Machinefabriek Bosserveld blaast stoommachine Mijnmuseum nieuw leven in

0
639

Machinefabriek Bosserveld gaat de oude stoommachine in het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen moderniseren. Aan het project werken leerling-monteurs van Arcus College en Leeuwenborgh Opleidingen mee.

De tweeassige stoommachine (bouwjaar 1897), die zich in het machinehuis van de in 1974 gesloten steenkolenmijn Oranje-Nassau I bevindt, dreef vroeger de twee liften aan die de ‘koempels’ van en naar hun werkplek ondergronds bracht. Als onderdeel van een gefaseerde, complete modernisering van het museum wordt deze immense machine nu geheel gereviseerd.

‘Stoommachine’ krijgt elektrische aandrijving
De stoommachine wordt in delen ter plekke gedemonteerd en vervolgens naar de werkplaats van Machinefabriek Bosserveld in Maastricht getransporteerd. De assemblage van de gereviseerde onderdelen vindt dan weer in Heerlen plaats. De machine zal straks niet meer op stoom maar op elektriciteit werken. Voor het aandrijfdeel wordt samengewerkt met Huppertz Technical Services uit Bocholtz, dat de machine voorziet van een nieuwe aandrijving. Daarmee is de machine straks weer volledig operationeel. De benodigde elektrische ombouw wordt ook door Machinefabriek Bosserveld gerealiseerd. De schachten afdalen is evenwel niet meer mogelijk, deze zijn na sluiting van de steenkolenmijn afgedicht.

Leerproject
Bijzonder aan het project is de deelname van een aantal mbo-leerlingen van Arcus College en Leeuwenborgh Opleidingen. Deze zijn binnen machinefabriek Bosserveld actief vanuit hun BBL-traject en doen zo waardevolle praktijkervaring op. Binnen een BBL-traject gaan jongeren 1 dag per week naar school voor de theoretishe ondergrond en werken ze vier dagen per week in een bedrijf.

Machinefabriek Bosserveld uit Maastricht is gespecialiseerd in de mechanische revisie van productiemachines en machineonderdelen voor de industrie.