Machine voor oplosmiddelvrij lakken met EMB-techniek

EMB-Technology in Eerbeek heeft een machine ontwikkeld voor poedercoaten middels de EMB techniek. Hiermee kan met relatief hoge snelheid een goed instelbare en gelijkmatige poederlaag worden aangebracht op bijna elk vlak materiaal. Aluminium, staal, glas, keramiek, hout, papier en verschillende soorten plastics kunnen met EMB  (Electro Magnetic Brush) worden gelakt.

“De beschikbaarheid van deze technologie biedt allerlei nieuwe innovatieve mogelijkheden voor het toepassen van poedercoating”, vertelt Robin de Hoog van EMB-Technology. Hij legt uit: “Dat komt omdat tot dusver de beperkte diktenauwkeurigheid van de conventionele technieken een beperkende factor was voor het aanbrengen van poeders op vlakke materialen. Omdat EMB een zeer gelijkmatige en instelbare laagdikte (tussen 2-120 micron) mogelijk maakt, zal deze beperking voor de applicatie van poeders verdwijnen. Dat maakt de weg vrij om meer oplosmiddelhoudende laktoepassingen te vervangen door oplosmiddelvrije lakken, wat goed is voor onze planeet.”

Andere karakteristieken van de techniek zijn eveneens gunstig voor veel coatingapplicaties. Het lakken met EMB is contactloos en elimineert daarom de risico’s van oppervlaktedefecten in de lak. Verliezen van substraat en poeder zijn vrijwel nihil omdat het start/stop gedrag van het process maar enkele centimeters substraat lengte kost en het proces geen overspray kent. Daardoor is EMB een schoon proces in vergelijking met conventionele (poeder)applicatiemethoden. Het omstellen naar ander materiaal, substraat breedte en/of kleur kan binnen enkele minuten, hetgeen een groot voordeel is ten opzichte van bestaande lakprocessen. Daarnaast is de geringe vloerruimte van een EMB installatie belangrijk voor de integratie in bestaande installaties. De machine kan gebouwd worden voor materiaalbreedtes van 10 tot 1650 mm voor zowel flexibele als rigide materialen.

In de afgelopen 7 jaar is de techniek industrieel bewezen en verder uitontwikkeld door EMB-Technology. Sinds februari is er een EMB-poedercoatingmachine beschikbaar in Eerbeek om de techniek en de mogelijkheden te tonen aan geïnteresseerde bedrijven. Ook kunnen klantspecifieke applicaties met deze machine getest en verder uitontwikkeld worden.

Deze machine heeft ook met succes een demo gedraaid op het 8ste NIR symposium bij Adphos in Duitsland. De machine stond hier opgesteld met een in-line NIR (Near Infra Red) droger om de aangebrachte poedercoatinglaag op een aluminium baan te smelten.

Een korte film van de draaiende machine met een start en stop procedure is hieronder te zien.

In vervolg op de recente ontwikkelingen is EMB-Technology op zoek naar partners die EMB in hun productiefaciliteit willen inzetten voor het oplosmiddelrij lakken en het realiseren van innovatieve producten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Poedercoaten in razend tempo

11-05 Deze meting onderstreepte namelijk dat er dankzij het stilstaande-luchtprincipe vrijwel geen warmteverlies optreedt als…

Oppervlaktetechniek

Jansen Poedercoating houdt gasrekening binnen de perken met infrarood oven

14-03 Dat gasverbruik is wel een ding, met de torenhoge prijzen van tegenwoordig. Ook Jansen…

Oppervlaktetechniek

Groeiende populariteit infrarood poedercoatovens

14-02 Het ontwikkelen, bouwen en installeren van complete poedercoatsystemen is uitgegroeid tot een belangrijke activiteit…

Oppervlaktetechniek

Oppervlaktebehandelaars: hogere prijzen en langere leveringstijden

10-11 De afgelopen maanden krijgt de brancheorganisatie steeds vaker van haar leden te horen dat…

Oppervlaktetechniek

ICH poedercoat tot 7 meter lang

23-02 Familiebedrijf Industrie Coating Harderwijk is ontstaan uit autoschade-herstelbedrijf Van den Broek. Naast schade-herstelwerkzaamheden behoorde industrieel…

Plaatbewerking

DelwiGroenink verbetert efficiëntie dankzij nieuw bedrijfsconcept

11-02 Machinefabriek DelwiGroenink in Enschede heeft recent een nieuw bedrijfsconcept ontwikkeld en ingevoerd. De wensen,…

Oppervlaktetechniek

Gave wandkalender Cromax met Yamaha MotoGP-team

11-12 Cromax, een lakmerk van Axalta, heeft zijn kalender voor 2020 onthuld. Deze is gemaakt…

Oppervlaktetechniek

Hessels installeert hypermoderne poedercoatinglijn

23-10 Hessels Poedercoating in Breda neemt vanaf 28 oktober een nieuwe poedercoatinglijn in gebruik. Deze…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen