-multiproces-lasapparaten Titan XQ puls, Phoenix XQ puls en Taurus XQ Synergic onderscheiden zich…

Plaatbewerking

Arendsen Plaatwerk wordt een geoliede machine

21-12 Arendsen Plaatwerk heeft gloednieuwe kantoren en een moderne presentatie/ontvangstruimte in gebruik genomen. Maar de…

Plaatbewerking

Laserlassen van buizen en profielen met fiberlasers

26-02 Tijd is geld – of het nu gaat om bewerkingstijd, tijd die wordt besteed…

Automatisering

Lasrobotautomatisering 2.0 bij genomineerde Valk Welding

05-02 Robotintegrator Valk Welding is gespecialiseerd is in de turn-key levering van complete ‘All-in-One’ lasrobotinstallaties…

Verbinden

Bescherming tegen hitte, straling en vonken

16-01 Lassers hebben speciale, beschermende kleding nodig. Maar iemand die slechts af en toe moet…

Verbinden

Nieuw ontwerp MIG/MAG-toortsen

31-12 In de gemoderniseerde PSF-serie van MIG/MAG-toortsen van Esab Welding & Cutting Products zit nu…

Verbinden

Er zit muziek in het lassen

18-12 Je pakt je smartphone, koppelt deze via Bluetooth aan de afzuigkap en je persoonlijke…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X