Machine voor oplosmiddelvrij lakken met EMB-techniek

0
287

EMB-Technology in Eerbeek heeft een machine ontwikkeld voor poedercoaten middels de EMB techniek. Hiermee kan met relatief hoge snelheid een goed instelbare en gelijkmatige poederlaag worden aangebracht op bijna elk vlak materiaal. Aluminium, staal, glas, keramiek, hout, papier en verschillende soorten plastics kunnen met EMB  (Electro Magnetic Brush) worden gelakt.

“De beschikbaarheid van deze technologie biedt allerlei nieuwe innovatieve mogelijkheden voor het toepassen van poedercoating”, vertelt Robin de Hoog van EMB-Technology. Hij legt uit: “Dat komt omdat tot dusver de beperkte diktenauwkeurigheid van de conventionele technieken een beperkende factor was voor het aanbrengen van poeders op vlakke materialen. Omdat EMB een zeer gelijkmatige en instelbare laagdikte (tussen 2-120 micron) mogelijk maakt, zal deze beperking voor de applicatie van poeders verdwijnen. Dat maakt de weg vrij om meer oplosmiddelhoudende laktoepassingen te vervangen door oplosmiddelvrije lakken, wat goed is voor onze planeet.”

Andere karakteristieken van de techniek zijn eveneens gunstig voor veel coatingapplicaties. Het lakken met EMB is contactloos en elimineert daarom de risico’s van oppervlaktedefecten in de lak. Verliezen van substraat en poeder zijn vrijwel nihil omdat het start/stop gedrag van het process maar enkele centimeters substraat lengte kost en het proces geen overspray kent. Daardoor is EMB een schoon proces in vergelijking met conventionele (poeder)applicatiemethoden. Het omstellen naar ander materiaal, substraat breedte en/of kleur kan binnen enkele minuten, hetgeen een groot voordeel is ten opzichte van bestaande lakprocessen. Daarnaast is de geringe vloerruimte van een EMB installatie belangrijk voor de integratie in bestaande installaties. De machine kan gebouwd worden voor materiaalbreedtes van 10 tot 1650 mm voor zowel flexibele als rigide materialen.

In de afgelopen 7 jaar is de techniek industrieel bewezen en verder uitontwikkeld door EMB-Technology. Sinds februari is er een EMB-poedercoatingmachine beschikbaar in Eerbeek om de techniek en de mogelijkheden te tonen aan geïnteresseerde bedrijven. Ook kunnen klantspecifieke applicaties met deze machine getest en verder uitontwikkeld worden.

Deze machine heeft ook met succes een demo gedraaid op het 8ste NIR symposium bij Adphos in Duitsland. De machine stond hier opgesteld met een in-line NIR (Near Infra Red) droger om de aangebrachte poedercoatinglaag op een aluminium baan te smelten.

Een korte film van de draaiende machine met een start en stop procedure is hieronder te zien.

In vervolg op de recente ontwikkelingen is EMB-Technology op zoek naar partners die EMB in hun productiefaciliteit willen inzetten voor het oplosmiddelrij lakken en het realiseren van innovatieve producten.