Machinefabriek de Wilde geeft Gipa triltechniek nieuw elan

Een klein onderdeel met veel potentie om te groeien. Zo beschouwen Jan en Gerben de Wilde van Machinefabriek de Wilde in Veenendaal hun aanwinst Gipa triltechniek.

Vader en zoon De Wilde hebben dit bedrijf in 2009 overgenomen. De eerste periode is vooral gebruikt om bekend te raken met de triltechniek en zijn er verschillende componenten (her)ontwikkeld om de productie te vereenvoudigen. Vervolgens is er een aanzienlijke voorraad van alle standaard trilcomponenten geproduceerd.

De overname van Gipa was geen toeval. Machinefabriek de Wilde is een toeleverancier van draai- en freeswerk, zowel componenten als samenstellingen. Met een hoog geautomatiseerd productieproces biedt het bedrijf toegevoegde waarde in de vorm van nauwkeurige en complexe verspaning. “We beschikken over een flexibel productieproces”, zegt Gerben de Wilde. “Zowel kleine als grote series kunnen we onbemand produceren.”

Jarenlang was Gipa triltechniek één van de klanten, maar de eigenaar was vanwege zijn leeftijd de zaak al aan het afbouwen en hij wilde er eigenlijk wel mee stoppen. Jan de Wilde zag daar wel brood in. “Wij zijn ideaal ingericht voor de productie van de onderdelen voor triltechniek”, zegt hij. “Gipa haalde zijn omzet voor 80 procent uit handel en liet 20 procent van de componenten bij ons produceren. Dat percentage draaien wij nu om. Omdat we zowel produceren als verkopen, schakelen we een partij uit. Dat heeft een gunstig effect op de prijs.”

Efficiënt produceren

Jan en Gerben de Wilde hebben er ruim de tijd voor genomen om de verschillende componenten voor triltechniek onder de loep te nemen. Ze hebben er naar gekeken door de ogen van een toeleverancier en van daar uit de componenten herontwikkeld om deze seriematig en zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren. Daarna zijn ze gaan produceren, zodat alle componenten uit het leveringsprogramma nu uit voorraad leverbaar zijn.

Gipa triltechniek is onder andere toe te passen om de doorstroming van stortgoed te verbeteren. Eén van de lastigste en meest voorkomende problemen tijdens de verwerking en opslag van stortgoed zijn brug- of tunnelvorming. De trilcomponenten van Gipa zijn uitstekend te monteren op silo’s of bunkers om zodoende de uitstroom op gang te houden. Een andere veelvoorkomende toepassing is de aandrijving van onder andere trilgoten, trilpijpen, trilzeven of ander trilapparaat.

Het standaard leveringsprogramma omvat allereerst lineaire en roterende pneumatische vibratoren. Deze kunnen onder andere worden gebruikt voor het transporteren, doseren, zeven, verdichten en lostrillen van bulkgoederen. Roterende vibratoren zijn goedkoper, maar hebben als nadeel dat ze meer geluid produceren en een hoger luchtverbruik kennen.

Daarnaast zijn er de bunkerkloppers. Een bunkerklopper is de vervanger van een gewone of pneumatische hamer en geeft een (instelbare) slag tegen een silowand of bunkeruitloop om de uitstroom van stortgoed te verbeteren.

Zowel de vibratoren als de bunkerkloppers kennen een veelzijdig toepassingsgebied. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de voedingsmiddelen- en de betonindustrie. Maar Gipa componenten zijn ook toegepast in een attractie voor een pretpark en als testopstelling voor transportsimulatie om de invloed hiervan te testen op verpakkingen en bijbehorende producten.

Maakkennis

Zoals Machinefabriek de Wilde toegevoegde waarde biedt op het gebied van verspanende productiecapaciteit, zo doet Gipa dat in triltechniek. Jan en Gerben de Wilde zijn er inmiddels al wel achter dat de triltechniek een wereld op zich is. “Er zit enorm veel kennis bij onze klanten, omdat zij vrijwel dagelijks bezig zijn met de verschillende toepassingen van triltechniek. Door de proceskennis van onze klanten te combineren met onze maakkennis kunnen wij iets extra’s voor de gebruiker te betekenen. Wij kunnen goed inspelen op vragen van onze klanten”, zegt Gerben de Wilde. Als voorbeeld laat Jan de Wilde een klein bunkerkloppertje zien. “Iemand vroeg ons om een bunkerklopper die een hele lichte slag geeft. Die bleek niemand te hebben en daarom hebben we deze zelf ontwikkeld.” Op verzoek van een andere klant werden lineaire vibratoren voorzien van geluiddempende behuizing om het geluid nog meer te verminderen. “Klanten met een duidelijk verzoek, kunnen we goed helpen”, vult Gerben de Wilde zijn vader aan.

Het duo heeft alle vertrouwen in de ontwikkeling van Gipa, al is het voor een toeleverancier van draai- en freeswerk soms wel even schakelen. Het vol krijgen van productiecapaciteit is immers wat anders dan het oplossen van stromingsproblemen. “Maar het is een interessante uitdaging. Gipa had best een goede naam in triltechniek, die moet weer opgevijzeld worden. En daar zijn we druk mee bezig. Met nieuw elan!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

22-03 De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten.…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Verspanen

Beter werken met aluminium

14-07 De automotive industrie heeft te maken met een gewichtsdilemma. In 2017 bijvoorbeeld, wogen lichte…

Verspanen

Frezen met hoge voedingen

17-03 Dormer Pramet heeft zijn assortiment frezen voor het werken met hoge voedingen zoals in…

Verspanen

Gietijzer draaien

28-01 Tungaloy Benelux introduceert wisselplaten in de keramische kwaliteit TZ120 voor het draaien van gietijzer…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X